Autor Wątek: Czujnik deszczu  (Przeczytany 329 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline chris2807

• HKP
  • **
Czujnik deszczu
« dnia: 23 Styczeń 2026, 12:23:09 »
Kolejna rzecz, którą chciałbym dołożyć to czujnik deszczu. Czy do wersji Comfort da się to zrobić? Czy ktoś już to robił?

Offline haroeris

• HKP
  • **
Odp: Czujnik deszczu
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Styczeń 2026, 13:28:04 »
Montaż czujnika deszczu wymaga trochę więcej zabawy niż montaż lusterka fotochrom. Przyglądałem się tematowi, ale go odpuściłem.

Jedną z ważniejszych rzeczy jaką musisz wymienić w samochodzie to BCM. Obecnie jak nie posiadasz czujnika deszczu to twój BCM tego nie ogarnie. Następnie szyba czołowa, obecnie nie masz wycięcia pod czujnik deszczu (zdjęcie)- oczywiście jak robisz na oryginał, jeżeli nie, to można gdzie indziej zamocować. Potem manetka wycieraczek, powinna być z funkcją AUTO. Kabelki to przy tym wszystkim easy robota. Czy trzeba coś kodować? - nie wiem, ale wydaje mi się że nie.

Offline chris2807

• HKP
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Styczeń 2026, 09:35:19 »
Jak rozumiem czujnik deszczu montuje się w tej ramce, która na zdjęciu znajduje się w lewym górnym rogu? Czy można na szybie, która nie posiada tej ramki, zeskrobać kawałek tej foli i w tym miejscu nakleić taką ramkę (o ile można ją dokupić) i zamontować czujnik?  Co to jest za moduł, który znajduje się na zdjęciu w lewym dolnym rogu? Czy to jest czujnik zmierzchu? Bo ten moduł u mnie jest. Kolejna kwestia to sterownik BCM. Znasz nr katalogowy sterownika, który obsługuje czujnik deszczu? W necie jest dużo sterowników BCM, ale nie wiadomo który wybrać, aby posiadał tą funkcjonalność. Po nr katalogowym będzie łatwiej znaleźć odpowiedni. Manetki - z tym nie ma chyba problemu. Trzeba wybrać z funkcją Auto.

Offline ...kuba...

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Styczeń 2026, 10:04:35 »
Raczej są marne szanse na zeskrobanie tej czarnej struktury z szyby... ale nie ma problemu z przyklejeniem czujnika obok tylko aby w polu roboczym wycieraczek.. co do BCM nie mam przekonania czy jest potrzeba wymieniać.. Zakładałem czujniki deszczy w starszych generacjiach i-gen i II-gen i jak jest czujnik deszczu to układ wycieraczek w tych generacjach nie ma nic wspólnego z BCM.. Manetki praktycznie też nie trzeba wymieniać, jedynie dla wyglądu żeby mieć napis AUTO zamiast przerywanego trybu...

Offline chris2807

• HKP
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Styczeń 2026, 10:29:33 »
Jeżeli sterownika nie trzeba wymieniać, to można by sprawdzić, czy po zamontowaniu czujnika wszystko będzie działać prawidłowo. Koszt zakupu czujnika nie jest aż taki wysoki. A jak z podłączeniem przewodów? Czy czujnik też podłącza się pod złącze MR11 znajdujące się w słupku? Czy gniazdo ma już doprowadzone przewody?

Offline haroeris

• HKP
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Styczeń 2026, 10:41:06 »
Tak czujnik deszczu montuje się w ramce. Jeżeli dasz radę zeskrobać folię to próbuj. Dokupienie samej ramki.... powiem tak, w poprzednim samochodzie (Ford Focus mk3) montowałem kamerę do czytania znaków i tam wymieniałem szybę, ponieważ ramka występuje jako element szyby. Byłem w kilku okolicznych warsztatach montujących szyby z pytaniem czy nie mają gdzieś rozbitej, abym mógł zdemontować samą ramkę-bez efektu ostatecznie kupiłem szybę.... w i30 raczej nie kupisz samej ramki w ASO, próbuj po szklarzach może będą mieli rozbitą. Moduł po lewej na dole to sensor do odparowania szyb (z ang. sensor-auto defog). Ten sensor występuje w przypadku posiadania automatycznej klimatyzacji.
BCM - tutaj masz link do katalogu części hyundai:
https://partsouq.com/en/catalog/genuine/unit?c=Hyundai&ssd=%24%2AKwGZtJWM38_f-srG3vnAvLv21OPN3fyfzIaEoNCIzo6RiOjj0NDC2IiXjuWI0NGnkonf_J_P39Lt1NCPwpGIlJ2Sn5-ewd6d1fzIxP2YztuKvJuJyY-WieLo-qCsp5-YnY6HiMiNyN6o8v_j6Orjn5_AyNCfiIGO2IiXjaLendX17dvckvTg34vZ0vmVjdX18u_ExNKa1PLc2N7t-ry3ruT949L02t7Zsqup8ev_6JmQxJzC3NKbioWem5idgtuCicbN-N7H_J_vkZ2UhJuC5ITi6PqgrKefmJ2DkpuUmsDN0wAAAAASaEol%24&vid=520014177&cid=1633749581&uid=33821394&q=

na początku w katalogu podajesz swój vin, odszukujesz jaki masz numer swojego obecnego BCM - spisujesz jego numer. Następnie otwierasz katalog bez podawania swojego VIN, tylko na filtrach wybierasz model, region i rok, następnie odszukujesz swój BCM (po numerze) - wtedy widzisz co on ma, dalej szukasz takiego który jest wyposażony w (9815A1) RAIN SENSOR oraz ma funkcje takie jak twój. Zwróć uwagę w której kolumnie jest to wpisane! Od razu powiem, że taki BCM kosztuje ok 1000 zł. 
Jeżeli zdecydujesz się na wymianę BCM to oprócz wymiany modułu, musisz przyuczyć kluczki. Po wymianie modułu immobiliser będzie działać i odpalisz samochód, natomiast nie zamkniesz samochodu z pilota w kluczyku (ja mam tradycyjną stacyjkę i grot - nie wiem jak będzie w przypadku smart key). Kluczyki można przyuczyć zwykłym chińskim kabelkiem DELPHI DS150E - mi się udało.
Odpowiadając na może kolejne pytanie, tak wymieniałem u siebie BCM, nie ze względu na czujnik deszczu, ale na chęć posiadania funkcji auto szyb.

Offline haroeris

• HKP
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Styczeń 2026, 10:49:20 »
Raczej są marne szanse na zeskrobanie tej czarnej struktury z szyby... ale nie ma problemu z przyklejeniem czujnika obok tylko aby w polu roboczym wycieraczek.. co do BCM nie mam przekonania czy jest potrzeba wymieniać.. Zakładałem czujniki deszczy w starszych generacjiach i-gen i II-gen i jak jest czujnik deszczu to układ wycieraczek w tych generacjach nie ma nic wspólnego z BCM.. Manetki praktycznie też nie trzeba wymieniać, jedynie dla wyglądu żeby mieć napis AUTO zamiast przerywanego trybu...

Jednak ma coś wspólnego (schemat podłączenia):

Offline ...kuba...

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Styczeń 2026, 13:19:39 »
Ok to faktycznie zupełnie inny układ sterownaia wycieraczek.. Czyli można powiedzieć, że Hyundai w generacjach modeli po 2016 roku zrobił rewolucję i przeszedł na sterowanie po magistrali CAN...