Forum > i30 PD
skorodowany tłumik 2 letni Hyundai - drastyczne zdjęcia
mercator2020:
Choć zobaczcie co ASO mi odpisało pod moją opinią ;D
mercator2020:
Jak by co przypomnę samochód kupiłem, serwisuję niestety Eltrans Opole. Linka nie wkleję, jakiś strasznie wielki...
Jak będziecie na opiniach Google szukajcie Eltrans Opole następnie kliknij pole " Najnowsze " to ja P N Lokalny przewodnik·53 opinie·33 zdjęcia :D.
Po powrocie z urlopu będę zapewne dalej działał, reklamacja do centrali i być może dalsze kroki.
Argus:
W moim hyundaiu KONA, przerdzewiała na spawie rura przed tylnym tłumikiem. Samochód zaczął dużo głośniej chodzić. Zadzwoniłem do ASO (Bydgoszcz Ulsan) i powiedzieli, że bez problemu wymienią w ramach gwarancji (na układ wydechowy jest 5-letnia). Ponieważ rura trzymała już tylko na niewielkiej części obwodu uruchomiłem hyundaiowskie Assistance. Przyjechała laweta zabrała Konę do ASO a mi przywieziono zastępczy (do 3 dób). ASO stanęło na wysokości zadania i za 2 dni tłumik auto miałem do odbioru. Powiedzieli, że aż 2 dni bo tłumika nie mieli w warsztacie ale był w magazynie w Niemczech.
Co do trwałości, moja Kona miała 2 lata i 33 tyś przebiegu. Wcześniej miałem I30 pierwszej generacji i tam cały wydech wytrzymał aż do sprzedaży czyli 10 lat i 190 tyś przebiegu.
Myślę że oprócz coraz tańszych i cieńszych materiałów, spustoszenie robi też sól. Byłem w maju w USA (Kalifornia) i tam Hyundaiów jeździ od zatrzęsienia-jedna z najpopularniejszych marek. Odruchowo zerkałem na ich zaciski hamulcowe -w kilkuletnich autach są srebrne i błyszczą jak u nas w salonie. A nasze? Po jednej, góra 2 zimach są czarne i matowe.
weuek:
Nieprawda, to są zaciski w aucie, które właśnie skończyło 10 lat. Z polskiego salonu, drugi właściciel:
Trzeba tylko troszkę wysiłku przy zmianie kół i jest ciągle ładnie. Do pracy mam 75 km (tam i z powrotem).
PS "Tyś" znaczy "ty jesteś".
robaszek127:
To raczej wina super stali z ich tak reklamowanej huty co sami robią. U mnie na zgniecionym błotniku od getza po tygodniu już była blacha czerwona od nalotu rdzy a w takim citroenie c2 co stał prawie rok na dworze zero rdzy taki gruby miał ocynk. A jak już w ciągu dwóch lat przerdzewiał spaw i rura wydechowa to świadczy dobitnie o tym z czego to robią.
Nawigacja
[#] Następna strona