Forum > i30 PD

skorodowany tłumik 2 letni Hyundai - drastyczne zdjęcia

<< < (5/9) > >>

weuek:
Czyli nic się nie zmieniło od lat, bo kiedyś miałem auto z 2004 r. i było identycznie (głośno). Sprzedałem gdy pojawiła się autostrada w okolicy. :-)

tomilipin:
Szósty bieg w Hyundaiu jest oszukany i już ktoś o tym pisał w innym temacie. Zamiast traktować go jako kolejny bieg po piątce, o wyższym przełożeniu, to ta szóstka jest w rzeczywistości "drugą połową" piątego biegu.

Skoda ma teraz fajne skrzynie (pewnie cały VAG), gdzie przy 140 km/h na szóstym biegu silnik ma 2500 obrotów, a przy przepisowej prędkości 90 km/h jadąc na szóstce mamy ledwo 2000 obrotów. Spalanie 4.1 wychodzi. Tłumik pewnie zimny.

piotri:

--- Cytat: tomilipin w 12 Maj 2022, 15:26:49 ---Skoda ma teraz fajne skrzynie (pewnie cały VAG), gdzie przy 140 km/h na szóstym biegu silnik ma 2500 obrotów, a przy przepisowej prędkości 90 km/h jadąc na szóstce mamy ledwo 2000 obrotów. Spalanie 4.1 wychodzi. Tłumik pewnie zimny.

--- Koniec cytatu ---

To chyba nie kwestia skrzyni Skody i VW. Takie obroty są przy silnikach z turbo. Mam teraz 1.4 TGDI i też mam takie obroty. w 1.4 100KM obroty byly masakryczne przy 140.

tomilipin:
To by się zgadzało, bo tam jest silnik 1.2 TSI albo TFSI, a więc z turbinką. Ma 115 koni z takiej pojemności. Mimo wszystko ilość obrotów zależy jednak od skrzyni i przełożenia, a nie samego silnika.

piotri:
No tak, zgadza się zależy od skrzyni i przełożenia, ale w silnikach bez turbo takich obrotów raczej nigdzie nie znajdziemy :(

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej