Autor Wątek: [Tucson] Ile palą Wasze Tucsony benzyna, LPG  (Przeczytany 105303 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mirek

• Giełda
[Tucson] Ile palą Wasze Tucsony benzyna, LPG
« Odpowiedź #105 dnia: 08 Czerwiec 2016, 23:18:09 »
Don't worry be happy   :-D

Lepki

• Gość
« Odpowiedź #106 dnia: 11 Czerwiec 2016, 21:27:43 »
Po za tym zastanówmy się, czy 2litrowa benzyna tych gabarytów i na dość szerokich laczkach może w dużym mieście palić 9L Pb ?
Moim zdaniem, to tylko pobożne życzenia.

Offline Mirek

• Giełda
« Odpowiedź #107 dnia: 13 Czerwiec 2016, 01:45:15 »
Nie ma takiej opcji - silnik musi swoje dostać aby prawidłowo pracować

Offline Arni71

• Giełda
« Odpowiedź #108 dnia: 03 Lipiec 2016, 15:06:41 »
Przyłączę się do tematu :)
Od "paru" dni jestem w posiadaniu Tucsona z LPG.
Z racji że jest to pierwsze moje autko posiadające instalację LPG to w tej sprawie jestem laikiem, przekonałem się o tym wczoraj gdy drugi raz tankowałem gaz i mocno się zdziwiłem gdy nie potrafiłem zapiąć pistoletu :)
Okazało się że pistolet ma inną konstrukcję, za pierwszym razem gdy tankowałem oczywiście obsługa poinstruowała mnie że "mam przyłożyć pistolet to króćca i nacisnąć "spust" nie dotykając czerwonego dinksa który mam dopiero nacisnąć jak będę rozpinał" na drugiej stacji ten dinks był pomarańczowy ale zgodnie z instrukcją z pierwszej stacji nie ruszałem go i... nic, nie chciał zaskoczyć, skończyło się na pomocy obsługi i okazało się że w tym pistolecie mam właśnie użyć tego pomarańczowego dinksa żeby zablokować spust :)
Człowiek całe życie się uczy :)
 Ale do rzeczy - po pierwszym tankowaniu wyszło mi ok 13l gazu na 100km w cyklu mieszanym, trochę panikowałem bo kontrolki stanu w zbiorniku szybko gasły, wszystkie 4 zgasły po przejechaniu 320km, na czerwonej rezerwie przejechałem kolejne 140km.

Pomiar nie jest wiarygodny z wielu względów ale najpoważniejszy jest jak się okazało u gazownika, ustawienia instalacji, moje pierwsze kilometry Tucsonem przejechałem na ustawieniach średnio ekonomicznych - sterownik LPG był tak ustawiony że gdy obroty spadały pon. 1100obr/min przełączał na benzynę, bez zmiany statusu na kontrolce instalacji tak więc bez mojej wiedzy i świadomości.
Serwisant wyłączył mi to ustawienie i wtedy okazało się - nie od razu - na biegu jałowym obroty pływają - jadę za tydzień do serwisu Lovato, może mi to poprawią.

Zobaczymy po kolejnych tankowaniach i po wizycie u gazownika.

Offline Mirek

• Giełda
« Odpowiedź #109 dnia: 03 Lipiec 2016, 20:07:55 »
Ilość zatankowanego gazu a co za tym idzie ilość przejechanych kilometrów nigdy do końca nie jest adekwatna do rzeczywistości. Zależy bowiem od wielu zmieniających się, niezależnych od nas  czynników takich jak temperatura otoczenia, ciśnienia gazu w zbiornikach stacji itp.
Pomiar ilości zatankowanego gazu i jego zużycie na przejazd 100 kilometrów staje się zbliżony do rzeczywistości podczas dłuższych przejazdów i wielokrotnego tankowania zbiornika w samochodzie.
W/g mnie jeżeli zużycie gazu w Tucsonie liczone w/g powyższej zasady zbliżone jest średnio do 12 litrów  na 100 kilometrów to jest dobrze  :-D

czaperek

• Gość
« Odpowiedź #110 dnia: 03 Lipiec 2016, 23:58:18 »
Arni proponuje wymienić przewody wysokiego napięcia oraz świece ( być może wymieniałeś je niedawno, nie ma wtedy takiej potrzeby).  Silniki z instalacją gazową są dużo bardziej "czułe" na punkcie niedoskonałości elementów układu zapłonowego i to również może być powodem "pływania" obrotów, choć nie koniecznie.

Offline Arni71

• Giełda
« Odpowiedź #111 dnia: 04 Lipiec 2016, 06:13:14 »
Zgodnie z książką serwisową świece i kable są wymienione jakieś 4 tyś km temu w kwietniu tego roku, nie zmienia to faktu że i tak chciałem je sprawdzić przed odwiedzinami u gazownika.
Dzisiaj mam trochę czasu popołudniu to się pobawię

[ Dodano: 2016-07-04, 20:02 ]
Ktoś chyba Niemca wkręcił z tymi świecami i kablami, wpis jest ale pewnie tylko sprawdzenie -są na miejscu to są i shluss
Sprawdziłem je i nie wyglądają jakby miały przebieg 4 tyś :(
Gazownik jakby je zobaczył to nawet nie podjął by się regulacji sterownika.
Najlepsze jest to że pozostałe wpisane elementy jako wymienione, faktycznie są nowe

czaperek

• Gość
« Odpowiedź #112 dnia: 04 Lipiec 2016, 20:19:29 »
c'est la vie

Offline Arni71

• Giełda
« Odpowiedź #113 dnia: 06 Lipiec 2016, 18:33:35 »
Świece i kable wymienione - efekt - falowanie zostało ale jest płynniejsze, bez szarpnięć które były wcześniej, na dobrą sprawę to obecnie falowanie jest widoczne na obrotomierzu, wcześniej to aż nadwoziem szarpało

Offline rapley

• Giełda
« Odpowiedź #114 dnia: 10 Lipiec 2016, 21:59:52 »
Witam.
Posiadam hyundaia trajet i chciałem napisać że spalił dzisiaj po dokładnych tankowaniach 9.6 litra gazu na 100 km.
Trasa z Olsztyna do Warszawy i przez całą Warszawę na lotnisko i z powrotem, średnia 110km/godzinę
 plus wyprzedzanie 120 , 130.
Uważam to za całkiem mocno przyzwoity wynik jak na auto ważące 1800kg.
Instalacja świeżo montowana brc 32.
Pozdrawiam. :-)  :-)  :lol:  :lol:

Robert85

• Gość
« Odpowiedź #115 dnia: 26 Lipiec 2016, 12:26:16 »
Witam.
Pisałem ostatnio że moje spalanie wynosi 9,4 l/100 km po dystansie 3000 km .
Przejechałem kolejne 6000 km i spalanie mam 9,5 l/100 km .
Jazda po śląsku. Mam 2.0 benz, bez gazu !!! napęd 2wd.

[ Dodano: 2016-07-26, 12:35 ]
I nie biorę tych danych z kompa tylko z tankowań i przejechanych km.
Teraz wiem ze przy  jeździe po aglomeracji śląskiej z prędkością do 120km spalanie mam 9,5 l . dodam że w okresie letnim oczywiście. przestaję już robić te pomiary.
Ps. jazda po autostradach z prędkością 140-160 12,5 l .
Uważam że takie spalanie jest do przyjęcia i nie będę zakładał gazu.

Offline Arni71

• Giełda
« Odpowiedź #116 dnia: 18 Sierpień 2016, 06:58:35 »
Nawiązując do mojego problemu, po wymianie wtrysków LPG - falowanie ustało.

Przejechałem od zakupu ponad 3600km, spalanie wychodzi mi różnie, na wakacjach , trasy ok 15-20km pomiędzy wioskami, prędkość max 80-90km/h spalanie LPG 10,5l/100km, w drodze powrotnej - autostrada prędkość 135-140km/h średnie spalanie -14,5l/100km.
Ogólnie po przejechaniu tych 3600km - średnie spalanie gazu mam na poziomie 12,8l/100.

Spalanie liczone matematycznie - tankowanie/przebieg (aplikacja w telefonie mi to liczy :) )

Zobaczę jeszcze jak sprawa będzie wyglądać teraz po zmianie wtrysków, już czuję różnicę w jeździe, nie szarpie podczas przyspieszania. płynnie przyspiesza :)

Mam jeszcze przy okazji pytanie, może ktoś mi odpowie - jak wygląda temat zmiennych faz rozrządu w silniku G4GC?? przy jakich obrotach silnik jest jeszcze "ekonomiczny" a kiedy już żre paliwo, nie chodzi mi o konkretną liczbę, w jakich granicach obrotów utrzymać silnik żeby nie palił mi 14-15l LPG

bart

• Gość
można i tak
« Odpowiedź #117 dnia: 31 Sierpień 2016, 17:18:13 »
niby oszczędny :-)

lopez105

• Gość
« Odpowiedź #118 dnia: 31 Sierpień 2016, 17:39:57 »
witam. pisałem już o spalaniu to się nie będę powtarzał ale podzielę się nowym doświadczeniem. Spalanie przy wykorzystaniu Tucsona do rozwożenia pizzy w niewielkim mieście  to 18 l

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #119 dnia: 20 Listopad 2016, 21:22:35 »
Walduso temat zużycia oleju napędowego tutaj http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=845&highlight=pal%B1