Autor Wątek: [Tucson] Ile palą Wasze Tucsony benzyna, LPG  (Przeczytany 105326 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Violetta

• Gość
[Tucson] Ile palą Wasze Tucsony benzyna, LPG
« Odpowiedź #90 dnia: 13 Grudzień 2015, 19:59:02 »
Wygląda na to że będzie to Twoje pierwsze auto na gaz 😊. Do obliczenia spalania na gazie wykorzystuję kompa tylko w zakresie przebytego dystansu. W taki sposób, że po zatankowaniu go zeruję a gdy się przełącza na benzynę patrzę na licznik przejechanych kilometrów i mogę sobie to szybko przedzielić i wiem ile Tucs wypił paliwa

marekbednarz

• Gość
« Odpowiedź #91 dnia: 14 Grudzień 2015, 18:43:35 »
tak, to będzie 1 samochód :) a o spalaniu - to właśnie miej więcej tak myślałęm że tak się liczy - tak trochę na oko :) albo w trasie aż się całego banu nie wyjeździ ;)

Offline waszek_rmc

• Giełda
« Odpowiedź #92 dnia: 16 Grudzień 2015, 07:05:32 »
To i ja się pochwale ponownie, bo w szoku jestem... Wracałem ostatnio z Zakopanego, odwiedziłem Kraków i spokojnie jazda w kierunku Kępna, Ostrów Wlkp no i Mieszków. Dodam, że przed wyjazdem miałem kolejny serwis gazu ( wymiana filterków). Spalanie w drodze powrotnej gazu to niecałe 9 litrów! Fakt jest taki, że droga powrotna z Zakopcą t głównie jazda za darmo:) z górki, ale i tak byłem w szoku.
Normalnie to się kręci średnio w granicach 11 - 11.5. Czyli niezmiennie od prawie 30 tys na LPG

Robert85

• Gość
« Odpowiedź #93 dnia: 28 Kwiecień 2016, 10:39:34 »
Moje spalanie wynosi 9,4 l/100km na dystansie 3000 km i tylko po aglomeracji śląskiej 90% miasto. Auto mam od niedawna dlatego podam spalanie na trasie po jej przejechaniu już niedługo.

Offline Mirek

• Giełda
« Odpowiedź #94 dnia: 28 Kwiecień 2016, 11:15:08 »
To jest niemożliwe albo masz źle ustawione na kompie spalanie gazu tzn. poniżej dopuszczalnych norm a to jest już szkodliwe dla silnika.
Tucson przy normalnej jeździe /trasa - miasto/ nie przekraczając 130 km/h pali w granicach 11 do 12 litrów gazu.
Jazda typowo emerycka - na trasie - może się zmieścić do 10 litrów. Cudów nie ma - silnik swoje musi dostać.
Spalanie do 12 litrów gazu, przy jego obecnych cenach, jest jak najbardziej akceptowalne.
Zauważ, że na różnych stacjach po przejechaniu tej samej ilości kilometrów przy tankowaniu nigdy nie wlejesz takiej samej ilości gazu - różnica nawet do 2 - 3 litrów. Przyczyny mogą być różne - temperatura otoczenia, ciśnienie w dystrybutorze itp. itd

Offline seboc

• Giełda
« Odpowiedź #95 dnia: 28 Kwiecień 2016, 19:46:37 »
To jest mozliwe. Moj Hujek spedzil na Slasku swoje pierwsze 3 lata i spalanie wahalo sie miedzy 9.1 a 9.8 litra, podrozujac nad ranem spadlo raz do 8.6, po glownie lokalnych drogach, glownie na 4. biegu. Slask posiada dobra siec drog, stanie w korkach jest sporadyczne.
Wspomniane 9.4 uwazam za bardzo prawdopodobne.
Tucson spala wielkie ilosci paliwa na autostradzie, w normalnym ruchu jest calkiem ok.

Offline Mirek

• Giełda
« Odpowiedź #96 dnia: 28 Kwiecień 2016, 23:25:27 »
No to ja mam popsute auto - cały czas 11-12 litrów - mówię o spalaniu średnim trasa - miasto   :-(

Offline Testus

• Giełda
« Odpowiedź #97 dnia: 29 Kwiecień 2016, 20:30:20 »
Mój pali średnio 11,50l i TAK ma być.
9 litrów przy tym silniku to zbyt uboga mieszanka = szybki pad silnika.
Ma spalać o 20% gazu więcej niż benzyny. Jak jest inaczej patrz wyżej.

A co do powrotu z Zakopanego to tak rzeczywiście jest.
Choć nie do końca. Jak go przedwczoraj pogoniłem pod 160 na autostradzie to wyszło 12,5l ;) mimo że wracałem z Zakopanego.

Offline Mirek

• Giełda
« Odpowiedź #98 dnia: 30 Kwiecień 2016, 01:15:03 »
No to tez masz popsute autko  :lol:

Offline Testus

• Giełda
« Odpowiedź #99 dnia: 30 Kwiecień 2016, 08:22:56 »
Prawdopodobnie choć Niemiec płakał jak sprzedawał  :lol:

Dla ścisłości to dziennie robię po Śląsku minimum 100km.
Korki są, czasami duże. Podana średnia z 11kkm bez uwzględnienia spalania benzyny

Offline Vodalian

• HKP
  • **
« Odpowiedź #100 dnia: 05 Czerwiec 2016, 20:09:11 »
U mnie spalanie wychodzi ok 15l, jazda głównie po mieście - bardzo krótkie odcinki :) Nie wiem jakim cudem schodzicie do poziomu 11-12l, a o spalaniu poniżej 10l nawet nie marzę :D
Pozostaje tylko zazdrościć ;)

Lepki

• Gość
« Odpowiedź #101 dnia: 06 Czerwiec 2016, 21:58:10 »
Nie przejmuj się, mam tak samo. Duże miasto i raczej krótkie odcinki - zawsze koło 15l.
W trasie przy spokojnej jeździe 11 litrów lpg mi się zdarza, ale to tylko tam ;-)

Violetta

• Gość
« Odpowiedź #102 dnia: 07 Czerwiec 2016, 08:16:12 »
No to i mi ulżyło :) Mój Tucson pali LPG w mieście ok 14 a w trasie ok 11 więc i tak jestem zadowolona  :lol:

czaperek

• Gość
« Odpowiedź #103 dnia: 07 Czerwiec 2016, 23:27:54 »
Masz jak najbardziej "normalne"spalanie.

Offline Vodalian

• HKP
  • **
« Odpowiedź #104 dnia: 08 Czerwiec 2016, 09:38:17 »
To mnie uspokoiliście :)  Pozostaje jeszcze przetestować auto w trasie, ale widzę że mogę się spodziewać spalania 11-12l. Nie będzie źle w takim razie ;)