Forum > i30 FD

Dymi i szarpie na zimnym.

<< < (3/7) > >>

Akustyczny:
Ej, mój benzyniak 1,4 spala średnio 6,7 /100, to blisko tego wyniku :D
Pod górkę nie pojadę na 6 biegu, bo kończą się na 5 ;)

A serio, to jeździłem kiedyś dieslem i to nie dla mnie - zwłaszcza klekotanie silników. Ale może nie wszystkie klekoczą :D

Robek1:

--- Cytat: Blue ix35 w 04 Lipiec 2021, 22:55:23 ---To bardzo dobry pomysl jest i od tego trza zaczac -sprawdzenie swiec - czy aby wszystkie  sa sprawne- teraz doczytalem(lepiej pozno niz wcale) wymieniles swiece prad do swiec dochodzi i nadal zakopci hmmm, podmiana przeplywomierza i reset komputra zanim wydasz kilka stowek na EGR czy przeplywke  i jeszcze jedno sprawdz czy nie masz pekniecia na rurze dolotowej od intercoolera(lewe powietrze -inna mieszanka - i bedzie mulowaty i kopcacy), oczywiscie ze grzeja latem nawet przy 40 stopniach...do zaplonu diesla potrzeba temperatury i to wysokiej, wiec jak swiece nie grzeja to i dymek sie pusci .
--- Koniec cytatu ---

No właśnie nie wiem czy do świec dochodzi. Na pewno dochodzi do wtyczki, która łączy przewód ze świecami. Chyba to raczej mało prawdopodobne, żeby nowe świece były wadliwe. Odpinałem przepływke i wywaliło błąd, więc domyślam się, że działa. Jak zresetować kompa? Wystarczy odłączyć klemę na kilka minut? Przewód raczej nie jest pęknięty. Jak się silnik rozgrzeje to normalnie pracuje, mogę nawet z 2 ruszać i nic. Niestety na razie nie mam za bardzo czasu na grzebanie, ale mam nadzieję, że to jakaś pierdoła. Dzięki za sugestie.

Robek1:

--- Cytat: Tomekk w 02 Lipiec 2021, 13:20:10 ---U mnie praktycznie takie same objawy.
Mój i30 (2010r crdi 90KM D4FB, brak dpfa) puszcza dymka zaraz po odpaleniu jak jest zimny lub postoi trochę dłużej. Temat śledzę od jakiegoś czasu bo wcześniej robił to tylko zimą. Po odpaleniu czasami trochę przebierał i nierówno pracował (kilka sekund) wtedy puszczał dymka raczej białego, po chwili wszystko w normie, nic nie szarpał moc ok...odpala za każdym razem i nie ma problemu z odpalaniem- myślałem, że to po prostu świece do wymiany bo nie dogrzewają.{
Ostatnimi czasy puszcza dyma nawet jak jest ciepło na dworze. kolor dymka raczej też białawy ale czasem ten dymek to już taki większy się robi. Sam nie wiec gdzie szukać przyczyny.
Obstawiałem świece walnięte ale czy latem jak są upały to powinien puszczać dyma jak zimą?
może czujnik temperatury walnięty albo przekłamuje i na zimnym za dużo leje paliwa a jak się rozgrzeje to jego wskazania są w normie - spalanie cały czas w normie kręci się ok 4,5-5 l. według komputera. Może ktoś wymieniał taki czujnik przez podobne objawy i napisze coś więcej?
wtryski przelewają? chociaż miałem regenerowane już wtryski w Boschu za ponad 2koła bo wtedy stukało w silniku na niskich obrotach,
może to jednak dym z oleju a nie diesla - puszcza turbo albo przez uszczelniacze? - oleju mi raczej nie ubywa od wymiany do wymiany bez dolewki

Jak widać kilka osób ma taki problem to może jak ktoś przechodził temat niech rzuci rozwiązaniem albo pomysłem co i jak sprawdzić, żeby na pałę wszystkiego nie wymieniać.

--- Koniec cytatu ---

Tomek jaki masz przebieg? U mnie 220000
Wypisz wymaluj to samo.

Na razie temat nie zdiagnozowany. Brak czasu. Jedynie z rana odpiąłem map sensor, żeby sprawdzić co będzie.   Efekt taki sam jak po odpięciu wtyczki egr. Zapalił normalnie bez dymka, poczekałem chwilę, bo wcześniej jak odpalałem, po ok. 2 sekundach  nierówno pracował przez chwilę, a teraz nic. Ruszyłem i jak nie ten samochód, żadnego szarpania. Wjechałem na trasę i tu zonk. Ja mu w buta, a on się rozpędza jak maluch. Nie wiem o co kaman.

Robek1:
Tomekk wymieniałeś u siebie świece żarowe? Bo teraz tak myślę, że u mnie zostały wymienione, ale osobiście tego nie robiłem i może w warsztacie założyli mi złe świece.

weuek:

--- Cytat: Blue ix35 w 04 Lipiec 2021, 22:55:23 ---
 ale...wjazd pod gorke na 6 biegu i spalanie na poziomie 6 ltr,  rekompensuje niedogodnosci.

--- Koniec cytatu ---
Taki wpis dowodzi jak bardzo jeszcze ludziska żyją stereotypami, wszak turbobenzyny (nawet takie sprzed kilkunastu lat) nie mają z tymi dwoma rzeczami problemu. :-)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej