Forum > i30 FD
Dymi i szarpie na zimnym.
weuek:
Im dłużej żyję, tym bardziej się dziwię temu co ludziska widzą w tych dieslach. Miałem jednego (bez upierdliwego depeefa) i więcej nie zamierzam, bo naprawdę nie wiem po co.
Robek1:
U mnie czujnik temperatury działa prawidłowo. Po podpięciu pod kompa parametry temperatur na zimnym, takie same jak na zewnątrz. Spalanie wg. komputera w granicach 7l miasto. Może już wtryski leją, albo leją bo któryś czujnik szwankuje. Po podpięciu pod kompa zauważyłem, że na zimnym egr, który powinien być zamknięty, po dodaniu gazu otwiera się. Może tu tkwi problem?
Na forum kii, niektórym z problemem szarpania pomagała wymiana map sensora.
Nie wiem, może by wymienić na próbę map sensor i czujnik temperatury, koszty niewielkie? Ale czy to coś zmieni?
Gdzie jest czujnik temperatury w 1.6 90km? Jak macie jakieś zdjęcie to będę wdzięczny.
Robek1:
Nie znalazłem edytuj więc napiszę kolejny post.
W wolnym czasie sprawdzę jeszcze czy dochodzi napięcie do świec, bo może coś nie styka. Na szybko sprawdziłem czy jest we wtyczce i jest. Niestety nie sprawdzałem czy dalej na świecach też jest. Wyprzedzając odpowiedź niektórych wpiąłem próbnik we wtyczkę i po przekręceniu kluczyka żarówka zgasła dopiero po ok. 5-10sek. na dworzu było 25 stopni. Więc jak ktoś twierdzi, że w lato świece nie grzeją to jest w błędzie.
Blue ix35:
--- Cytat: Robek1 w 04 Lipiec 2021, 11:49:23 ---Nie znalazłem edytuj więc napiszę kolejny post.
W wolnym czasie sprawdzę jeszcze czy dochodzi napięcie do świec, bo może coś nie styka. Na szybko sprawdziłem czy jest we wtyczce i jest. Niestety nie sprawdzałem czy dalej na świecach też jest. Wyprzedzając odpowiedź niektórych wpiąłem próbnik we wtyczkę i po przekręceniu kluczyka żarówka zgasła dopiero po ok. 5-10sek. na dworzu było 25 stopni. Więc jak ktoś twierdzi, że w lato świece nie grzeją to jest w błędzie.
--- Koniec cytatu ---
To bardzo dobry pomysl jest i od tego trza zaczac -sprawdzenie swiec - czy aby wszystkie sa sprawne- teraz doczytalem(lepiej pozno niz wcale) wymieniles swiece prad do swiec dochodzi i nadal zakopci hmmm, podmiana przeplywomierza i reset komputra zanim wydasz kilka stowek na EGR czy przeplywke i jeszcze jedno sprawdz czy nie masz pekniecia na rurze dolotowej od intercoolera(lewe powietrze -inna mieszanka - i bedzie mulowaty i kopcacy), oczywiscie ze grzeja latem nawet przy 40 stopniach...do zaplonu diesla potrzeba temperatury i to wysokiej, wiec jak swiece nie grzeja to i dymek sie pusci .
Blue ix35:
--- Cytat: weuek w 02 Lipiec 2021, 23:58:25 ---Im dłużej żyję, tym bardziej się dziwię temu co ludziska widzą w tych dieslach. Miałem jednego (bez upierdliwego depeefa) i więcej nie zamierzam, bo naprawdę nie wiem po co.
--- Koniec cytatu ---
Bo widzisz...diesel to stan umyslu a nie kieszeni ,-) trzeba kochac to trzesienie, smrodek, kopcenie, problemy z dpf, swiecami, wtryskami filtrami ale...wjazd pod gorke na 6 biegu i spalanie na poziomie 6 ltr, rekompensuje niedogodnosci. Co prawda juz niebawem bedzie sie trzeba przesiasc do napedzanego voltami auta ...wiec ani benzyna ani diesel nie beda tematem do dyskusji nad wyzszoscia Swiat Wielkiej Nocy a Swietami Bozego Narodzenia ;)....jeszcze zatesknimy jak za komuna za 3 litrowa v6 ,-P
Nawigacja
[#] Następna strona