Forum > i30 FD
Pierwszy przegląd 1500 km
jzk77:
Pierwsze słyszę, że ja jako kupujący samochód mam po przejechaniu1,5 - 3,0 km dokonać wymiany oleju. Jeśli taka jest praktyka i wymóg technologiczny to już sprawa producenta nawet nie dilera a tym bardziej nie moja ( a może jeszcze mam sprawdzić, czy wyjeżdżając z salonu mam np. żarówki i co tam jeszcze bo diler wydając mi samochód gwarantuje jego zgodność z wymogami wynikającymi z Kodeksu drogowego i nie tylko ).
W książce gwarancyjnej jest wpis kiedy należy dokonać przeglądów dla Hyundai i30 CW i do tych zaleceń jestem jako użytkownik zobowiązany.
Równocześnie w książce obsługi wyraźnie napisano jak mam użytkować samochód i np sprawdzać poziom oleju "bagnetem" a nie dochodzić czy on jeszcze jest mineralny czy już syntetyk.
Mimix:
--- Cytat: "jzk77" ---1,5 - 3,0 km
--- Koniec cytatu ---
Mowa tu o 1500-3000km ;-)
kml:
jzk77, Twój samochód i rób sobie z nich co chcesz - możesz nawet wlać mix lotosa minerala+zagęszczacza do oleju. Chcesz docierać silnik przez 15 tys a nie przez 3 na mineralu, proszę bardzo. Twój cyrk i Twoje małpy jednak dla mnie szczypanie się na 200PLN za bardzo dobry olej i pewnie z 50 za filtr oleju ( oryginał ) przy nowym samochodzie jest dziwne.
jzk77:
Mój cyrk i moje małpy.
Jeszcze dzisiaj posiedziałem przed komputerem i korzystałem nawet ze stron koreańskich i za boga nie chce mi wyjść, bym dla pokonania określonej trasy wlewał benzynę 98 zamiast 95 jak i co rok wymieniał smar w łożyskach samosmarownych.
Masz kasę i ochotę na smarowanie to smaruj a ja dalej spokojnie na tym co mi dał diler i nakazuje mi zgłosić się po roku lub po przejechaniu 15.000 km.
Pozdrawiam
kml:
--- Cytat: "jzk77" ---Mój cyrk i moje małpy.
Jeszcze dzisiaj posiedziałem przed komputerem i korzystałem nawet ze stron koreańskich i za boga nie chce mi wyjść, bym dla pokonania określonej trasy wlewał benzynę 98 zamiast 95 jak i co rok wymieniał smar w łożyskach samosmarownych.
Masz kasę i ochotę na smarowanie to smaruj a ja dalej spokojnie na tym co mi dał diler i nakazuje mi zgłosić się po roku lub po przejechaniu 15.000 km.
Pozdrawiam
--- Koniec cytatu ---
Trzeba było użyć translatora on line. Co do jakości benzyny i trzymania parametrów to jest odrębna kwestia natomiast strasznie mnie ciekawi pojęcie "łożysko samosmrawne" i z chęcią bym poczytał gdzie ono się znajduje w i30.
A wlasnie, jak będziesz zmieniał po 15 tys olej i filtr to zobacz czy nie ma w nim metalowych opiłków od "dotartego" silnika.
Nawigacja
[#] Następna strona