Autor Wątek: [i30] KUPNO i30  (Przeczytany 265445 razy)

Offline robaszek127

• Giełda
[i30] KUPNO i30
« Odpowiedź #150 dnia: 29 Październik 2015, 13:10:08 »
A nie da się wyłączyć tych czujników w samochodzie. Może w ASO robią to i wtedy wystarczy kupić zimówki plus felgi. 2 komplety to najlepsze rozwiązanie szczególnie na dłuższą metę idealne.

dzixone

• Gość
[i30] KUPNO i30
« Odpowiedź #151 dnia: 29 Październik 2015, 18:24:17 »
Cytat: "JuNx"

Zastanawia mnie co o nim sądzicie.

Co do zakupów aut bardziej polecałbym wyszukiwarkę u dealerów:
http://www.hyundai.pl/Oferta/Samochody_uzywane/
oraz
http://toyota.pewneauto.pl/

możesz próbować znaleźć coś ciekawego na EFL, ale mogą Cię odstraszyć nabite km. W tym przypadku bynajmniej wiesz, że nie było kręcenia liczników - a jak wiesz..u większości pośredników z Polski lub zagranicy musisz brać tolerancję błędu na liczniku. No chyba, że masz inne priorytety co do zakupu auta.

Offline Brt

• Administrator
[i30] KUPNO i30
« Odpowiedź #152 dnia: 30 Październik 2015, 10:43:13 »

marecki_78

• Gość
[i30] KUPNO i30
« Odpowiedź #153 dnia: 14 Grudzień 2015, 14:04:48 »
Hej,

zastanawiam się nad kupnem i30 wersja II w OPCJI: 1.6 CRDI COMFORT.

Obecnie mam dwa na oku ale tak naprawde mam pytania co do jednego ->

http://otomoto.pl/oferta/hyundai-i30-liftblue-drive-serwis-idealny-stan-z-niemiec-ID6y7JwF.html

Na zdjęciach wygląda ładnie tak samo w rzeczywistości (malowany przedni błotnik od pasażera i ciut przednich drzwi) - jedzie ładnie ...
ALE:

1) ma sporo rdzy na silniku i w jego osprzęcie np:
pompie paliwa

oraz na wszelkich opaskach czy i tu albo tutaj   ->

czy to jest normalne dla 3,5 samochodu i30 ?

2) niektóre śruby sa znaczone: tak, na czerwono o co chodzi ?

czy tak ma być?

3) czy w i30 II po 2012 występuje problem z rdzą???? taki sam  jak opisuje z i30 I gen ?

Zobaczcie np. zamek tylnej klapy - bierze go rdza czy to typowe dla 3,5 letniego samochodu ?

Dzieki za hinty i odpowiedzi ...

PS> Wszystkie zdjęcia sa tutaj:
https://drive.google.com/folderview?id=0BwPwEsXxtrBAa2RjWk4ybHFYZjg&usp=sharing

elgreen

• Gość
[i30] KUPNO i30
« Odpowiedź #154 dnia: 14 Grudzień 2015, 19:53:40 »
Auto sprowadzane, odpada na wstępie. Przecież możesz sobie sam sprowadzić, albo zlecić sprowadzenie. Dla mnie to niepotrzebne ryzyko.
Przejechałeś po karoserii miernikiem grubości lakieru? Nie ufaj w to co ci mówią.

Jeśli chodzi o resztę...Wygląda to trochę jakby w mokrym garażu auto było trzymane. Ogladałeś podwozie? Też jest tam rdza? Jeśli nie ma i jest zapaćkane konserwacją podwozia, to raczej bym radził auto omijać. "Fachowcy" lubią sobie pozacierać ślady napraw spawalniczych/blacharskich poprzez zastosowanie konserwacji podwozia. Dają przykładowo niewłaściwe środki w niewłaściwej kolejności, bez czekania na wyschnięcie itp.

Daj zdjęcia tego drugiego co masz na oku - może się coś wyjaśni  ;-)

marecki_78

• Gość
[i30] KUPNO i30
« Odpowiedź #155 dnia: 14 Grudzień 2015, 20:17:23 »
Cytat: "elgreen"
Auto sprowadzane, odpada na wstępie. Przecież możesz sobie sam sprowadzić, albo zlecić sprowadzenie. Dla mnie to niepotrzebne ryzyko.
Przejechałeś po karoserii miernikiem grubości lakieru? Nie ufaj w to co ci mówią.

Tak oczywiście - nic nie malowane ...oprócz tego co pisałem..

Cytat: "elgreen"

Jeśli chodzi o resztę...Wygląda to trochę jakby w mokrym garażu auto było trzymane. Ogladałeś podwozie? Też jest tam rdza? Jeśli nie ma i jest zapaćkane konserwacją podwozia, to raczej bym radził auto omijać. "Fachowcy" lubią sobie pozacierać ślady napraw spawalniczych/blacharskich poprzez zastosowanie konserwacji podwozia. Dają przykładowo niewłaściwe środki w niewłaściwej kolejności, bez czekania na wyschnięcie itp.

Daj zdjęcia tego drugiego co masz na oku - może się coś wyjaśni  ;-)

Nic nie widać pod spodem złego....
Na przebieg daje gwarancje pisemną ...

Czy możesz skomentować moje pytania ? dzięki  Czy ta rdza to normalne ? Dla mnie wygląda jak popsikane płynem do mycia silników który za długo był na nim ...

Ogólnie widać że nie było wytłuczone ..... a co ciekawe VIN wskazuje na BUŁGARIĘ jak kraj sprzedaży a książka jest z Niemiec, - wyjaśniam to z  Hyundai Deutschland....

PS> to drugie to:

http://masterlease.gratka.pl/ogl/19586308.html#d25984df628e25fd,1  

tylko że 12 tys droższe ;-)

Offline robaszek127

• Giełda
[i30] KUPNO i30
« Odpowiedź #156 dnia: 14 Grudzień 2015, 21:22:26 »
Za 40tys chyba warto szukać czegoś bez pośpiechu. Dla mnie dac tyle kasy za sprowadzony, gdzie rdzewieją elementy w 3 letnim aucie bardziej niż w moim 10 letnim getzie to byłoby szkoda.
W Niemczech auta w dobrym stanie są droższe niż w Polsce a firma by zarobiła te kilka tysiączków sprowadza to co znajdzie taniej. Lepiej dobrze sprawdzić by nie kupić spawanego z dwóch.
Przecież I30 to nie passat i raczej ropniaki nie są rozchwytywane na pniu więc zakup pierwszego ładnego może nie być najlepszym wyborem.
A co do drugiej oferty o wiele fajniejsza a że droższa to poczekaj do końca roku i będzie on zaraz rok starszy.

elgreen

• Gość
[i30] KUPNO i30
« Odpowiedź #157 dnia: 14 Grudzień 2015, 22:09:35 »
Cytat: "marecki_78"
Czy ta rdza to normalne ? Dla mnie wygląda jak popsikane płynem do mycia silników który za długo był na nim ...
Dla mnie nienormalne, ale przecież widziałeś drugie auto, te 12tys droższe - więc masz porównanie. Też jest tak pordzewiałe w komorze silnika?

marecki_78

• Gość
[i30] KUPNO i30
« Odpowiedź #158 dnia: 14 Grudzień 2015, 22:42:10 »
Dobra to mam trzeciego "polskiego" >

http://otomoto.pl/oferta/hyundai-i30-salon-pl-fv-23-ID6yf8HR.html

gorzej wyposażony CLASSIC PLUS-- malowana maska + cieniowane błotniki, spawane mocowania lamp...  wgniecenia pod klamką pasażera ..

Jak ten się podoba ?

i pytanie GŁOWNE:

czy w i30 II jest problem z korozją - widzę że na autocentrum piszą że jest (ale w dziale dla i30 I z datami/komentarzami sugerującymi że to problemy dla wersji II)

Offline Dider

• Giełda
[i30] KUPNO i30
« Odpowiedź #159 dnia: 15 Grudzień 2015, 12:46:09 »
Te pordzewiałe osprzety silnika, opaski i inne takie to wg mnie z mycia silnika chemią a potem dlugi postój. Może po tej przygodzie blacharsko lakierniczej,  silnik był zakurzony od szlifowania szpachli i zapylony farbą podczas malowania. A żeby puściło wszystko, dali więcej chemi albo dłużej zostawili na silniku.  Poza tym jak widać na zdjęciach reszta silnika wyjątkowo czysta, mój po roku i ponad 10 tys. km jest brudniejszy.

marecki_78

• Gość
[i30] KUPNO i30
« Odpowiedź #160 dnia: 15 Grudzień 2015, 15:29:27 »
Też mi się tak wydaje .... juz nie wiem co mam robić bo akurat historię auta sprawdziłem i jest na 100% pewna .- w sesnie przebiegu i oryginalności książki.

Mam rok młodszego ale 10 tys droższego ;-) http://otomoto.pl/oferta/hyundai-i30-hyundai-gdh-i30-faktura-vat-i-wlasciciel-niski-przebieg-okazja-ID6ydqdR.html#ee61e5b0b3

[ Dodano: 2015-12-16, 14:05 ]
Dziękuję koledze dzixone za prywatną wiadomość ;-) muszę pomyśleć ;-)

Offline Brt

• Administrator
[i30] KUPNO i30
« Odpowiedź #161 dnia: 28 Grudzień 2015, 10:28:13 »
marecki_78, Dodaj screeny do aukcji, inaczej dostaniesz punkty!

cirek

• Gość
[i30 GD] zakup i30
« Odpowiedź #162 dnia: 02 Styczeń 2016, 19:37:23 »
Witam,

Jestem zainteresowany zakupem i30 ale mam wątpliwości.
Mianowicie auto które mi się podoba miało wymieniany wyświetlacz na desce rozdzielczej po wymianie i po przekręceniu kluczyka w stacyjce widać na wyświetlaczu 1667 km a auto ma przebieg 86 tys.
Jeszcze jedno czy to jest normalne że jeśli auto długo stoi to ma problemy z odpaleniem tzn odpala za 3 lub 5 razem.
Jest to i30 z roku 2011.
Ktoś coś pomoże

Offline robaszek127

• Giełda
[i30] KUPNO i30
« Odpowiedź #163 dnia: 02 Styczeń 2016, 20:36:51 »
To, że ma tyle na liczniku to chyba nie problem bo większość i tak samochodów u nas używanych ma liczniki skręcone.
A co do zapalania to nie normalne a powinien raczej zapalać idealnie. Albo świece i przewody do wymiany, zapchany filtr paliwa czy brudna przepustnica czy nawet słaba kompresja silnika. Trzeba to sprawdzić przez zakupem.

cirek

• Gość
[i30] KUPNO i30
« Odpowiedź #164 dnia: 03 Styczeń 2016, 08:26:15 »
w tym wypadku to nie koniecznie bo auto jest własnością serwisu czy salonu.
podają że auto ma przejechane 86 tyś a na wyświetlaczu ma 1664 km i był wymieniany wyświetlacz tylko nie wiem czy to normalne. W serwisie można sprawdzić kompresje silnika