Autor Wątek: [i30] KUPNO i30  (Przeczytany 284716 razy)

dzixone

• Gość
[i30] KUPNO i30
« Odpowiedź #135 dnia: 04 Październik 2015, 12:56:45 »
w moim pytaniu zależało mi na odpowiedzi na temat i30;) a nie na temat VW. Jakbym chciał kupić VW to pisałbym na innym forum, a dodam, że jedyną uznawaną przeze mnie marką z europy jest Volvo..no i Saab, który zamknął produkcję..

Offline apikus

• Giełda
[i30] KUPNO i30
« Odpowiedź #136 dnia: 04 Październik 2015, 14:16:27 »
Ja mam i30 tylko 1,6 jak chcesz zobaczyć i pogadać, tylko poprzedniej generacji.
Jeżdziłem wczoraj i20 z silniliem 1,1 I powiem, że miło mnie zaskoczył. Całkiem elastyczny, w mieście daje radę.

elgreen

• Gość
[i30] KUPNO i30
« Odpowiedź #137 dnia: 04 Październik 2015, 15:18:12 »
dzixone,  gdzie czytales na tym forum o wadach silnika 1,4 crdi?

apikus,  a czemu uważasz, że jest wiele generacji tego silnika? D4FB 90/115KM to jeden i ten sam silnik przed liftem i po lifcie z 2010 roku, az do teraz (?).

dzixone

• Gość
[i30] KUPNO i30
« Odpowiedź #138 dnia: 04 Październik 2015, 15:44:06 »
elgreen, może nie wady, ale niepokojące informacje:)  np. tu: http://www.hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=4142&view=previous

Ponadto, jako ze silnik jest też m.in. w kia ceed to:
http://forum.mojaceed.pl/viewtopic.php?f=36&t=6472&start=60

Może trochę przesadzam, ale zawsze podpytać o Wasze opinie nie zaszkodzi.
Ogólnie wg mnie plusem jest, że silnik jest na łańcuch, który np. dla porównania także mam w primerze i jest tam od 260tyś:)

elgreen

• Gość
[i30] KUPNO i30
« Odpowiedź #139 dnia: 04 Październik 2015, 16:06:24 »
dzixone, myslałem, że może jest na tym forum wątek, gdzie można znaleźć wady/zalety danego silnika oraz typowe usterki i w związku z tym na co zwrócić uwagę przy zakupie. Te wątki co zalinkowałeś odnoszą się tylko do awarii turbiny (jedna usterka, być może nietypowa) - możesz doszukać się takich usterek w każdym turbodieslu - pytanie brzmi, czy jest to typowa i nagminna usterka dla tego silnika.

Offline apikus

• Giełda
[i30] KUPNO i30
« Odpowiedź #140 dnia: 04 Październik 2015, 18:02:21 »
Cytat: "elgreen"
apikus,  a czemu uważasz, że jest wiele generacji tego silnika? D4FB 90/115KM to jeden i ten sam silnik przed liftem i po lifcie z 2010 roku

Ja nie pisałem o generacji silnika, tylko o generacji i30.

dzixone

• Gość
[i30] KUPNO i30
« Odpowiedź #141 dnia: 11 Październik 2015, 20:36:59 »
Witam ponownie.
Nie odzywałem się, ponieważ byłem dogrywać ostatnie sprawy związane z zakupem Hyundaia i30.
Rok 2014, Diesel 1,4CRDi, kombi,
Jeśli chodzi o wygodę jazdy - pełna kultura. Jak wspomniałem - najpierw testowo przejechałem kilka km.
Teraz już swoim od kilku dni jeździłem po mieście: krótkie zmiany biegów, a podpowiadacz krzyczy już o 6 bieg przy około 70km/h. Zawieszenie się trzyma i nie czułem przechylania czy ściągania nawet jak wchodziłem szybciej w zakręty. Jak na jazdę miejską - spalanie na poziomie 6,5-7,5litrów ON/100km nie powinno dziwić. Po wyjechaniu na dłuższą trasę: S8, z 4 osobami i paroma plecakami w bagażniku demonem prędkości nie będzie - ale nie musi. Spokojna jazda 120-140km z tak załadowanym autem pozwoli na spalanie około 5,0-5,5 litra ON/100km. Zapewne przy 2 osobach w środku, laptopem i plecakiem w bagażniku udałoby się podobny wynik osiągnąć przy wyższych prędkościach. No chyba że jeździłoby się wolniej - to może udałoby się przy okazji wyśrubować książkowe 4litry ;] Jeśli chodzi o elastyczność, to na autostradzie jadąc załadowanym autem około 130km/h można depnąć i rozpędzić pod 150km/h w dość krótkim czasie. Przy prędkości poniżej 130km/h auto dość ciche. Później trochę silnik zaczyna mocniej grać, no i już trochę zaczyna szumieć - może u mnie wynikało to z jazdy na zimówkach.
W mojej opinii - auto dla rodziny 2+1 plus ewentualnie zwierzak/teściowa, można powiedzieć że idealne. Dla małych firm również - czyli głównie tam gdzie wozić się będzie szofer plus kilka ryz papieru, torba w delegacje, kilka zgrzewek wody i materiały na prezentacje.
Dla planowanej większej rodziny lub bardziej wypełnianej przestrzeni bagażowej auta firmowego, trzeba jednak większego silnika, który będzie miał moc do ciągnięcia tego bagażu doświadczeń.
Pozdrawiam,
świeżo upieczony posiadacz nowego i30;]
Krzysiek

Offline apikus

• Giełda
[i30] KUPNO i30
« Odpowiedź #142 dnia: 12 Październik 2015, 08:14:23 »
Gratulacje. Załóż temat i opisuj. No i wrzuć zdjęcia

Offline kosmos2011

• Giełda
[i30] KUPNO i30
« Odpowiedź #143 dnia: 12 Październik 2015, 20:32:46 »
Dzixone napisz na PW do Administratora(czerwony nick) o dopisanie nowego auta do Twojego forumowego profilu.

dzixone

• Gość
[i30] KUPNO i30
« Odpowiedź #144 dnia: 14 Październik 2015, 22:37:14 »
Cytat: "kosmos2011"
Dzixone napisz na PW do Administratora(czerwony nick) o dopisanie nowego auta do Twojego forumowego profilu.

na luzie. jak widać z automatu stało się to beze mnie;)

Jak będzie lepsza pogoda to zrobię kilka zdjęć i coś popisze na temat auta.

JuNx

• Gość
[i30] KUPNO i30
« Odpowiedź #145 dnia: 26 Październik 2015, 11:50:57 »
Cześć forumowicze!
Bardzo miło mi gościć w Waszych progach i jak to na nowego bywalca przystało chciałbym powiedzieć krótkie cześć!
Mam nadzieję, że już lada moment zostanę pełnoprawnym właścicielem hyundaia.
Wpadł mi w oko model, który znajduje się w Gdyni tj. http://otomoto.pl/oferta/hyundai-i30-1-6-16v-126km-classic-iwlasciciel-aso-krajowy-f-vat-23-ID6ybMcz.html

Zastanawia mnie co o nim sądzicie.
Osobiście boli mnie tylko brak czujników parkowania ale z kolei cieszy mnie np. to, że gwarancja jeszcze przez rok będzie obowiązywać (jak rozumiem hyundai daje 5 lat gwarancji prawda?) oraz, że był serwisowany cały czas w jednym ASO - dobra dokumentacja wszystkiego powinna być.
Przesiadka z 60 konnej Corsy z 2002 roku na i30 126 konne z 2011 to może być coś miłego. Bardzo będę wdzięczny jeśli dali byście mi znać na jakie elementy w szczególnym stopniu zwrócić uwagę. Póki co wie, że radio potrafi płatać figle, tylna klapa dość delikatna (rdza?) no i stuki w zawieszeniu. Coś jeszcze?

Jeszcze raz: cześć!

Offline kosmos2011

• Giełda
[i30] KUPNO i30
« Odpowiedź #146 dnia: 26 Październik 2015, 19:45:51 »
Dodaj czytelny screen aukcji której link zamieściłeś lub usuń link.

Cytat: "JuNx"
Przesiadka z 60 konnej Corsy z 2002 roku na i30 126 konne z 2011 to może być coś miłego.

Czas sprzedać samochód i jako pieszy chodzić po nocy, a było w Gdańsku tak spokojnie  :-D

Pojazd z 2011 roku produkcji zarejestrowany dopiero w styczniu 2012

Szczególny atut gdy data produkcji to 18.10.2011.

Centralny zamek z kluczyka nie z pilota.

Nie posiada podgrzewania przedniej szyby (wycieraczek).

DRL.

Silnik to jednostka benzynowa o pojemności 1.6 16v i mocy 126KM, doskonale nadaję się do montażu instalacji zasilania gazem LPG.

Są tacy którzy nie mają takiego zdania http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=4971&postdays=0&postorder=asc&highlight=lubryfikator&start=0

Na przedniej szybie brak naklejki rejestracyjnej.

JuNx

• Gość
[i30] KUPNO i30
« Odpowiedź #147 dnia: 27 Październik 2015, 07:36:32 »
Dodaj czytelny screen aukcji której link zamieściłeś lub usuń link.

Gotowe, dzięki.

Czas sprzedać samochód i jako pieszy chodzić po nocy, a było w Gdańsku tak spokojnie  :-D

Nadal jest, nic się nie stresuj :))

Szczególny atut gdy data produkcji to 18.10.2011.
Centralny zamek z kluczyka nie z pilota.
Nie posiada podgrzewania przedniej szyby (wycieraczek).
DRL.

Uznałem, że nie są to rzeczy, które determinują dla mnie zakup.

Na przedniej szybie brak naklejki rejestracyjnej.

To ciekawe...może tak u daelera się postępuje? Nie miałem jeszcze styczności z zakupem auta dealerskiego więc mój poziom wiedzy jest lekko wątpliwy.

Ważniejszą rzeczą, którą usłyszałem (dzięki jeszcze raz) są wpisy w książce serwisowej...niestety nie co 12 miesięcy a to już ma chyba wpływ na to, że gwarancja nie obowiązuje mimo przeglądów w ASO. (Umowa gwarancyjna zaznacza, że trzeba albo co 20tyś albo co 12 miesięcy w zależności co szybciej - w tym przypadku było po prostu co 20 tyś robione..)
Dziś z kolei pokuszę się o odwiedziny takiego autka z Gdyni: http://otomoto.pl/oferta/hyundai-i30-2011r-salon-polska-przebieg-31873km-serwisowany-w-aso-bezwypadkowy-ID6ycvSr.html

Silnik słabszy ale za to czujniki + Xenony...trzeba tylko zweryfikować gwarancje i to ASO...
Nie jest to przypadkiem forumowicz? :)

Offline apikus

• Giełda
[i30] KUPNO i30
« Odpowiedź #148 dnia: 27 Październik 2015, 11:57:02 »
Cytat: "JuNx"
Xenony...

Chyba ktoś sobie wstawił, albo tylko napisał. W tym modelu nie było ksenonów.

kasiork

• Gość
[i30] KUPNO i30
« Odpowiedź #149 dnia: 29 Październik 2015, 10:26:40 »
Koledzy, Czekam na odbiór i30 wagon 1.4 crdi. Mam pytanie z prośbą o poradę jednocześnie. To auto będzie na felgach stalowych z oponami letnimi. Chciałbym jednak kupić na wolnym rynku, nie w ASO alufelgi do niego. Na początku idea była taka, żeby na stalowych mieć zimówki a na alufelgach letnie. Tylle, że wszystko zaczyna się komplikować z powodu czujników ciśnienia (a w zasadzie kosztów), gwarancji itp. Może warto rozważyć zakupienie alufelg, przełożenie czujników, zamontowanie zimówek. Stalowe plus letnie opony sprzedać i używać wyłącznie alu...? Co Wy na to?
Pozdrawiam