Witam ponownie.
Nie odzywałem się, ponieważ byłem dogrywać ostatnie sprawy związane z zakupem Hyundaia i30.
Rok 2014, Diesel 1,4CRDi, kombi,
Jeśli chodzi o wygodę jazdy - pełna kultura. Jak wspomniałem - najpierw testowo przejechałem kilka km.
Teraz już swoim od kilku dni jeździłem po mieście: krótkie zmiany biegów, a podpowiadacz krzyczy już o 6 bieg przy około 70km/h. Zawieszenie się trzyma i nie czułem przechylania czy ściągania nawet jak wchodziłem szybciej w zakręty. Jak na jazdę miejską - spalanie na poziomie 6,5-7,5litrów ON/100km nie powinno dziwić. Po wyjechaniu na dłuższą trasę: S8, z 4 osobami i paroma plecakami w bagażniku demonem prędkości nie będzie - ale nie musi. Spokojna jazda 120-140km z tak załadowanym autem pozwoli na spalanie około 5,0-5,5 litra ON/100km. Zapewne przy 2 osobach w środku, laptopem i plecakiem w bagażniku udałoby się podobny wynik osiągnąć przy wyższych prędkościach. No chyba że jeździłoby się wolniej - to może udałoby się przy okazji wyśrubować książkowe 4litry ;] Jeśli chodzi o elastyczność, to na autostradzie jadąc załadowanym autem około 130km/h można depnąć i rozpędzić pod 150km/h w dość krótkim czasie. Przy prędkości poniżej 130km/h auto dość ciche. Później trochę silnik zaczyna mocniej grać, no i już trochę zaczyna szumieć - może u mnie wynikało to z jazdy na zimówkach.
W mojej opinii - auto dla rodziny 2+1 plus ewentualnie zwierzak/teściowa, można powiedzieć że idealne. Dla małych firm również - czyli głównie tam gdzie wozić się będzie szofer plus kilka ryz papieru, torba w delegacje, kilka zgrzewek wody i materiały na prezentacje.
Dla planowanej większej rodziny lub bardziej wypełnianej przestrzeni bagażowej auta firmowego, trzeba jednak większego silnika, który będzie miał moc do ciągnięcia tego bagażu doświadczeń.
Pozdrawiam,
świeżo upieczony posiadacz nowego i30;]
Krzysiek