Forum > Matrix / ix20

[ix20] x20 2010-2019 Last one

<< < (3/5) > >>

kri$:
Ja mam silnik 1.6, więc mocy nie brakuje, czytałem tylko, że te silniki wymagają regularnej wymiany oleju i z zalecanymi parametrami (stosuje MOTUL). Z zawieszeniem nie mam problemu, może dlatego że mam 70.000 km. W zeszłym roku, sam wymieniłem klocki z przodu i z tyłu, z tyłu mogły właściwie zostać, było mało zużyte.
Tydzień temu robiłem przegląd rejestracyjny, i przeszedł bez najmniejszych problemów auto 9 letnie.

Dzius:
Jak już podsumowujemy ten schodzący z produkcji samochód, to jeszcze dodam że IX20 grzeje prawą nogę kierowcy. Serio, nie można prawej nogi przystawić do plastiku konsoli środkowej, bo grzeje. No chyba że ktoś akurat chce ją podgrzać. Poza tym klimatyzacja manualna działa naprawdę super. Nawet w największe upały nie trzeba skręcać jej w "mroźne" obszary. Ani też nadmiernie regulować. Od 20 st można ją wyłączyć i jechać na tym co z zewnątrz nawiewa. W większości współczesnych aut zewnętrzne kratki do pobierania powietrza są głęboko pod nagrzewającą się maską i tak się nie da. Np. w Golfie przy ręcznej klimatyzacji jest pod tym względem beznadziejnie - trzeba jeździć z AC włączonym na okrągło, a i to nie zawsze pomaga, trzeba się wspomagać gałką zmiany temperatury. Bo inaczej jest za gorąco, albo za zimno, w zależności "jak wiatr zawieje" na samochód. W testach gazetowych o takich rzeczach jakoś dziwnie nie piszą.  :-/

rekin323i:

--- Cytat: "kri$" ---Ja mam silnik 1.6, więc mocy nie brakuje, czytałem tylko, że te silniki wymagają regularnej wymiany oleju i z zalecanymi parametrami (stosuje MOTUL). Z zawieszeniem nie mam problemu, może dlatego że mam 70.000 km. W zeszłym roku, sam wymieniłem klocki z przodu i z tyłu, z tyłu mogły właściwie zostać, było mało zużyte.
Tydzień temu robiłem przegląd rejestracyjny, i przeszedł bez najmniejszych problemów auto 9 letnie.
--- Koniec cytatu ---

Kris zgadzam się z Tobą mam podobny przebieg 71tkm i za miesiąc robię kompleksowy przegląd nie za 550-700zł tylko konkretny, bo jak każdy wie nowe auta zdrożały o 10% r/r a  inflacja 3% to mimo że na ubezpieczeniu AC średnio taka sama to dobrze utrzymane auta salon PL  z przebiegiem nie powyżej 110tkm ( patrz mobile.de i kurs euro ) zdrożały o ponad 2000zł a nie straciły na wartośći stąd decyzja taka sama i zostaje na kolejne 1-2 lata.
wrzucę nowy post co u mnie do poprawy było ;) nawet jak wydam 1100-1450zł to dalej opłacalna inwestycja .

TomPL:

--- Cytat: "weuek" ---Ja sądzę, że wszystkie te z iksami są bez sensu - w moim życiu nie mają zastosowania.
--- Koniec cytatu ---

A matriX?
Miałem nadzieję (i ciągle czekam) na nową wersję Matrixa. IX20 miał być przecież następcą ale jednak nie był, no przynajmniej nie dla mnie...

weuek:
A dziadkowo się do niego wsiada? Bo podłoga chyba tak samo nisko jak w zwykłym hatchbacku segmentu B. Mały bagażnik, buja tym bardziej przy bocznym wietrze, wysoka buda stawia większy opór powietrza przy jeździe na wprost i bardziej się wychyla w zakrętach. Reasumując, też sensu brak, za wyjątkiem tej ewentualnej dziadkowości. Po co się takie auto kupuje?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej