Autor Wątek: Światła DRL do ix35  (Przeczytany 15714 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kiuba_k

• HKP
  • **
Światła DRL do ix35
« Odpowiedź #30 dnia: 19 Styczeń 2020, 21:38:57 »
Nie chce mieć dziennych, tylko aby AUTO mi działało i abym o swiatłach nie myslał tylko zaplon i swiatła, wychodzę i swiatła off

Offline slawo8686

• HKP
  • **
Światła DRL do ix35
« Odpowiedź #31 dnia: 20 Styczeń 2020, 00:10:00 »
Ten moduł potrzebny i sporo roboty jest przy tym? Tzn może coś więcej? Jakaś dokładna instrukcja, schemat?
Będę wdzięczny.

Offline kojoto3

• Giełda
Światła DRL do ix35
« Odpowiedź #32 dnia: 20 Styczeń 2020, 14:00:31 »
U mnie w samochodzie przed montażem LED-ów w pozycji 0 nic nie świeciło, dlatego u mnie było najmniej z tym kłopotów. Wiem że są wersję gdzie na 0 i tak światła się świeciły. Do takiej wersji (widziałem na allegro) był gotowy zestaw LED-ów razem z modułem do wyłączenia świateł z pozycji 0.

[ Dodano: 2020-01-20, 14:10 ]
W tej chwili to jedyne wyjście montaż modułu wyłączenia świateł do jazdy dziennej, tak jak kolega wyżej pisał.

Offline kiuba_k

• HKP
  • **
Światła DRL do ix35
« Odpowiedź #33 dnia: 21 Styczeń 2020, 00:00:48 »
Ja dzis dalej testowałem, mam tak: bez swiateł do jazdy dziennej. Wlaczone swiatla mijania i gasze silnik i wychodzę z auta. Swiatla świecą wiec dupa, boje sie wychodzic z auta bo swiatla swieca. Dzis zapomnialem i swiatlach, wracam do auta i nie swiecą a pozycja w przełączniku na mijania. I wtedy szok i olśnienie. Wychodze na ustawionych mijania i klikam dwa razy zamykanie z kluczyka i swiatla gasną. Czyli mam bez dziennych, a zamykanie na dwa razy i gasi to swiatla. A na AUTO swiatla wtedy mi nic nie swieci. Mam system bezkluczykowy i alarm tez mam, dowiedziałem sie dzis 😂😉 Czyli co? Grzebane juz miałem, ruszane?

Offline weuek

• Giełda
Światła DRL do ix35
« Odpowiedź #34 dnia: 21 Styczeń 2020, 00:09:52 »
Światła mijania wymyślono do oświetlania przestrzeni przed pojazdem w nocy. Twój problem polega na tym, że pewnie jesteś za młody, żeby to przyjąć do wiadomości.

Offline kiuba_k

• HKP
  • **
Światła DRL do ix35
« Odpowiedź #35 dnia: 21 Styczeń 2020, 09:27:50 »
Pewnie starszy jestem od Pana 👍 opisuje po to, aby ktos doradzil, jak zrobic aby na Auto dzialaly swiatla. Nie chce zakladac sw.do jazdy dziennej.

Offline slawo8686

• HKP
  • **
Światła DRL do ix35
« Odpowiedź #36 dnia: 21 Styczeń 2020, 22:32:32 »
A montowal ktos juz ten modul wylaczajacy swiatla dziennie w autach gdzie swiatla sie zawsze pala po wlaczeniu silnika?? i jak to wtedy wspolpracuje z czujnikiem zmierzchu? Czy nie wspolpracuje i swiatla z DRL na mijania trzeba recznie zmieniac?

Offline kojoto3

• Giełda
Światła DRL do ix35
« Odpowiedź #37 dnia: 22 Styczeń 2020, 07:52:24 »
kiuba_k - jeżeli masz pozycję AUTO, to zostawiając tak samochód po zgaszeniu silnika i zamknięciu, światła zgasną po ok. 30 sek. to jest tzw. odprowadzenie do domu. Czy można ten czas zmniejszyć ? hm.. nie wiem, ale po zgaszeniu silnika jak przekręcisz manetką z auto na mijania i z powrotem światła zgasną.

Offline kiuba_k

• HKP
  • **
Światła DRL do ix35
« Odpowiedź #38 dnia: 22 Styczeń 2020, 18:58:47 »
Tylko, ze pisze....nie mam na AUTO zadnych swiatel, zero swiecenia i odprowadzania 30sek. W pozycji mijania gasze auto, swiatla świecą. Wychodze z pilota zamkniecie i wtedy swiatla swieca iles tam sek. Jak klikne dwa razy z pilota zamykanie wtedy gasną mijania. Takie cos mam. Wracam do auta i stacyjka start wtedy juz wiadomo mam na mijania i zapalam auto i ladnie mi swiatla zapalają sie. Na opcji Auto nie mam nic, nawet zmierzch nie działa czujnik.

Offline Robik

• Giełda
Światła DRL do ix35
« Odpowiedź #39 dnia: 23 Styczeń 2020, 20:34:01 »
Odsyłam ponownie do wątku na forum gdzie omawiano montaż lamp po lifcie. Modul nalezy montowac w wersjach IXow dedykowanych na rynek krajowy bo u nas obowiazuje jazda na swiatlach 24h/dobe. W autach sprowadzanych z zagranicy istnieje mozliwosc wylaczenia swiatel mijania na pozycji 0. W krajowych montuje sie modul ktory na podstawie czujnika zmierzchu przelaczy swiatla ledowe (w lampach poliftowych lub w dokladanych ledach) na swiatla mijania jak tylko poziom swiatla na zewnatrz sie zmniejszy. Niestety  podczas deszczu trzeba pamietac zeby przelaczyc manualnie na swiatla mijania(manetka z pozycji auto na mijania). W lampach poliftowych na pozycji 0 na stale swieca sie ledy, na auto modul przelacza jak sie sciemnia z ledow na swiatla mijania.

Offline stryjek998

• Giełda
Światła DRL do ix35
« Odpowiedź #40 dnia: 07 Luty 2020, 19:59:03 »
Przymierzam się do zakupu i montażu  https://www.fox.rzeszow.pl/zestaw-swiatel-led-do-jazdy-dziennej-hyundai-ix-3,4,253453,256175 . Mile widziane cenne wskazówki za i przeciw

Offline Eryk65

• Giełda
Drl
« Odpowiedź #41 dnia: 08 Luty 2020, 06:58:28 »
Za ten zestaw zapłacisz 200 zł na Ali

Offline Robik

• Giełda
Światła DRL do ix35
« Odpowiedź #42 dnia: 08 Luty 2020, 09:39:49 »
Zamiast wkladac same ledy w dolna czesc zderzaka, zdecydowanie lepiej jest zamontowac lampy po lifcie a stare lampy sprzedac w cenie jednej poliftowej ;). Zobaczcie sobie na allegro jak stoja uzywane lampy z ledami, oczywiscie decyzja nalezy do kazdego z was, osobiscie uwazam ze lampy poliftowe zwieksza walory auta przy pozniejszej odsprzedazy.

Offline Marcinek70

• HKP
  • **
Światła DRL do ix35
« Odpowiedź #43 dnia: 15 Luty 2020, 11:02:28 »
Od 2 tygodni bawie się w rozpracowanie  systemu aby założyć ledy.
Kilka dni temu - sukces !!!
Pobawiłem się i zrobiłem. 💪

Najgorsze było oszukanie komputera z uwagi na fakt testowania żarówek.
System jest tak skonstruowany że po przelączeniu manetki z pozycji zero na jeden (swiatła pozycyjne ) wszystko jest OK, pp następnym przelączeniu na pozycję 2 (swiatła mijania oraz postojowe) też jest OK. Jednak kiedy wracamy na pozycję zero i kiedy mają się zapalić ledy - tylne światła na każdej pozycji już są martwe.
Okazało się że komputer testuje lewą tylną żarówkę i jak ma.przerwę - natychmiast unieruchamia tylne światła w każdej pozycji.
Oczywiście po zgaszeniu auta i ponownym zapaleniu wszystko wraca do normy aczkolwiek tylko do momentu przekręcania na pozycję 1 i 2. Każdy powrót manetki kończy się odcięciem tylnych świateł.
Z tym było najwięcej zabawy. :(

Koszt wykonania układu to około 15 zł i 3h na oszukanie kompa na testowanie żarówek z tyłu.

Offline Eryk65

• Giełda
Światła DRL do ix35
« Odpowiedź #44 dnia: 15 Luty 2020, 14:26:22 »
A możesz udostępnić schemat ?