Autor Wątek: Światła DRL do ix35  (Przeczytany 15696 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline slawo8686

• HKP
  • **
Światła DRL do ix35
« dnia: 19 Maj 2019, 14:37:52 »
Witam.
Montował ktoś z Was światła DRL do ix35 przed lifta? Jak to się montuje itp itd? Jak zamontowac to w ix35, w ktorym swiatla wlaczaja sie automatycznie po uruchomieniu silnika?

Offline nomi9

• Giełda
Światła DRL do ix35
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Maj 2019, 06:09:59 »

Offline slawo8686

• HKP
  • **
Światła DRL do ix35
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Maj 2019, 11:07:28 »
To jest zupelnie inny temat, mi nie chodzi o wstawienie lamp po lifcie, tylko o zmiane adaptera przeciwmgielnych na taki ze swiatlami dziennymi ledowymi...

Offline markusszelus

• HKP
  • **
Światła DRL do ix35
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Wrzesień 2019, 01:11:41 »
Witam wszystkich. Te lampy z YouTube widziałem na Aliexpres.Czy ktoś je montował? Jak świecą? Czy zaczepy obudowa pasują.Pozdrawiam

Offline adams432

• HKP
  • **
Światła DRL do ix35
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Wrzesień 2019, 21:53:18 »
WITAM,mam plan przystąpic do montażu w sobotę dam znać co i jak

Offline kojoto3

• Giełda
Światła DRL do ix35
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Wrzesień 2019, 08:36:41 »
Witam. Jak tam montaż? udał się? bo moje w tym tygodniu powinny do mnie dotrzeć, to bym z chęcią skorzystał z wskazówek  :-)

Offline kojoto3

• Giełda
Światła DRL do ix35
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Wrzesień 2019, 08:15:43 »
Troszkę sam jednak "powalczyłem"
poniżej napisałem jak ja to zrobiłem, może komuś się przyda.

Co potrzebne:
- śrubokręt krzyżakowy,
- klucz 12.

Należy odkręcić osłonę silnika, jest przymocowana na 4 śruby 12 i klika plastykowych spinek.
Ja nie odkręcałem całkowicie, zostawiłem śruby w tylnej części i osłonę opuściłem.
Dla łatwiejszego dostępu proponuję zdemontować dwie spinkę z nadkola.

To była ta łatwiejsza część :)

Teraz trzeba trochę się pogimnastykować na leżąco.
od strony kierowcy jest więcej miejsca, bo po stronie pasażera dostęp ogranicza zbiornik spryskiwacza.
Należy zdemontować halogeny, są na 4 śrubach, a potem demontujemy ramkę halogenu, też jest na 4 śrubach.
Najciężej odkręcić jest tę w rogu. Stojąc przodem do samochodu w rogu od strony chłodnicy.
Ja odkręciłem najpierw 3 śrubki, potem odchyliłem ramkę i małym śrubokrętem udało się odkręcić tę 4.

Montaż w odwrotnej kolejności.

Nie wiem jak w innych ramkach z LED-ami z alliexpress, ale w moich właśnie ta 4 śrubka nie pasuje,
ja jej nie wkręciłem w ogóle. Może jakby był inny dostęp to by coś nawiercił, ja zostawiłem ją,  i tak mocno siedzą.

Kabelki to już najmniejszy problem jak poprowadzić do komory silnika.

Według wskazówek "chińczyka" czerwony podłączamy pod + po zapłonie a - do klemy ujemnej.

Jednak ten zestaw wymaga jeszcze podłączenia przekaźnika, którego nie ma.

Offline Jarek 67

• HKP
  • **
Światła DRL do ix35
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Listopad 2019, 21:51:28 »
Wiadomo juz jak zamontowac ledy w zderzaku i co radzi "chinczyk " zrobic z kabelkami , ale co dalej ? Chodzi mi wlasnie o ten przekaznik . Jak to wszystko podlaczyc , zeby palily sie tylko Ledy a nie jak obecnie swiatla mijania ktore zalaczaja sie zaraz po uruchomieniu silnika . Wiadomo , ze swiatla do jazdy dziennej nie moga swiecic z  zadnymi innymi i po wlaczeniu swiatel pozycyjnych lub mijania musza zgasnac i odwrotnie . Jak tego dokonac , aby bylo zgodnie z przepisami ( nawet jesli mamy Ledy bez homologacji .

Offline kojoto3

• Giełda
Światła DRL do ix35
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Listopad 2019, 15:12:43 »
Sorrki ale piszę z pamięci, już troszkę czasu minęło od podłączenia. Tak jak pisałem, czerwony + po zapłonie, ja podłączyłem w skrzynce z bezpiecznikami w komorze silnika, można znaleźć próbówką, a czarny bezpośrednio do klemy minusowej akumulatora. Do tego trzeba podłączyć przekaźnik zwierno/rozwierny według schematów. Sygnał wyłączenia LEd-ów podłączony do + postojówki. I teraz jak mam światła ustawione na automat, to LED-y świecą same, po przejściu na inne światła LED-y się wyłączają i odwrotnie, zgodnie z polskim prawem.

[ Dodano: 2019-11-04, 15:28 ]
np. taki przekaźnik
https://www.mpartner.com.pl/przekaznik-samochodowy-12v-3040a-zwierno-rozwierny-z-uchwytem-p-137.html

Offline Jarek 67

• HKP
  • **
Światła DRL do ix35
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Listopad 2019, 17:13:52 »
Dzieki bardzo . O to mi chodzilo , ze jak przynajmniej nie ma homologacji , to swieca zgodnie z przepisami . Teraz tylko trzeba gdzies zakupic i montowac .

Offline yoda

• Giełda
Światła DRL do ix35
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Grudzień 2019, 21:03:17 »
Przecież ten zestaw jest bez sensu. Jak kupować to komplet z dobrym schematem. Po co komu światła które nie działają tak jak tego wymagają przepisy? Nie potrzebna robota, strata czasu i pieniędzy.

Offline kojoto3

• Giełda
Światła DRL do ix35
« Odpowiedź #11 dnia: 09 Grudzień 2019, 08:36:41 »
Z całym szacunkiem, ale nikt Ci nie każe tego robić. Wątek ma tylko na celu wskazać jak zamontować nic po za tym. A po drugie myślisz że czym się ten zestaw różni od takiego z al...gro za 495 zł, brak przekaźnika w opisie, czas dostawy ponad 14 dni :)

[ Dodano: 2019-12-09, 08:37 ]
A po zamontowaniu działają zgodnie z polskim prawem.

Offline yoda

• Giełda
Światła DRL do ix35
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Grudzień 2019, 17:16:14 »
No skoro brak przekaźnika to znaczy że jest niekompletny i po zamontowaniu nie będzie działał poprawnie czy dobrze rozumiem z całym szacunkiem?

Offline andremobile

• HKP
  • **
Światła DRL do ix35
« Odpowiedź #13 dnia: 13 Grudzień 2019, 15:48:08 »
Przekaźnik musi być, służy do włączania/sterowania ledów. Kosztuje ok. 10 zł. Chodzi o to że przy włączeniu np. świateł pozycyjnych lub mijania, automatycznie wyłączają Ci się ledy i odwrotnie. Bez przekaźnika ledy będą Ci się świecić ale bez tej automatyki.

Offline yoda

• Giełda
Światła DRL do ix35
« Odpowiedź #14 dnia: 16 Grudzień 2019, 17:05:01 »
Chłopie nie tłumacz mi tego bo montowałem takie światła w poprzednim aucie z tym że światła zapalało się w nim ręcznie a nie tak jak jest w ix35 po odpaleniu auta. Przekaźnik w światłach ledowych najczęściej jest zamontowany już fabrycznie. I działa to tak że po zapaleniu świateł ledy gasną. W tym przypadku jest inaczej. I jeśli bym kupował takie światełka to w komplecie i z dobrym schematem. Jeśli ktoś śię nie przejmuje i dokupuje jakieś części do gotowych światełek to jego sprawa ja uważam takie światełka jako nie zdatne do użytku. Ponieważ przekaźniki są różne o różnych parametrach a to znowu łączy się z ryzykiem uszkodzenia elektryki w aucie a tego wolałbym uniknąć. Tyle mam do powiedzenia w tym temacie.