Forum > i20

[i20 PB] Nieszczelność w okolicy (chyba) baku

<< < (4/6) > >>

Jacaw:
No właśnie niestety warunki człowieka mocno ograniczają. Co do mechanika, to właśnie znalazłem takiego co go polecali. Do tej pory byłem zadowolony z jego usług i cen.
Niestety zdaję sobie też sprawę, że to jest jedna z takich usterek, gdzie trzeba poszukać, a zysk słaby.
Wstępnie jestem znów do niego umówiony, ale też orientowałem się ile by za wymianę tego ASO skasowała i wychodzi około 140 zł za części + 120 zł za robocizną, więc nie jest najgorzej. Przy czym gorzej będzie, jak się okaże, że to nie to. :-(

de_assis:
No właśnie, każdy ma w nosie takie roboty, bo szukać trzeba i co klientowi powiedzieć? 100zł że nic nie znalazłem? Ale zdajesz sobie z tego sprawę.

Jak już twardo się zdecydujesz płacić za ASO zabezpiecz się jakoś żeby nie było tak, że ręke sobie dadzą uciąć, że wiedzą co to, wykosztujesz się i guzik z tego będzie a potem rozłożą ręce, choć jednej już nie powinni mieć. Kolega tak popłyną wiosną w innym modelu auta około 1000-1500zł tylko przez to, że kupił używane alufelgi, z czasem zauważył, ze przy 150 ma bicie, okazało się, ze felgi nie były do tego modelu auta, tylko były ROZWIERCANE z innego modelu, jedną źle rozwiercili i zanim doszli sedna sprawy to się kosztów tak jak pisałem uzbierało. Nie życzę Ci tego. Ja bym sam grzebał, no nie ma siły prom kosmiczny ten bak nie jest do cholery.

Jacaw:
Chyba (na 99%) udało się ustalić przyczynę i ją wyeliminować, czyli nieszczelność była na gumowym wężu łączącym bak z rurą wlewu paliwa. Po zdjęciu go i dokładnym obejrzeniu ujawniły się popękania.

Próbowałem coś znaleźć przez Allegro - nie było nic w okolicy i w jednym sklepie z wężami, rurami i itp. akcesoriami gumowymi, ale mieli tylko cienkie węże paliwowe. A niestety nie miałem czasu na szukanie go na szrotach, czekanie na przesyłkę z Allegro lub szukanie innych zamienników, więc kupiłem oryginalny w ASO za jedyne... 157 zł :-(

Tak więc jakby ktoś miał podobne objawy, to jego wymiary to około 25 cm długości, średnica wew. 37mm i zew. 45mm oraz jest wygięty w takie S. Przy czym są to wymiary orientacyjne, bo mierzyłem tak na szybko.

Trochę przykre, że w aucie 7,5 letnim (z 2011) ta część się już zużyła i mam cichą nadzieję, że to tylko przypadkowa wpadka, bo jeśli reszta rur, węży itp. jest takiej samej jakości to strach się bać.

de_assis:
Zazwyczaj w takich sytuacjach jak opisujesz, że samochód 7,5 roku i taki problem to niektórzy piszą, że niektóre ZNANE marki stają okrakiem, a może tak się pocieszają?

U mnie padł łącznik stabilizatora po trzech latach z jednej strony, stukał jak nie wiem, drugi do dziś nie daje oznak zmęczenia. Wymieniałem końcówkę wydechu, generalnie zdrowa tylko łączenie ugniło :/, czujnik świateł stop :), rdza przy klamkach i bagażniku, niektórzy mają jeszcze przy klapie. Auto 9 lat. Fajnie, że szczegółowo opisałeś co było, ale to co? mechanik wcześniej zlał sprawe przycinąłeś go i razem z nim szukales tym razem?

robaszek127:
Niestety akurat hyundai co widzę nawet po sobie nie daje najlepszych materiałów. Dlatego guma popękała od wlewu co nie powinna. U mnie w getzie rozleciała się ta pseudo metalowa tulejka w wycieraczce co wchodzi w szybę tylną jakby aluminium się utleniło. Nawet w tanim tico o 8 lat starszym tego nie było. A blacha niewiele lepsza w getzie od starego tico a tam była cieniutka i bez ocynku chyba.
Nawet z czasów malucha wymieniało się bak bo gnił na środku to ta guma od wlewu zawsze zostawała stara.
Niestety hyundai teraz jest w tym miejscu gdzie był dawniej seat czyli marka tańsza od WV ale słynąca z rdzy.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej