Forum > i20

[i20 PB] Nieszczelność w okolicy (chyba) baku

(1/6) > >>

Jacaw:
Od około 3 tankowań (do pełna) zauważyłem, że śmierdzi mi benzyną przy aucie, problem znika po wyjeżdżeniu paliwa do około 3/4 baku.
Obstawiam, że jest jakaś nieszczelność w okolicy góry baku i dlatego ujawnia się tylko jak jest pełny. Nie zauważyłem wycieków, ani wzrostu zużycia paliwa, więc ta nieszczelność nie jest raczej jakaś duża, no ale trzeba się tym zająć.

Chciałem też sprawdzić jak wyglądają okolice pompy i filtru paliwa, ale niestety dostęp jest tam kiepski, bo jakaś mądra koreańska głowa wymyśliła, że otwór pod tylnym siedzeniem najlepiej zabezpieczyć za pomocą klapki, która jest PRZYKLEJONA !!! No po prostu należy się medal za takie rozwiązanie. :-(

Czy ktoś przerabiał już podobny problem i może zasugerować, gdzie szukać tej nieszczelności ?

zz_top1:
Chyba znam odpowiedź - miałem podobny problem. U mnie jakiś "sprytny" mechanik tak źle dokręcił czujnik paliwa, ze przeciął uszczelkę. Niestety problem jest taki, że uszczelkę można kupić tylko w ASO za 70 zł!!!! I czeka się na jej sprowadzenie.

robaszek127:
A nie da się dorobić uszczelki? Są specjalne w sklepach nawet moto czy rolniczych takie maty gumowe na uszczelki. Od biedy można i wkleić na uszczelniacz do pokryw zaworowych.

zz_top1:
Ja bym nie ryzykował. Z prostego powodu - pomijając bezpieczeństwo wycieku paliwa rozbiórka czujnika poziomu paliwa wymaga trochę pracy a nie masz gwarancji, że uda Ci się właściwie dopasować uszczelkę. Ma ona specyficzny kształt. Poza tym  pamiętaj, że musi być to uszczelka przystosowana do kontaktu z benzyną. Sam próbowałem szukać zamiennika i echo.
Pozdrawiam

Jacaw:
Dzięki za sugestię, generalnie jestem już umówiony do mechanika w przyszłym tygodniu, bo sam i tak bym tego nie zrobił. A co do uszczelki, to byłoby to dziwne, bo filtr paliwa miałem wymieniany w 2015 (4 rok eksploatacji), a objaw się pojawił dopiero niedawno i nic więcej w okolicach baku nie było robione.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej