Forum > Instalacja LPG, CNG, inne
Zysk jazdy na gazie (?)
olek1982:
Fajny kalkulator :)
Można od razu obliczyć, jaka jest granica opłacalności. Z wyliczeń tego kalkulatora wynika, że jeżeli podnieśliby "nagle" cenę LPG na 3,64 PLN (przy nie zmiennej cenie benzyny) to roczny bilans zysku/strat wyszedłby mnie prawie że na 0 :D
Generalnie po podstawieniu moich danych, to mój zysk roczny jest 1100 zł (prawie 100 taniej w miesiącu), czyli moje wcześniejsze wyliczenia były niemalże takie same, bo ja liczyłem na każde 400 km 50 zł różnicy, a w miesiącu robię około 1000 km, więc wychodzi ta stówa :-/
No i jestem rozdarty, bo dużo to i nie dużo (w skali miesiąca). A mulenie jednak mam straszne na LPG, względem benzynki, co mnie drażni. Co by uciszyć krytykę, że gardzę stówką, to z rodziną żyjemy tak, iż pod koniec miesiąca i tak w portfelu jest "0" (dzieci mają co jeść :) ), więc czy przejeść, czy przepalić autem to nie robi nam różnicy. Innych nałogów nie posiadamy, więc na fajki tej "100" też nie potrzebujemy (to taki dodatkowy argument :P)
Niedawno jeszcze kupiliśmy Hyundaia Getza 1.3 z fabrycznym gazem, więc tam będę musiał przeliczyć co i jak.
Pozdrawiam
gacus2004:
No tak ,ale do instalacji gazowej trzeba doliczyć jeszcze koszty jej serwisowania, naprawy.
robert10216:
Witam ,tak na moje oko to im wiecej pali samochód to oszczedność jest wieksza
Andy:
--- Cytat: "olek1982" ---Witam,
Biorąc również pod uwagę ostatnie prognozy i zapowiedzi rządu, iż gaz pójdzie znacznie w góre, granica ta już całkiem będzie się zacierać.
--- Koniec cytatu ---
Nie pojdzie. Od lat strasza. Gaz jest traktowany jako paliwo ekologiczne i junia
nie pozwola na taki numer.
[ Dodano: 2012-03-28, 11:20 ]
--- Cytat: "olek1982" ---Fajny kalkulator :)
Niedawno jeszcze kupiliśmy Hyundaia Getza 1.3 z fabrycznym gazem, więc tam będę musiał przeliczyć co i jak.
Pozdrawiam
--- Koniec cytatu ---
Nie wiem jak fabryczny, ja mam dostawiany do getza 1.3. Na trasie spalanie okolo 0.5 litra wiecej, w miescie - niecale 2 litry (przy ciezkiej nodze). Przejechalem juz na gazie ponad 70k km i wstawienie instalacji lpg uwazam za jedna z lepszych decyzji w moim zyciu :)
Hants:
--- Cytat: "olek1982" ---Czy ktoś mógłby porobić podobne wyliczenia ?
--- Koniec cytatu ---
ależ prosze bardzo - to samo auto:
http://www.spritmonitor.de/en/detail/273750.html
LPG się opłaca
--- Cytat: "Fazi" ---Bo strasznie mnie ostatnio irytują teksty że silniki 2.0l palą po 8l benzyny.
--- Koniec cytatu ---
Przy bardzo spokojnej jezdzie - 58 mph tyle własnie mi pali... Ale nie mam do tego nerwow - czas to tez pieniądz.
Nawigacja
[#] Następna strona