Forum > Instalacja LPG, CNG, inne

Zysk jazdy na gazie (?)

<< < (4/5) > >>

olek1982:
U Ciebie pali 10 litrów lpg. U mnie z jakichs względów mniej niż 12 nie spala, stąd różnica. Moze chodzi o technikę jazdy, bo zauwazylem, iż na lpg jade na wyzszych obrotach i bardziej go cisne, bo muli. Nigdy wcześniej gazem nie jeździłem, a tym bardziej z ASB, wiec nie mam punktu odniesienia. Opieram sie tylko na opinii poprzedniego właściciela i moich wyliczeniach, iż to auto mniej niż 12 nie spali.

Czy możliwe jest, ze ta instalacja u mnie jest jakas lewacka ?

szimon:
Witam fanów LPG :)
chętnie podzielę się swoimi wynikami jazdy na gazie.
Istalacja koniec września 2010, aktualnie prawie 31 tys km przejechane.
Zysk netto ok 1300 zł.
"W koszty" wliczam wszystko:
-instalacja 2300
- tankowanie benzyny /co 3-5 tankowania gazu/
- wymiana filtrów co 10 tys
- a nawet droższy przegląd okresowy

Posiadam dokładne wyliczenia od poczatku. Kilometr przejechany na gazie jest u mnie ok 12 groszy tańszy. Czyli odejmując koszty instalacji przy bieżącej eksploatacji jestem do przodu jakieś 3600 za te 1.5 roku.

NieAmator:
kto pamięta moja starą lantre to wie że była zgazowana spalanie benzyny na trasie 7 litrów miasto 10 spalanie gazu trasa średnio 8 litrów raz udało mi się zejść 7,8 litra miasto 11,5 do 13 zależy jak butowałem raz mi 14 wchoneła ale to czerwone pole było obowiązkowe. tak więc zyski miałem ogromne ;) trasa Kielce-Mielno Mielno -Kielce wyszło mi ok 240 zł. Zwykła stara instalacja LPG. Zbyt wielkiej różnicy w dynamice nie było

CormaQes:
W moim Getzie, przejechałem 75 km (stacja-praca-stacja) za 10,07zł przy cenie 2,7zł. ;) Mam świetną drogę do pracy, cały czas utrzymuje licznikowe 85km/h i schodzi ponizej pięciu litrów LPG na sto kilometrów:)

lukasz:
Mam lpg w Accencie od 10 lat (ok. 220 tys. km na gazie). Spala ok. 20% więcej niż benzyny. Do tego przez te lata wydałem na samą benzynę ok. 20% tego co na gaz. Poza tym wymieniałem reduktor i listwę. Próbowałem to kiedyś obliczać, wszystkie koszty, przeglądy, dodatki. Przy dzisiejszych cenach i średnim spalaniu ok. 7 litrów benzyny na 100 km wychodziła mi oszczędność ok. 10 zł na 100 km.

Czyli coś można zarobić, ale dużo mniej niż wydawało się na pierwszy rzut oka i do tego pewnym kosztem własnego komfortu (częściej trzeba tankować, jeździć do gazownika, jest mniej miejsca; być może mniej ekonomicznie się jeździ, bo taniej, itp.)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej