Forum > Instalacja LPG, CNG, inne

Zysk jazdy na gazie (?)

<< < (2/5) > >>

Fazi:

--- Cytat: "olek1982" ---Raport spalania
--- Koniec cytatu ---

--- Cytat: "olek1982" ---Gaz
--- Koniec cytatu ---

No nareszcie widzę jakieś normalne wyniki spalania. Bo strasznie mnie ostatnio irytują teksty że silniki 2.0l palą po 8l benzyny. Już nie wspominam o gazie, który teraz jest często na topie.

Co do twoich wyliczeń, myślę że najlepsze wyniki uzyskasz porównując taką samą ilość zatankowanego gazu i benzyny. A do tego zawsze trzeba doliczyć pewien margines błędu.

gacus2004:

--- Cytat: "Fazi" ---No nareszcie widzę jakieś normalne wyniki spalania. Bo strasznie mnie ostatnio irytują teksty że silniki 2.0l palą po 8l benzyny.
--- Koniec cytatu ---

U mnie aby spalić w granicach 8 litrów ,to trzeba jechać 100 km/h z włączonym tempomatem i bez żadnego wyprzedzania. Takie przęciętne spalanie według komputera to około 10 litrów. W zimie jeżdząc tylko na odległości 2 km i rozmrażaniu auta na parkingu to nawet komp 14 litrów pokazuje. Niestety to już spora pojemność i autko z takim silnikiem musi swoje wypić.Te zużycie to na benzynie.

Lookas:
nie chcialo mi sie czytac waszych postow bo wolalem pic piwo i czytac konkrety. polecam http://www.gazeo.pl/lpg/kalkulator-lpg-gazu.html
ciekawe wyliczenia wychodza, i mozna sie zdziwic.

Fazi:
Bardzo fajny kalkulator  ;-), na pewno przydatny, ale jednak nie przewiduje on wszystkiego i faktyczne koszty zwrotów i utrzymania czyli ogólnie opłacalność montowania gazu mogą tylko potwierdzić ci co go mają. Bo założę się, że nawet ich wyliczenia rzeczywiste nie będą się pokrywały z tymi z kalkulatora. Nie mniej, na pewno jakaś oszczędność na gazie jest.

vesoly:
To żeby tak na szybko pokazać różnicę:
Samochód kupiłem bez instalacji gazowej pod koniec 2007 roku.
Rok później w październiku 2008 zainstalowałem LPG i juz do końca 2008 jeździłem na LPG
dane moich tankowan z autocentrum.pl:

2008 PB(10mies) LPG(2mies) 6790pln 18,8kkm
2009 LPG                               4340pln 19,3kkm
2010 LPG                               4760pln 17,4kkm
2011 LPG                               6535pln 20,7kkm

Jak widać w 2011 wydatki poszły ostro w górę ale i cena gazu wzrosła wyraźnie.
Gdybym w 2008 roku jeździł do końca roku na Pb to wydał bym na tankowania jeszcze więcej kasy i była by jeszcze większa różnica między rokiem 2008 a 2009.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej