Forum > Getz
[Getz TB] Wyjazd Hyundai Getz do Chorwacji - co sprawdzić?
maniek21:
Po uruchomieniu na zimnym silniku mam jakieś dziwne odgłosy. Autko w przyszłym tygodniu odstawiam jeszcze raz do mechanika, niech pokręci rolkami oraz sprawdzi pompę wody.
Zastanawiam się czy wymieniać płyn hamulcowy oraz chłodniczy przed wyjazdem (czasem lepiej nie ruszać jak coś działa dobrze?)
Kamiljan:
Kolego ja 1 września również wyruszam na CRO getzem 1.1 bez klimy. Da radę nie martw się, mój ma już za sobą kila lat temu podróż do Rumunii między innymi trasa transfogarska i na spokojnie bez pałowania daje radę.
Jedna mała uwaga dla kolegi, wymiana rozrządu nie jest równa wymianie pompy wody i tu nie chodzi o to czy mechanik zostawił czy nie. W G4HG pompa wody jest na pasku klinowym. Moja pompa wody odezwała się przy 130tys. nie zepsuła, ale było słychać inny dźwięk z pod maski, mechanik z stetoskopem przerobionym padał na pracy każdy element i wyszło, że pompa wody, po wymianie okazało się, że faktycznie miała już lekkie luzy.
maniek21:
To pocieszające, że dojechałeś :) (Chyba nawet dalej wychodzi niż Chorwacja).
Właśnie słyszę od jakiegoś czasu takie niby terkotanie niby jakiś obcy dźwięk spod maski i obawiam się czy to nie pompa. Może mechanik po zdjęciu paska będzie w stanie coś stwierdzić. Trochę przykro jakby się rozpadła po drodze (ten brak wskazówki temperatury w Hyundai Getz mnie "dobija".
Nakamakakami:
Cześć,
W zeszłym roku swoim Getzem z 2004 roku 1.3i przejechałem na ze Śląska na Istrię i z powrotem. 4 osoby, auto w pełni załadowane, bez klimy. Jechaliśmy przez noc i daliśmy radę.
Przed wyjazdem przejechałem się na stację i poprosiłem o przegląd techniczny czy jest wszystko w porządku (na stacji w której robię przegląd rejestracyjny mogę poprosić o taki przegląd za darmo).
Dodatkowo wykupiłem assistance - na szczęście nie przydało się
Pozdrawiam i życzę udanego wypoczynku :)
maniek21:
Assistance już mam. Jutro jeszcze czeka go wymiana płynu hamulcowego i za tydzień w drogę :)
Dla potomnych: autko objechało bez najmniejszego problemu. Dwa dni po powrocie padł oryginalny Delkor (akumulator), ale miał 10 lat i trasa całonocna go pewnie wykończyła.
Sama podróż Getz'em zaskakująco wygodna.
Nawigacja
[#] Następna strona