Forum > i40 VF

Końcówka sprzęgła zbiera na samym dole

<< < (8/21) > >>

Maucinek:
Ciężko działające biegi na zimnym silniku to temat z którym zmagam się już 2 lata. To co do tej pory zrobiłem: 1) wymiana ojelu na 75w-90 (niestety gl5). Podczas wymiany wziolem olej polecony w sklepie. Człowiek sprzedający nie wiedział ze powinno być gl4, ja tez nie. Po wymianie brak poprawy. Jeździłem do wiosny i problem nie był tak uciążliwy wraz ze wzrostem temperatury. 2) wymiana oleju na fush 75w-90 gl4/5 (polecony na „skrzynie.pl) plus Ceramizer do skrzyni. Przejechałem zalecane 1500 km. Efekt: tragiczna zmiana biegów, nawet w upały. 3) wyjęcie skrzyni biegów. Diagnoza: starta tarcza sprzęgło. wymiana sprzęgła + docisk + wysprzeglnik + nowy płyn hydrauliczny. Efekt: brak poprawy zmiany biegów. 4) wymiana oleju na 75w-85 gl4 (jakiejś kiepskiej firmy). Efatk: poprawa zmiany biegów na gorącym silniku ale na zimnym powrót do stanu początkowego: redukcja z 3 na 2 to masakra. 5) wymiana oleju na oryginalny Hyundai MTF 75w-85 gl4 PRIME. Olej opisany na forum KIA jako „lekarstwo” na problem z biegami. Problem to dostępność oleju. W Polsce ma go tylko jeden sklep!! Efekt: najlepsza zmiana biegów od początku jak mam to auto. Nie jest idealnie jak np w VW ale jest bardzo dobrze jak na to co miałem do tej pory. Możliwe ze nieodpowiednim olejem (na gl5 jeździłem rok) mocno nadwyrężone mam już synchronizatory. Reasumując jak ktoś ma problemy z biegami to polecam zacząć od wymiany na ten właśnie olej (koszt 144zl za 2l z przesyłka)

zgierzak:
Witajcie.
Ja też mam tak myślę problem ze sprzęgłem ,tzn nisko łapie sprzęgło nie wiem czy ten typ tak ma. Biegi wchodzą w miarę dobrze czasem tam się któryś haczy ale to jak słabo wcisnę sprzęgło no ale na razie jeżdżę. Autko mam od niedawna( nowy nabytek) przebieg 90000 km( jeśli autentyczny ) ale mam zastrzeżenia co do rok produkcji ponieważ auto jest ze Szwajcarji i zakupiłem go jako rok 2013 ale po vin wynika że jest z końca 2012 r ,zarejestrowałe w Polsce  jako rok 2013 i tyle .
ciekawe czy jak podjadę na service to mi uznają coś na gwarancji 5 lat bo niektórzy z tego korzystają  np wymiana kierownicy czy gałki, u mnie jest od góry troszkę wytarta czy to słaba jakość kiery?? No i co z tym sprzęgłem a może to wysprzęglik???

Maucinek:
Ja tez swojego kupiłem z przebiegiem 90k. Sprzęgła wymieniałem przy przebiegu 145k. Po wymianie zaczęło brać znacznie niżej. Z tego wynika ze poziom od którego bierze sprzęgło nie jest wyznacznikiem jego zużycia. Jak Ci się nie ślizga to na Twoim miejscu nic bym. UE kombinował. Jak opisywałem wyżej, problem z biegami na zimnym silniku miałem od początku. Kierownica w tym modelu jest obszyta imitacja skory która to wyciera się czasem już po 40k. Ja u siebie kupiłem na Allegro markowa paste (ok 40zl) i po zapastowa oj kierownica wyglada bardzo dobrze. Mam nadzieje ze pomogłem

Mariusz 71:
W moim i40 1,7CRDI 2012 rok biegi ciężko wchodzą nawet na wyłączonym silniku.Czy jak wymienię wysprzeglik i olej to coś zmieni?Kompletne sprzęgło już wymieniałem.

Venom:
jeśli wysprzęglik jest złużyty  to napewno .

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej