Forum > i30 PD

I30 PD - Jak uruchomić funkcję SLIF?

<< < (9/20) > >>

sankra19:
Sądzę, że funkcja jest przydatna np w sytuacji, gdy kierowca chcąc wyprzedzić auto jadące przed, "wychyli się" w lewo sprawdzając czy manewr jest bezpieczny i nie zauważy zakazu wyprzedzania bądź zmiany prędkości. Gadżet jest. Zastanawia mnie tylko to czy,  skoro kamera jest taka sama we wszystkich wersjach, to nie da się odpalić systemu AEB+?

weuek:
Zawsze można "wydumać" jakąś sytuację, w której każdy bzdet wyda się przydatny. A ludzie głupieją.

abrax:
Potwierdzam rozpoznawanie znaków na i30 Classic+ z 2018. Działa świetnie, choć należy to traktować jako miły gadżet.
Wykrywa ograniczenia prędkości i odwołanie ograniczenia oraz zakaz wyprzedzania.
Szkoda, że nie oprogramowali, by ograniczenie było odwoływane przez znak stopu i znak ustąp pierwszeństwa, bo one oznaczają skrzyżowanie, a więc odwołanie ograniczenia, ale to i tak miłe.
Do wykrywania znaków nie jest potrzebne posiadanie nawigacji, choć podobno jeśli ma takie źródło informacji, to z niej korzysta.

W instrukcji piszą, że potrafi uwzględniać tabliczki pod ograniczeniem, np. że ograniczenie obowiązuje tylko przy pokrywie śnieżnej (śnieżynka na tabliczce pod znakiem) i albo w deszczu, biorąc pod uwagę "różne parametry", w tym ruch wycieraczek(!). Nie ma gdzie tego sprawdzić, chyba żeby sobie wydrukować taki znak :-)

Aby włączyć SLIF wystarczyło poprosić o to u dealera w drugiej stolicy Polski.

Czy jest jeszcze coś, co można/warto sobie włączyć?

abrax:
Dodam jeszcze, że wystarczyło poprosić i dać karteczkę z tym:
1. podpinamy GDS-m
2. rozpoznajemy VIN
3. przechodzimy do zarządzania oprogramowaniem sterowników
4. wchodzimy w opcje "Multifunction camera"
5. wybieramy opcje "Variant Coding"
6. po info o stanie silnika "Enter"
7. zaznaczamy "SLIF option"

farciarzgilmore:
Dzięki za info. W czwartek mam wizytę w serwisie, wymiana tulei na pedale sprzęgła. Przy okazji chcę im podrzucić karteczkę ze ściągą i zobaczymy jak zareagują :-)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej