Forum > Zakup Hyundaia

Tucson I / Santa Fe / Porada dotycząca wyboru auta do 20.000

<< < (7/10) > >>

lucasy:
Lepiej kupić auto starsze, a zadbane niż nowszą "okazję". Masz mocno ograniczony budżet, możesz mieć w tej cenie SanfaFe I w fajnym stanie i jeszcze zostanie kasa na majówkę.

Jednak pomiędzy Santkiem I a II to jest spora różnica, na korzyść II.
Jakbym miał wybierać pomiędzy santkiem a tucsonem to brałbym santka. Może sportage?

nomad:
Lucasy - No jasna sprawa, że lepiej zadbany starszy model niż wyjeżdżony ale nowszy.

Kwota tak jak pisałem wcześniej zwiększy się do około 23.000 zł, ale obawiam się, że kupno Santa Fe II za takie pieniądze będzie dosyć wysokim ryzykiem.
Co do Santa Fe I a Tucsonem - tu mam dylemat i doradźcie proszę czy te modele mocno się od siebie róznią? Santana I jest mocno bardziej wygodniejsza niż Tukan?
Co do Tucsona plusem jest możliwość kupna młodszego egzemplarza.

Panowie - suma summarum:

1. Czy w Tukanie / Santanie były problemem skorodowane kielichy i elementy zawiechy? Pytam, bo znajomy znajomego ma Tucsona i właśnie ma taki problem
2. Jak ogólnie wygląda awaryjność tych 2 modeli?
3. Będę robił trasy ale i poruszał się po mieście (50% - 50%) zatem jaki motor jest najmniej problemowy i bezawaryjny? Im więcej czytam tym bardziej skołowany jestem,tzn
ON - 2.0 113km i tu obowiązkowo chip / 2.0 140 km i 6 biegów - 6 bieg robi robotę
PB - montowałbym na pewno LPG / 2.4 - podobno są z nimi jakieś problemy, ale nie pamiętam co

Sportage II odpada - nie podoba mi się na tyle jak Tucson, a to praktycznie to samo.

Będę wdzięczny za pomoc :)

odświeżam :)

Borsuklesus:
Ja tylko pragnę zauważyć, mając 3 TUCSONY z 2005, 2006 (DIESEL 2.0 CRDI, 113 KM) roku - wedle wielu wpisów w internecie odnośnie spalania, a jeżdżę bardzo ostrożnie, mam lekką nogę, w ciepłym klimacie - nigdy na trasie z średnią prędkością 110 km/h nie zszedł ze spalaniem poniżej 9 litrów. W mieście spala ok 11.5. W korkach zje nawet 13.

vanhelsing:
Zużycie paliwa to temat rzeka i w tym wątku trochę off-top ale ja w Santa Fe I 2.0 Crdi na trasie przy 110 na tempomacie mam 7,3l/100 km a mam stały 4x4. Najwyższe średnie spalanie w mieście w zimie to 9,3l/100. Tak więc dyskusje o spalaniu to temat nieco bezsensowny i abstrakcyjny-u każdego będzie inaczej.

nomad:
Witam ponownie,

Panowie, mam zamiar jechać i oglądać kilka Santan (Santa Fe I) z dolnego śląska, jednak wertując forum mam mętlik we łbie co do silnika.
Podsumowując i przypominając: Auto 50% miasto / 50 % trasa, tzn jazda po mieście i raz, lub dwa razy w miesiącu długa trasa 800 km.
Jaki wg Was jest najlepszy silnik do Santany?
Mam zamiar oglądać 2.4 PB z LPG oraz 2.0 diesel 113 km.
Naczytałem się że jeden i drugi jest dobry, jednak wiem że trzeba uważać na wiele rzeczy.
Czy ktoś jest w stanie mi pomóc, który motor będzie mniej awaryjny i żywotny?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej