Forum > i30 PD

Przegląd serwisowy.

<< < (4/12) > >>

wtom:

--- Cytat: "Limakos" ---[ Dodano: 2018-07-17, 16:24 ]

--- Cytat: "wtom" ---filtr przeciwpyłkowy wymienia się co roku!, bo dłużej nie nadaje się do eksploatacji
filtr powietrza wymienia się co 25tys km, również przy naszym stanie powietrza i zanieczyszczenia dróg dłużej nie nadaje się do eksploatacji
--- Koniec cytatu ---

To chyba nie są interwały dla i30? Dyskusja jest o tym co jest wymagana przez producenta. Jeżeli kogoś stać i chce dmuchać na zimne to nikt nie zabroni wymiany filtra przeciwpyłkowe oraz powietrza co 12 miesięcy.
--- Koniec cytatu ---

nie chodzi tu o instrukcje tylko o zasady użytkowania. już dawno życie udowodniło, że wymiany co 30tys wymyślili księgowi a nie mechanicy i silniki tego nie wytrzymują. dobrze napisał kolega, że mechanicy z aso radzą mu wymieniać częściej, bo wiedza co mówią. oleje zgodnie z zasadami wymienia się co 15tys syntetyki, co 10tys półsyntetyki mineralne co 5tys.
jak chcesz aby śmierdziało ci skarpetami i zgniłą szmatą w kabinie to możesz sobie zgodnie z książką filtr kabinowy wymieniać to samo tyczy się powietrza (biorąc poziom smogu w naszych miastach). wybór nalęży do ciebie, możesz jeździć autem 3 lata, serwisować je jak ci napisali w książce i je opędzlować, ale jak chcesz dłużej i bezawaryjnie to stosuj się do zasad a nie książki obsługi. tam też np. piszą, ze oleju w skrzyniach automatycznych się nie wymienia, za to klient później przyjedzie na wymianę skrzyni  :-P

qbadm:
Filtr powietrza do i30 PD 75zł, czekam na zamienniki ale jeszcze nie ma, za to filtr paliwa w 1.6crdi to dopiero smaczek :) Wkład wspomnianego filtra 170zł i wymiana około 200zł, bo umieszczony jest pod akumulatorem, który trzeba wymontować...

wtom:
ja kupuję oryginalne manele w hurtowniach/sklepach w Korei lub USA przez Ebaya.
koszt średni to 50 a czasami więcej % taniej, przesyłki idą 1-2tyg.
jak ci się nie spieszy to polecam poszukać

qbadm:
Wymieniłem na oryginał, wymianę oleju mam dopoero za 10tys. więc wtedy liczę, że zamienniki już będą w PL :)

fryc86@poczta.onet.pl:
Witam czy jestes pewny ze co 30 tys i 12 miesięcy ???

Mi sprzedawca powiedział że serwis z wymiana oleju jest co 30 tys i dwa lata !!!
I mowie tu o wolnossacym silniku 1,4 ! ! !

!!!

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej