Forum > i30 PD
Przegląd serwisowy.
Limakos:
--- Cytat: "qbadm" ---Hmm, co z filtrem powietrza i przeciwpyłkowym? Nie wymienili?
--- Koniec cytatu ---
Jeżeli dobrze pamiętam to filtr powietrza ma 2 lata do czyszczenia ew. wymiany lub 4 lata do wymiany jak nie było wcześniej. Filtr przeciwpyłkowy - wymiana po 2 latach.
wtom:
filtr przeciwpyłkowy wymienia się co roku!, bo dłużej nie nadaje się do eksploatacji
filtr powietrza wymienia się co 25tys km, również przy naszym stanie powietrza i zanieczyszczenia dróg dłużej nie nadaje się do eksploatacji
fryc86@poczta.onet.pl:
Witam
A mi dzisiaj powiedziano w serwisie ze mimo iz przegląd mam wpisany co dwa lata lub 30 tys kilometrów to mam w to nie wierzyć i lepiej dmuchać na zimne i wymieniać co roku !!!
I czy to jest tylko "zacheta" do wydawania pieniędzy czy fakt ??? troche sie znam na olejach i wiem ze sa takie co przejada wiecej niz moje aktualne 12 tys i zyyyyyja długo
Co o tym sądzicie jechać i przy przeglądzie lakieru robić przegląd i wymiane oleju czy za przeproszeniem zapomnieć temat bo 5 lat gwarancji jest a książka pisze jasno 2 lata lub 30 tyś ?!?
Limakos:
Jeżeli chodzi o olej to książka mówi jasno. Silnik 1.0 T-GDI lub Silnik 1.4 T-GDI: Wymieniać co 15 000 km lub co 12 miesięcy. Silnik MPI: Wymieniać co 30 000 km lub co 12 miesiący.
Ja osobiście bym nie ryzykował pomimo 5 lat gwarancji bo jak coś się stanie z silnikiem to w pierwszej kolejności serwis sprawdzi czy przeglądy były robione zgodnie z harmonogramem.
[ Dodano: 2018-07-17, 16:24 ]
--- Cytat: "wtom" ---filtr przeciwpyłkowy wymienia się co roku!, bo dłużej nie nadaje się do eksploatacji
filtr powietrza wymienia się co 25tys km, również przy naszym stanie powietrza i zanieczyszczenia dróg dłużej nie nadaje się do eksploatacji
--- Koniec cytatu ---
To chyba nie są interwały dla i30? Dyskusja jest o tym co jest wymagana przez producenta. Jeżeli kogoś stać i chce dmuchać na zimne to nikt nie zabroni wymiany filtra przeciwpyłkowe oraz powietrza co 12 miesięcy.
Leszek64_64:
Instrukcja : str. 7-11
Olej silnikowy i filtr oleju silnikowego - Wymieniać co 30000 km lub co 12 miesięcy.
Więc dla silnika MPI (tak jak w moim) nie ma wątpliwości, że filtr i olej co 12 miesięcy należy wymienić aby nie stracić gwarancji. Jest to termin przy tzw. normalnej eksploatacji ale to jest bez znaczenia bo nikt nie udowodni przecież jazdy w trudnych warunkach ( wtedy wymiana oleju częściej).
Pozdrawiam
Nawigacja
[#] Następna strona