Autor Wątek: [ix20] Hyundai ix20 cennik 2018  (Przeczytany 27707 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kri$

• Giełda
[ix20] Hyundai ix20 cennik 2018
« Odpowiedź #60 dnia: 22 Czerwiec 2019, 07:30:51 »
Niestety rysowanie lakieru, to już praktycznie w każdych autach, po zmianie procesu na lakiery wodne. Taki ich urok. W 1994 roku kupiłem Seata Toledo, był to pierwszy model seata na lakierze wodnym, lakier położony fatalnie, jeszcze z bardzo grubą powłoką (rysował się od patrzenia nie był to metalik). Znajomy lakiernik powiedział, że spokojnie mogę go z 3-4 razy mocno przepolerować. Teraz nowe auta już takich grubych powłok nie mają.

Offline ELETomek

• Giełda
« Odpowiedź #61 dnia: 22 Czerwiec 2019, 08:02:26 »
Ja tam nie czuję żeby mi tył przestawiało na studzienkach, a jeśli chodzi o wnęki pod klamkami to w astrze miałem bardzo porysowane i w hyundai sprawiłem sobie na dzień dobry wklejki ochronne (i na tylny zderzak też, bo mój psiak bardzo lubi zaglądać czy czasem dla niego coś tam nie ma :-) )

Filmy i opinie w necie przedstawiają ix20/venga jako auto dla kobiet (ewentualnie panów w kapeluszu po sześćdziesiątce 8-) ;-)  ) i widzę, że dla takiego użytkownika sprawdza się znakomicie. Moja żona nie da na niego złego słowa powiedzieć choć mi to i tamto nie pasuje. (Jeszcze trochę do 60-tki mi brakuje choć już nie tak dużo) Jeśli zaś ktoś szuka wrażeń z jazdy to auto nie jest dla niego.
Ja osobiście dla siebie za 60tys  wybrałbym Skodę Rapid. Żonka wolała ix20, bo to ona ujeżdża go na co dzień ,a ja Renault T480 :-)

Offline MERCI_HKP

• Giełda
« Odpowiedź #62 dnia: 23 Czerwiec 2019, 18:01:16 »
Cytat: "ELETomek"
... i w hyundai sprawiłem sobie na dzień dobry wklejki ochronne...

Możesz jakieś zdjęcie tych wlepek pod klamki zrobić - przymierzam się do zrobienia tego u siebie - ale w ASO chcieli mi klamki ściągać. Początkowo nie wiedziałem do czego - teraz wiem że za klamką nie płaskiej powierzchni tylko wyoblone powierzchnie i płaskich fragmentów foli nie można równo podkleić wypychając powietrze jak np: na płaskich krawędziach drzwi http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=12825

Offline Mans

• Giełda
« Odpowiedź #63 dnia: 24 Czerwiec 2019, 16:57:27 »
Cytat: "irekmiecz"
Ujeżdżam "hultaja" od kwietnia 2011 i jestem z niego na tyle zadowolony że po informacji o końcu produkcji rozważałem nawet wymianę na nowego.

@irekmiecz  moim zdaniem kompletnie nieopłacalna sprawa patrząc na obecne ceny tego modelu i jego wyposażenie w Polsce nawet po rabatach jest zdecydowanie za drogo  :-(

https://www.hyundai.pl/fileadmin/user_upload/cenniki/Cennik_ix20_PY2019.pdf

Najlepsze w tym wszystkim jest to, że nowy topowo wyposażony IX 2O 1.6 ze skrzynią automatyczną z tempomatem,podgrzewanymi siedzeniami i kierownicą ,fabryczną nawigacją i kamerą cofania oraz elektrycznie składanymi lusterkami i lakierem metalicznym kosztuje za naszą zachodnią granicą, uwaga...

tylko 17 tys.euro (73tys.zł) :-)

https://www.autoscout24.pl/oferta/hyundai-ix20-premium-automatik-sofort-1-6l-cvvt-92kw-125ps-benzyna-936882ac-a19c-44cf-9e57-ac2202ee584f?cldtidx=1

https://www.autoscout24.pl/oferta/hyundai-ix20-premium-automatik-sofort-1-6l-cvvt-92kw-125ps-benzyna-ef240c42-f43f-483f-8758-36c1ac61cec5?cldtidx=20

a wersja Comfort 1.6 AT z samą tylko fabryczną Navigacją(dopłata 4500zł)
 i z lakierem metalicznym
ale bez wspomnianych powyżej rarytasów w Polsce kosztuje aż 75 tys.zł :shock:

https://www.otomoto.pl/oferta/hyundai-ix20-1-6-mpi-125-km-comfort-white-sand-nawigacja-ID6BYoVb.html#d7ff8e928d

Hyundai Polska chyba zwariował :oops:

Za 72 tys.zł kupimy obecnie w Polsce Kia Vengę 1.6 AT w lakierze metalicznym z topowym wyposażeniem Business Line,
która posiada te wszystkie rarytasy co Hyundai IX20 ale dostępnym wyłącznie na rynku niemieckim
czyli z tempomatem,podgrzewanymi siedzeniami i kierownicą ,fabryczną nawigacją i kamerą cofania oraz elektrycznie składanymi lusterkami ;-)
Dodatkowy atut Vengi to jej 7 letnia gwarancja bo w Hyundaiu dają tylko 5 lat ;-)

https://kia.jdkulej.pl/car/nowe/

Offline irekmiecz

• Giełda
« Odpowiedź #64 dnia: 25 Czerwiec 2019, 21:34:53 »
Mans jednak jak dojdzie do podjęcia decyzji to puki co
Kupię
Inne
Auto  ;-)
Z całym szacunkiem dla użytkowników aut marki KIA, pomimo kilku niewątpliwych zalet one po prostu nie trafiają w mój gust i uważam że mam do tego pełne prawo.
Cena i wyposażenie mają oczywiście ogromne znaczenie ale nie mniejsze ma to jak kierowca się czuje swym aucie.
W "hultaju" rocznik 2019 zmartwiła mnie różnica pomiędzy Maksymalną masą całkowitą a Minimalną masą własną  1710 - 1213 =  497 kg. ładowności to jednak trochę mało. No i nadal brak tempomatu.

Offline Mans

• Giełda
« Odpowiedź #65 dnia: 26 Czerwiec 2019, 11:13:42 »
Cytat: "irekmiecz"

Cena i wyposażenie mają oczywiście ogromne znaczenie ale nie mniejsze ma to jak kierowca się czuje swym aucie.

@irekmiecz zgadzam się z Tobą całkowicie ale nie należy też traktować mojego porównania ix20 do Vengi jako wciskanie czegoś na siłę bo nie było to moim zamiarem ale jako realną alternatywę dla zbyt drogiego blizniaczego Hyundaia ix20 ;-)
Obecnie na rynku jest tak duży wybór różnych modeli ,że każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie :-?

A tak przy okazji to pojawiła się kolejna nowość z tak modnego dzisiaj segmentu małych crossoverów czyli Ford Puma :-o
Kozacki jest :-o

https://www.netcarshow.com/ford/2020-puma/

Ja czekam na to cudo :-)

https://autogaleria.pl/nowosci/nowosci-i-premiery/zgodnie-z-moda-bo-to-sie-oplaca-kia-prezentuje-model-xceed/

Offline Dzius

• Giełda
« Odpowiedź #66 dnia: 27 Czerwiec 2019, 20:27:40 »
No Ford Puma to naprawdę kozak ! Trzy cylindry z mechanizmem wyłączania jednego z nich przy niskim obciążeniu silnika. Gorzej niż kiedyś Syrenka.

Offline Mans

• Giełda
« Odpowiedź #67 dnia: 28 Czerwiec 2019, 11:32:06 »
Cytat: "Dzius"
No Ford Puma to naprawdę kozak ! Trzy cylindry z mechanizmem wyłączania jednego z nich przy niskim obciążeniu silnika. Gorzej niż kiedyś Syrenka.

@Dzius nie jezdziłeś a już wiesz, że ten R3 jest taki beznadziejny  :?:

W nowym Focusie spisuje się nadzwyczaj dobrze, także nie widzę powodów dlaczego w nowej Pumie miałoby być inaczej  ;-)

A tak gwoli ściśłości pisząc, że nowy Ford jest kozacki miałem na myśli tylko jego stylistykę ;-)

Offline MERCI_HKP

• Giełda
« Odpowiedź #68 dnia: 28 Czerwiec 2019, 19:33:41 »
Cytat: "Mans"
...kosztuje za naszą zachodnią granicą, uwaga... tylko 17 tys.euro (73tys.zł) :-)

Ale tak jest z każdym samochodem - u nich po prostu się sprzedaje więcej nowych - u nas mniej - i stąd ta różnica. A jeśli ktoś ma pełną kwotę do wydania to zawsze wybierze hultaja bo ładniejszy od KIA - zresztą na innym forum wyśmiano by Was bo w tej kwocie to już niezły kompakt w kombi jest. Chociaż o gustach się nie rozmawia - ale podobnie jest i z parą Tusson-Sportage.

Offline ELETomek

• Giełda
« Odpowiedź #69 dnia: 28 Czerwiec 2019, 19:46:03 »
Cytat: "MERCI_HKP"
zresztą na innym forum wyśmiano by Was bo w tej kwocie to już niezły kompakt w kombi jest.

Zgadza się. Za 73tys miałbym astrę K 1.4 turbo  ;-)  A za 60tys żona ma hultaja  ;-)

Offline nadamus

• Giełda
« Odpowiedź #70 dnia: 28 Czerwiec 2019, 22:25:59 »
co do ecoboosta (silnik forda) - fajnie się jeżdzi ale ... ma poważne problemy z chłodzeniem i po 100-150 tys siadają głowice (pęknięcie w silniku 1,0). naprawa nie jest tania bo kosztuje z wymianą ok 8000zł. do tego ma pasek rozrządu w oleku a wymiana też zamyka się w kwocie ok 2000zł. wiec fajny silnik ale kosztowny w eksploatacji.

Offline kri$

• Giełda
« Odpowiedź #71 dnia: 29 Czerwiec 2019, 10:33:58 »
Od końca 2018 roku, są poprawione silniki tzw. gen2, przekonstruowany układ chłodzenia. W ostatnim teście Forda Focusa 1.0, Pertyn o tym mówił.

Offline Mans

• Giełda
« Odpowiedź #72 dnia: 30 Czerwiec 2019, 21:55:52 »

Offline Mans

• Giełda

Offline nadamus

• Giełda
« Odpowiedź #74 dnia: 07 Sierpień 2019, 19:20:40 »
Cytat: "Dzius"

nie obrażaj syrenki. wyprzedzała swoje czasy o jakieś lata świetlne:
silnik 3-cylindrowy (dopiero teraz jest to modne)
pojemność - poniżej 1 litra (też dopiero teraz modne)
przedni napęd (w 1957r.) uważany za prekursora Vw golf powstał w 1974r.
tzw "wolne koło"- odłączanie napędu w celu oszczędności paliwa (to tak w skrócie) czyli system start&stop
prześwit 20cm -teraz nawet suvy tego nie mają (kona- 17,1, santa fe 18,5, nawet jeep renegate ma 17,5)
koła 15 cala- dopiero obecnie takie koła mają kompakty
niezniszczalny rozrząd- marzenie każdego inżyniera i nawet teraz żaden silnik (oprócz wankla mazdy) tego nie ma
interwał wymiany oleju- NIGDY. Long life wszystkich producentów to max 50kkm wiec mogą się schować
łatwośc wymiany elementów karoserii - w tym błotników tylnych (bez spawania- wystarczyły 2 klucze 10mm)
brak zawodnej elektroniki- tam wszystko działało latami (nawet producent nie przewidział aktualizacji oprogramowania samochodu)
 :mrgreen:  :mrgreen: