Autor Wątek: [ix20] Hyundai ix20 cennik 2018  (Przeczytany 27723 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline nadamus

• Giełda
[ix20] Hyundai ix20 cennik 2018
« Odpowiedź #45 dnia: 27 Maj 2019, 18:20:25 »
dzieki za info- już wiem ze trzeba zamawiac za stocku.

Offline kri$

• Giełda
« Odpowiedź #46 dnia: 27 Maj 2019, 19:45:44 »
Informacje mam z pewnego źródła.

Offline nadamus

• Giełda
« Odpowiedź #47 dnia: 07 Czerwiec 2019, 21:41:23 »
na stronie niemieckiej już nie można konfigurować ix20 wiec jednak wycofują z produkcji

Offline Dzius

• Giełda
« Odpowiedź #48 dnia: 07 Czerwiec 2019, 21:55:02 »
To błąd !!! sprzedaż jednak jakoś wciąż idzie:
http://carsalesbase.com/european-car-sales-data/hyundai/hyundai-ix20/
http://carsalesbase.com/european-car-sales-data/kia/kia-venga/
Gdyby go nieco zmodyfikować, usunąć trochę wad i dać silnik 1.4 turbo 140KM, to byłoby to całkiem fajne rozwiązanie. A tak trzeba będzie kupować przyciasne i drogie SUV/Crossover'y.

A przy okazji wymienię co trzeba by poprawić:
1) Wyciszyć zawieszenie samochodu by na dziurach tak nie stukał. Można wprawdzie się przyzwyczaić, ale konkurenci są lepsi.
2) Krawędź tylnej szyby obniżyć w celu poprawy widoczności przy cofaniu - jest tam pewien potencjał w tym względzie - po co patrzeć na pasek plastiku na tylnej klapie, jak może to być dodatkowy pasek szyby ?
3) Układ kierowniczy za mocno wspomagany. Ewentualnie można silne wspomaganie zostawić jako włączany tryb "City".
4) Odchudzić te cholerne słupki przednie. Nawet Honda Jazz ma lepszą widoczność na lewy skos do przodu.
5) Wprowadzić składane do przodu oparcie przedniego fotela pasażera. Dzięki temu można by przewozić długie paczki do 2.5m we wnętrzu. Oprócz Hondy Jazz, teraz VW T-Cross będzie miał takie rozwiązanie. Jak miałem Hondę Jazz i kupowałem w IKEA paczki meblowe do pokoju dziecka, to śmiałem się ze wszystkich dużych SUV, którym te rzeczy wystawały poza otwartą klapę. A ja z takim małym wiozłem to w środku bez krępacji.
6) Dodać kieszenie w tylnych drzwiach.
7) No i oczywiście jakiś mocniejszy silnik jak 1.4 Turbo GDI 140 KM. Dlaczego Seat Arona /VW T-Cross mogą mieć lepsze silniki (nie mówiąc o i30, a IX20 nie) ?
Albo inaczej dlaczego samochód praktyczny ma mieć słabszy silnik niż te mniej praktyczne ?
I to wszystkie znaczące wady tego pojazdu. Innych nie ma.

Offline kri$

• Giełda
« Odpowiedź #49 dnia: 08 Czerwiec 2019, 16:40:42 »
Sprzedaż idzie, ale produkcja do końca czerwca.
Porównujesz auta nowe, z ix20 który początki produkcji ma 2010 roku.
Ix20 miał praktycznie jeden lifting i to bardzo skromny.
Niestety, ale VANy są na wymarciu.

Offline Dzius

• Giełda
« Odpowiedź #50 dnia: 08 Czerwiec 2019, 22:55:07 »
Cytat: "kri$"
Niestety, ale VANy są na wymarciu.

Tak to prawda, ale ciężko to zrozumieć. Modny wygląd (wcale nie najpiększniejszy) jest ważniejszy niż argumenty użytkowe.
Ale to nie koniec właściwości jezdne pojazdów typu SUV też są gorsze.
Wystarczy popatrzeć na test łosia:
Seat Arona:

Hyundai I10:

Mazda CX-3:

Honda Jazz:

Niestety testu Ix20, czy VENGI nie znalazłem.

Offline nadamus

• Giełda
« Odpowiedź #51 dnia: 09 Czerwiec 2019, 21:21:36 »
Auto zamówione. Jednak chciałby się  podzielić jak do tego doszło.
Założenia:
- auto do 80 tys.
- klima
- elektryka szyb i lusterek (będziemy z żoną jeździć na zmianę)
- bagażnik o pojemności pow. 400 l
- silnik wolnossący benzyna ( obawiam się że żona nie będzie czekała na wychłodzenia turbiny i wyłączy od razu po jeździe)
- lakier szary metalic
- regulacja foteli góra- dół
- wymiary: długość max 425cm, szerokość max 180cm (ograniczenia garażu)
to tyle i aż tyle.
po przeanalizowaniu stron internetowych wyszło że mam kilka aut:
hyundai ix20, kia venga, citroen x3 aircross, ford courier (warunkowo bo silnik turbo), skoda fabia (combi 75km) , renault clio i captur ( warunkowo bo mają silnik turbo), ssangyong tivoli, Vw t-cross, fiat 500l,  opel crossland
po wytypowaniu - jazda po salonach:
hyundai- obsługa 1 klasa, kompetentny sprzedawca, jazda próbna, wyliczenia i rozmowa  bez problemu,
ford- brak auta w salonie, jedyny egzemplarz stał na zewnątrz, możliwe obejrzenie (padał deszcz wiec bardzo szybkie), brak wyliczeń bo ...  strona z kalkulatorem nie działała, sprzedawca zobowiązał się przesłać kalkulację na drugi dzień- do dnia dzisiejszego nic nie otrzymałem na meila, najbardziej zirytował mnie fakt że najpierw chciał dane osobowe (imie, nazwisko, adres,  nr telefonu) pomimo że nie  składałem zamówienia
kia- totalna porażka, całkowite olewanie klientów, w salonie były dwie vengi ale ... zamknięte, nie można obejrzeć wewnątrz, 2 sprzedawców było zajętych klientami, trzeci cichutko siedział w kącie i zajmował się swoim telefonem. po 15 minutach oglądania samochodów z zwenątrz podszedłem w końcu do tego trzeciego i zapytałem o możliwośc otwarcia samochodu aby zobaczyć je wewnątrz, otrzymałem odpowiedź: musi pan poczekać - koledzy zaraz skończą i zajmą się panem. po następnych 15 minutach wyszliśmy z zoną z salonu.
fiat- auto było w salonie, najbogatsza wersja wiec miło było oglądać. kompetentny sprzedawca pokazał wszystkie plusy i minusy auta. jednak jak doszło do wyliczeń to okazało się że  elektryczne lusterka są za dopłatą,. ale dostanę gratis książkę gwarancyjną. ;) jednak zbyt mocno reklamował wersję demo fiata 500l - że cena tylko 59 tys, wersja naprawdę bogata: szklany dach, autoklima, i jeszcze klika bajerów. do tego przebieg- 200km. ale miał 3 wady: już był zarejestrowany, rocznik 2018 (rejestracja w listopadzie) i brązowy lakier.
citroen- brak jazdy próbnej, fajne autko ale... wycofywane z produkcji (chodziło o silnik 82km) do tego w miarę wyposażone kosztuje ponad 70tys.
skoda- hmmm. mieszane uczucia bo jak zajechaliśmy do salonu (byliśmy we wtorek ok 16.00) to okazało się że salon jest otwarty od w godzinach 10.00-15.00 wiec ... nic nie zobaczyliśmy. po tygodniu ta sama sprawa.   wiec sobie darowaliśmy- nie każdy ma multum urlopu aby brać go w celu zobaczenia autka,
Vw- miłe przyjęcie ale samochód  bardzo drogi ( wymagana specyfikacja - ponad 80 tys zł)  i silnik turbo wiec odpada
Opel- fajne autko ale ciężko się wysiada( szerokie progi i fotele z wysokimi boczkami), silnik 82km - sprzedawca powiedział że ten silnik jest po to aby przyciągnąć klientów ceną ale jest za słaby- nikt go nie zamawia. i trzeba dać do produkcji- czas oczekiwania- ok 5 m-cy.
po tych kilku salonach zdecydowaliśmy się w końcu na ix20. w większości zdecydowało podejście do klienta.

Offline endriu

• Giełda
« Odpowiedź #52 dnia: 09 Czerwiec 2019, 21:42:37 »
Życzę Wam bezawaryjnej jazdy , ja moim IX20 pomykam już dziewiąty rok  :-D i żadnych niespodzianek , tylko sprawy eksploatacyjne . Wszystkie przeglądy wykonuję w terminie i w razie czego wymieniam części od razu np. klocki , tarcze hamulcowe , świece zapł. itp. Szerokości . :-D

Offline ELETomek

• Giełda
« Odpowiedź #53 dnia: 09 Czerwiec 2019, 22:41:49 »
Nadamus  gratulacje  8-)

Offline MERCI_HKP

• Giełda
« Odpowiedź #54 dnia: 18 Czerwiec 2019, 17:28:25 »
Cytat: "nadamus"
Auto zamówione..

....czyli mniemam iż pogodziłeś się z wadą fabryczną tylnich amortyzatorów ?
http://hyundai.nieudanyzakup.pl/  ... i zaakceptowałeś pozostałe wady ? ....

Offline ELETomek

• Giełda
« Odpowiedź #55 dnia: 18 Czerwiec 2019, 18:31:02 »
Cytat: "MERCI_HKP"
....czyli mniemam iż pogodziłeś się z wadą fabryczną tylnich amortyzatorów ?
http://hyundai.nieudanyzakup.pl/ ... i zaakceptowałeś pozostałe wady ? ....

Nie ma aut bez wad. Ważne żeby zalety przeważały ;-)

Np ; zadowolenie żony - bezcenne, za resztę zapłacisz kartą ....  :-D

Offline kri$

• Giełda
« Odpowiedź #56 dnia: 18 Czerwiec 2019, 20:07:49 »
Przecież te wady zostały usunięte po pierwszym liftingu, inny rodzaj charakterystyki amortyzatorów. U mnie po wymianie jest wszystko OK (wymianę tylnych, załatwiłem bezpłatne w HMP, a przednie akcja serwisowa).

Offline irekmiecz

• Giełda
« Odpowiedź #57 dnia: 18 Czerwiec 2019, 20:31:59 »
Ujeżdżam "hultaja" od kwietnia 2011 i jestem z niego na tyle zadowolony że po informacji o końcu produkcji rozważałem nawet wymianę na nowego. Nie jest idealny ale i tak patrząc na całokształt zalety znacząco przewyższają wady.  
nadamus Gratulacje i zadowolenia życzę.

Offline nadamus

• Giełda
« Odpowiedź #58 dnia: 19 Czerwiec 2019, 18:33:43 »
nie ma aut idealnych ;) zobaczymy jak bedzie- jeżeli bedzie tak jak aveo (chevrolet lub jak kto woli daewoo) to bedę szczęśliwy ;)

Offline MERCI_HKP

• Giełda
« Odpowiedź #59 dnia: 21 Czerwiec 2019, 23:00:18 »
Cytat: "kri$"
Przecież te wady zostały usunięte po pierwszym liftingu, inny rodzaj charakterystyki amortyzatorów.
- tak że nie hałasują i samochód nie podskakuje. To nie chodzi o zamontowanie mocniejszych - przy złym kącie amortyzatora i sprężyny samochód nie trzyma się dobrze asfaltu. Szczególnie to widać jak w asfalcie jest studzienka (nieco niżej i gładsza) Wówczas przy przejechaniu tył uskakuje i to czuć...jedno koło traci przyczepność. Mam nowe auto i to zjawisko występuje - nowe amortyzatory tylko spowalniają proces - jednak gdzieś czytałem że zużycie jest i tak wcześniejsze (średnio o 15%) na szarpakach podczas przeglądu corocznego. No i po drugie rysuje się już od samego patrzenia (jak ktoś też ujął) - tylko ja jeżdzę i uważam przy otwieraniu - a i tak mam bardziej porysowane wnęki klamek niż żona  w 20 letnim passacie. I ciągła kontrola podkładek pod klamkami aby nie tarły jak opisał Kudłaty_1975 przy i20 http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=1584&postdays=0&postorder=asc&start=270