Forum > Matrix / ix20

Gasnący silnik CRDI

<< < (8/12) > >>

melchior71:
No ciekawe zjawisko . U mnie jak komp. pokazywał ok.80 km do przejechania i wyjąłem pływak i pompe to paliwa było jakieś 5cm na dnie - czyli chyba ok bo nigdy do zera nie pociągnie .Przegrzanie - skoro wskazanie było ok to raczej bym nie obstawiał . Dziwny objaw , mocy przecież jest na tyle żeby coś ciągnąć i to z tak małą prędkością .Może któryś z czujników -położenia wału czy inny ?  Może się już nie powtórzy  ;)

yanek:
Chyba i u mnie coś zaczęło się robić nie tak z wskaźnikiem paliwa. Otóż po tamtym zdarzeniu pojechałem na stację i zatankowałem jak zawsze - do pełna. Okazało sie że było w baku jeszcze około 20litrów,. Ale najważniejsze - po zatankowaniu komputer wyliczył że że na tym paliwie (pełen bak) mogę przejechać tylko 520km. Przy wcześniejszych tankowaniach zawsze pokazywał grubo ponad 700km. Czyżby wskaźniki paliwa były przysłowiową pietą achillesową tego auta?
Co do przegrzewania - nawet w instrukcji użytkowania jest ostrzeżenie że silnik może się przegrzać gdy klima włączona a jedzie się powoli i pod obciążeniem.

TomPL:
No to wygląda, że to jest zaraźliwa usterka ;)
Dobrze, że mam benzynę i bez komputera...

melchior71:
Wychodzi na to że problemy tylko w dieslach . może winien jest wpływ ropy na styki i elektronikę ? Może benzyna nie ma takiej "niszczycielskiej" natury ? mój ma już 13 lat więc można się spodziewać że będzie co jakiś czas coś wyskakiwać .Oby nie ;) Wskazanie w moim było poprawne ale jak pisałem po tankowaniu komp. nie pokazywał pełnego tylko stan przed tankowaniem .Trzeba było go "zresetować " przez zanik prądu .

melchior71:
U mnie kolejne tankowanie i wszystko gra ;)
Mnie komp po tankowaniu pokazuje zawsze ok 650 km do przejechania . Spalanie średnie to 7,18 l/100 km   https://www.motostat.pl/member/vehicles/stats/id/71264
Nigdy nie jeżdżę do zera ( z wyjątkiem tej awarii w celach testowych)
Na początku zawsze kilometry ubywają bardzo powoli , dopiero gdzieś od połowy baku wskazanie jest raczej poprawne . Na pełnym przy jazdach typowo miejskich ( 15 km do pracy i 15 km do domu cały czas miasto ) żona robi ponad 600 km a tankowanie to 43-45 l paliwa - czyli w baku zostaje jeszcze ok 10 l  (zbiornik 55L) czyli do zera to chyba ok 750-780 km , na trasie myślę że przekroczył by 800 .
Skoro Tobie pokazuje po tankowaniu sporo ponad 700 km do przejechania to spalanie masz o wiele niższe ;) Fajnie !!

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej