Forum > Matrix / ix20

Gasnący silnik CRDI

<< < (9/12) > >>

yanek:
Czyli problem  definitywnie rozwiązany..
Ja też staram się nigdy nie wyjeżdżać całego paliwa. Zasadniczo to tankuje do do pełna dolewki po 25-30 litrów.
A spalanie średnie to około 6,5 litra. Niby mniej jak u Ciebie, ale też za dużo. Kupując to auto sądziłem że będzie spalało do 5l/100km. a tu 6,5 l. Dużo, tym bardziej że na co dzień jeżdżę trasą optymalną dla niskiego spalania.

melchior71:
No myślę że po problemie ;)
Co do spalania to cudów nie oczekiwałem - przy tak starej konstrukcji silnika , 3 cylindry i masa auta to źle nie jest . To włoski silnik opracowany jeszcze w latach 90 więc nie ma co wymagać za dużo . Z tego co wiem to 4 cylindrowy po roku 2005 (przeróbka koreańska) ma lepsze osiągi (i moc i spalanie) Ale mnie to wystarczy . Skoro żona może jeździć cały miesiąc do roboty za 2 stówki to jest ok ;) A i wielkość i obszerność auta jest całkiem całkiem .

yanek:
No, 3 cylindry to raczej nowa moda ;-). I z tego co słyszałem wcześniej jest to motor Mercedesa, stosowany m.in w CKlasse. W koncernach Kia/Hyundai zmodyfikowany przez obcięcie jednego cylindra. W trzycylindrowej wersji występuje także w Smarcie.
Z tym mniejszym spalaniem cztrerocylindrowca też bym się nie zgodził.. Lepsza kultura pracy, owszem, ale swoje i tak zjada. Moim skromnym zdaniem Główną rolę w spalaniu gra  ciężar pojazdu.
Zgadzam się co do wielkości o obszerności w środku, jednak ta waga jest zastanawiająca, auto ma zaledwie parę milimetrów więcej ponad 4m a waży nieomal 1500kg. Nie ma napędu 4x4 i mały silniczek, co tam tyle waży.. Wygląda jakby go dociążono szynami kolejowymi ;-)

TomPL:
No i ma spore opory powietrza, bo wysoki i "kwadratowy" 8-) Te opory przy szybkościach powyżej 100km/godz całkiem dobrze słychać, niestety.
Mój benzynowy też spala ~7l/100km...

melchior71:
Co do wagi to też się zastanawiałem co tam tyle waży ?
Silnik to pierwotna konstrukcja włoskiej firmy VM . Ten sam typ jest w SantaFe 2.0   CRDI 113KM tylko 4 cylindrowy . Mam oba auta i to na prawdę te same silniki .
Te mocniejsze to już koreańskie przeróbki .

Dobrze że miałem jeszcze tą gazetę ;) 3 numer z 2014 r Auto Świat - Katalog silników
Santa Fe z silnikiem 2.0 CRDI 113 KM też się dobrze spisuje . Mam go już 9 lat i jeszcze się nie najeździłem ;)
Tak na marginesie to i nadwozie włoskie ;) "Pininfarina designe "

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej