Forum > Matrix / ix20
Gasnący silnik CRDI
melchior71:
Witam . Ostatni mam problem z Matrixem 1,5 CRDI 82 KM
Silnik czasami sam od siebie gaśnie . Po ponownym przekręceniu kluczyka znowu pali . Nie ma żadnej kontrolki zaświeconej (chec) itp. Sprawdzałem na kompie - był błąd ze spalin ale po skasowaniu już się nie pojawił . Co to może być ?
Znalazłem jeden temat z podobnymi objawami ale w zimie .i był to filtr paliwa .
melchior71:
Nikt nic ?
Zaobserwowałem że samochód gaśnie najczęściej przy ruszaniu i jeździe pod górkę . Komputer wykazał błąd : ciśnienie na listwie - niestałe
Dodam że filtr paliwa i pompa paliwa wraz z małym filtrem w baku są wymienione .
melchior71:
Witam , dalej męczę się z gasnącym silnikiem . Jest krok dalej - w serwisie Bosch stwierdzono że od strony paliwowej jest wszystko ok . elektrycznie zostaje wyłączana pompa wspomagająca w zbiorniku paliwa . Po wyłączeniu stacyjki i ponownym przekręceniu silnik odpala . Do tego doszło nie kasowanie sie komputerka po tankowaniu . trzeba zdjąć klemę z aku. żeby zaliczyło tankowanie i wskazówka poszła w górę . Bez tego stan paliwa rośnie baaaaaardzo powoli . Może ktoś coś słyszał o takich objawach ? Proszę o pomoc . Pozdrawiam
kosmos2011:
II
.
melchior71:
Dzięki za schemat :!: Czy pomiędzy wyłączaniem pompy w baku a ilością paliwa może być jakaś zależność .? Doszliśmy do wniosku z mechanikiem że dzieje się tak przy zbliżaniu do rezerwy .Dodam że nic się nie zapowietrza . Był podłączony manometr z przeźroczystymi wężami i żadnych nawet najmniejszych bąbelków nie było a ciśnienie to stabilne 2 bary. Właśnie zatankowałem do pełna i pojeżdżę troche żeby sprawdzić teorię . Czy czujnik poziomu paliwa w baku może wyłączać pompę ? Jeszcze raz dzięki za zainteresowanie .;)
Nawigacja
[#] Następna strona