Forum > Matrix / ix20

Gasnący silnik CRDI

<< < (2/12) > >>

melchior71:
Przejechałem już ok.50 km i silnik nie gaśnie - czyli jest zależność między ilością paliwa w baku .Ale co może wyłączać pompę ??? Czujnik w baku ? ECU?  Z jakiego powodu jeśli komp. pokazuje że można jechać jeszcze 100 km i pasuje to do tankowanej ilości paliwa .:
https://www.motostat.pl/member/vehicles/stats/id/71264
 zawsze ok 40-45 l .
O co chodzi - co jest nie tak ??? Gaśnięcie silnika zaczyna się gdzieś przy ostatniej ćwiartce . Może faktycznie jest to powiązane z blokowaniem komputerka pokładowego co do tankowania ?

kosmos2011:
Czujnik poziomu paliwa nie ma wpływu na ECU.

Po prostu brak ciśnienia na listwie auto stop.

Wepnij w złącze EM11 pin 8 (+12V) i drugi biegun do masy małą diodę to jadąc będziesz wiedział kiedy pompa w zbiorniku się wyłączy.
.

melchior71:
To jest właśnie to że wiem kiedy się wyłącza bo jest szarpnięcie potem pół sekundowa praca i zdechnięcie . Na manometrze wyglądało to tak że było 2 bary potem spadek do zera - na sekundę  2 bary i silnik zgaszony . Więc lampka mi nie potrzebna bo po co . Ale dzięki za info . Objaw co najmniej dziwny , no i te kłopoty przy tankowaniu . Jak nie zdejmę klemy to nie wiem ile paliwa jest w baku i muszę patrzeć na przejechane kilometry .Przekaźnik pompy to też nie jest bo wyłączenia były by ciągłe bez względu na stan paliwa . Kicha :(

melchior71:
200 km przejechane i wszystko ok . Obawiam się że zacznie się przed stanem rezerwowym i jest to najgorsze że nie ma nikt pojęcia dla czego tak się dzieje skoro czujnik w baku nie ma na wyłączanie silnika żadnego wpływu a układ paliwowy nie zapowietrza się . Klapa na całego :(

melchior71:
370 km przejechane bez zgaśnięcia . Zatankowałem do pełna i znowu nie zaliczyło tankowania .Wskazówka pozostała na połowie baku , musiałem zdjąć klemę - do przejechania 560 km . Samochodem jeździ żona i boi się że silnik zgaśnie w nieodpowiednim miejscu dlatego zatankowałem . Spróbuje teraz żeby jechała do wyłączenia silnika żeby potwierdzić  że zależna jest ilość paliwa w baku .

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej