Forum > i30 PD
[i30 PD]Fabryczny olej
ojojo:
Z olejem do 1.4 T-GDI to cyrk, wymagane 0W30 C2 a w serwisach leją 5W30 A5
Nieważne czy jest Gpf czy go niema
wajkii:
Zgadza sie. Juz w zeszlym roku pisalem z hyundairm jaki ma byc finalnie olej do dpf, bo co aso to co innego mowi, a instrukcja jeszcze inaczej. Hyundai potwierdzil info z instrukcji, a aso bylo zdziwione ze taki dziwny olej chce. Oni go (0w30) nawet nie mieli... Ogolnie aso sobie, producent sobie. A po gwarancji beda wymiany dpfow za grube tys...
mic83:
Z tymi olejami to jest jakaś wolna amerykanka. Ja chciałem się dowiedzieć jaki olej kupić do mojego 1.4 MPI. Złożyłem zapytanie do jednego ASO podali mi olej, którego parametry były inne niż ten zalecany w instrukcji. Więc złożyłem zapytani do innego ASO podali inny olej, ale też o parametrach niezgodnych z instrukcją. Jedyną zbieżnością był producent oleju, czyli SHELL. Zadałem więc pytanie do Hyundai Polska jak to w końcu jest, że w instrukcji jest co innego, a różne ASO podają różne wytyczne do tego niezgodne z instrukcją. Odpowiedź byłą taka: "W nawiązaniu do przesłanego przez Pana zgłoszenia uprzejmie informujemy, iż otrzymaliśmy potwierdzenie od specjalistów z Działu Technicznego Hyundai Motor Poland, że olej ma spełniać kryteria jakościowe (A5/B5) oraz lepkości kinematycznej. Nie ma tu znaczenia oznaczenie handlowo marketingowe danego producenta czy marki oleju."
iPeace:
U mnie w instrukcji do 1.4MPI jest wpisany olej A5/B5 i to samo potwierdzili w ASO. Taki też olej kupiłem na wymianę, poprosiłem jeszcze żeby zweryfikowali z mechanikiem i nie było problemu.
tomilipin:
--- Cytat: "iPeace" ---U mnie w instrukcji do 1.4MPI jest wpisany olej A5/B5 i to samo potwierdzili w ASO.
--- Koniec cytatu ---
O, mam ten sam silnik i w marcu będę miał przegląd. Możesz napisać jaki dokładnie olej kupiłeś i ile litrów?
Nawigacja
[#] Następna strona