Forum > i30 PD

[i30 PD]Fabryczny olej

<< < (6/14) > >>

mrozek:

--- Cytat: "wajkii" ---No to u mnie hyundai pozazdrościł chyba technologii tsi, 2kkm i połowa miarki poszła...
Liczyłem że będzie to troche lepsze auto, a tu olej i kilka innych drobiazgów...
--- Koniec cytatu ---

U mnie po blisko 2 tys. km nie zauważam ubytku.

qbadm:

--- Cytat: "kosmos2011" ---Trudno określić co zalali w fabryce na pewno nie jest to Shell.

Przez okres powiedzmy 'docierania" nie może być potrzeby dolewania więc nie ma co szukać oleju na dolewki.

Motul Eco-nergy 5W30

LOTOS QUAZAR K/FE 5W30

MILLERS OILS XF LONGLIFE ECO 5W30

Jak będzie eksploatowane auto?
--- Koniec cytatu ---

Motul?! C'mon! Są o wiele lepsze i tańsze oleje, np. Orlen Platinum MaxExpert XD 5W30 i ma PAO... Millers?! Nie ma PAO w składzie... Na temat Lotosa się nie wypowiem bo nie widziałem testów fresh tego oleju...

jarob:
Książka serwisowa 2019 Hyundai I30 1,4 T-GDI. Zalecany olej silnikowy Shell Helix Ultra ECT C2/C3 0W30.
Wśród wielu producentów olejów znalazłem jeszcze jeden odpowiadający wymaganiom : MOTUL 8100 ECO-CLEAN 0W30 ACEA C2. ( tylko cena dużo wyższa od Shella )

tomilipin:
Ale wiesz, że możesz zastosować olej innego producenta? Ważne, żeby spełniał te same normy i miał taką samą lepkość.

Przy okazji, co sądzicie o pierwszej zmianie oleju dopiero po dwóch latach?

jarob:
tomilipin,
Ja mam zamiar wymienić pierwszy raz olej po dotarciu silnika, w okolicach 2000 km. Robiłem to w pierwszym samochodzie, zrobię to w tym. Wszelkie nieczystości, opiłki mogą wędrować po układzie ,a to nie jest dobra rzecz dla silnika i turbiny.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej