Forum > i30 PD
[i30 PD]Fabryczny olej
Jackos:
Dzień dobry,
Czy ktoś z forumowiczów orientuje się jakim olejem jest zalany fabrycznie silnik T-GDI 1.4 w i30 PD?
W instrukcji znajdują się dwa zalecane oleje:
HELIX ULTRA AH-E 5W-30
HELIX ULTRA 5W-40
Zastanawiam się który kupić na ewentualne dolewki w trasie.
kosmos2011:
Do silnika Kappa zalecana lepkość oleju to 5W30.
Jeśli już masz trochę tyś przebiegu to wymień całkiem olej na "prawdziwie syntetyczny" 5W30 ACEA A5, a nie typu HC jak ten Shell.
Jackos:
Kilka dni temu wyjechałem z salonu i nie mam jeszcze nawet 1k przebiegu ;)
Zatem mam dwa pytania:
1. Czy mógłbyś mi polecić olej 5W30 ACEA A5? Czy jest jakaś renomowana firma, której jakości oleju mogę być pewny?
2. Jaki olej stosować na dolewki w przypadku, gdyby w przyszłości poziom oleju spadł (przed sensownym okresem na wymianę całego oleju)?
kosmos2011:
Trudno określić co zalali w fabryce na pewno nie jest to Shell.
Przez okres powiedzmy 'docierania" nie może być potrzeby dolewania więc nie ma co szukać oleju na dolewki.
Motul Eco-nergy 5W30
LOTOS QUAZAR K/FE 5W30
MILLERS OILS XF LONGLIFE ECO 5W30
Jak będzie eksploatowane auto?
Jackos:
Dziękuję serdecznie za rekomendacje oleju :) Z pewnością jeden z nich wybiorę.
Po jakim przebiegu optymalnie jest wymienić olej? W książce serwisowej jest zaznaczone standardowe 15k km.
Auto będzie eksploatowane bardzo spokojnie, jeżdzę głównie w weekendy na krókie wycieczki poza Warszawę. Na autostradach obecnie (na czas docierania) jeżdzę max 120km/h, a w przyszłości palnuję nie przekraczać 160km/h. Możliwe, że będę nim dojeżdzał do pracy - około 15km w dwie strony kilka dni w tygodniu.
Przez następne 10 kolejnych lat pewnie nie będę zmieniał samochodu. Zależy mi na jakości serwisowania - dlatego też zdecydowałem się na kupno nowego samochodu. Na oleju na pewno nie będę oszczędzał :)
Nawigacja
[#] Następna strona