Forum > Tucson JM

[Tucson] wymiana rozrządu

<< < (18/22) > >>

kosmos2011:
Reszta tak.

Zbychu:
Już ta cała sytuacja zaczyna mnie powoli delikatnie mówiąc irytować. Poszedłem więc do sklepu i kupiłem następny pasek, Kosmos, czy mógł byś potwierdzić zgodność tego paska ?

Porównując oba paski wizualnie wydają się być takie same. W rozmowie ze sprzedawcą, dalej utrzymuje swoją wersję i uporczywie twierdzi, że pasek jest do 140KM i błędu swojego nie widzi.

kosmos2011:
To już masz dwa nieprawidłowe paski ten Gates to jest do Accenta 3 cylindry 82 KM i silników o niższej mocy w Santa Fe, Tucson.

Ja się nie podpiszę pod 24312-27000 wg strony Hyundai nie jest on zamiennikiem -27250 wygląda podobnie, ale do tej mocy nie można go stosować.

Musisz kupić oryginalny pasek z numerem  24312-27250 wybitym na pasku. Żadne zamienne firmy Dayco, Mitsuboshi, Conti nie wchodzą w grę.

Drugie wyjście to oddać ten towar i kupić tutaj http://www.wszystko.pl/produkty/zestaw-rozrzadu-hyundai-kia-1-5-2-0-crdi-accent-g,260628,35514

Zbychu:
Zmotywowałeś mnie do zagłębienia się w temat i wychodzi na to, że jednak się mylisz. Dzwoniłem do serwisu Hyundaia w Warszawie i faktycznie poinformowano mnie, że nr katalogowy 24312-27250 nie ma odpowiednika, zamiennika, brak nowego oznaczenia tego paska, dlatego przyjąłem to za dobrą monetę i ruszyłem w kierunku paska firmy Gates. Sprawdzałem zarówno same paski, jak i całe zestawy i wszędzie wychodziło mi oznaczenie 5579XS, które notabene wyszło również podczas zakupu w sklepie, gdzie dobór był konkretnie po nr rejestracji, konkretnie pod mój silnik, czyli D4EA-V 140 KM. Po tym co napisałeś w swym poście zacząłem drążyć temat jeszcze głębiej i wychodzi na to, że oba paski które mam są dobre. Naprowadził mnie Inter cars, z którego jasno wynika, że pasek o numerach 24312-27000 jest od takiego samego silnika jak mój, tylko, że z Kia Sportage, natomiast  24312-27250 jest z Hyundaia i oba są zamienne. Mało tego, dotarłem do katalogów firmy Gates, gdzie wystarczy wpisać oryginalny numer fabryczny i automatycznie wyskakuje zamiennik i tu również okazuje się, że wszystko jest ok. W związku z powyższym założę Gatesa, ta firma bardziej do mnie przemawia niż jakiś Dongil.

Dla potomnych katalog Gatesa

https://www.gatesautocat.com/search.aspx

Tu można sobie ściągnąć przejrzystą instrukcję po polsku jak ustawić napinacz

https://www.gatesautocat.com/pdf/Gates_TT005.PDF

ravoj:
Witam,
Nie wiem czy ktoś tu jeszcze zagląda.
Do tej pory nie musiałem korzystać z pomocy forumowiczów, mimo, że mam Tucsona od nowości.
Przestałem ufać ASO już dawno i teraz biorę się za rozrząd. Nie wiem czy jestem dobrym mechanikiem, ale kilka silników już odrestaurowałem, nawet  z czasów, gdzie już części dawno nie ma.
Mam Tucsona 4WD 2.0 D4EA 113KW 2009r
Mam już kupiony rozrząd INA i poza paskiem wszystko jak wyżej w opisach (oryg.).
Przebieg równo 90 000km i 8 lat na drodze, więc czas na rozrząd i wszelakie płyny i filtry.
Czy muszę wymieniać napinacz paska rozrządu, czy mogę wymienić samą rolkę? Mam zestaw bez napinacza a przebieg niewielki więc zastanawiam się czy to konieczne? Teoretycznie on powinien wytrzymać jeszcze do 120 tys km, bo wiek wpływa na gumę, ale sprężyna raczej powinna dać radę. Czy ktoś tu powie ile ma przejechane na oryginalnym napinaczu?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej