Forum > Tucson JM

[Tucson] wymiana rozrządu

<< < (19/22) > >>

Piotrek79:
Jak już masz takie części to wymieniaj wszysto na nowe to jest rozrząd i tu się błędów nie wybacza. Jak coś jepnie to zawsze koszty później są o wiele większe niż jakaś sprężyna napinacza ;)

Shadows:
Zaglądamy :)

Piotrek ma 100% racji.

To czy znasz się na rzeczy wiesz tylko Ty, czy masz odpowiedni sprzęt typu blokady czy czujnik zegarowy też wiesz. A jak schrzanisz to też wiesz co się stanie.

Pasek w naszych warunkach atmosferycznych i przy jeździe w mieście wg instrukcji należy wymieniać co 60 tysięcy km lub 48 miesięcy. U nas są niby te ciężkie warunki wg producenta czyli jazda w niskich i wysokich temperaturach (zima-lato), jazda po drogach sypanych solą, jazda w ruchu miejskim.

Wymiana paska co 90 tysięcy lub 72 miesiące dotyczy nie naszych warunków atmosferycznych.

Rolkę, napinacz warto wymieniać zawsze przy wymianie paska bo to są tanie rzeczy chociaż jest niepisana zasada, że wymienia się je co drugą wymianę paska, ja jednak nie widzę żadnego powodu aby ryzykować. Gorzej z rolką klimy, ta kosztuje 140zł.
Pompa wody ma wytrzymać 100 tysięcy, więc jakby nie patrzeć też się nadaje do wymiany u Ciebie. INA ok 120-130zł

ravoj:
Pompę mam, i rolki ale napinacza nie. Pasek klinowy z rolkami również mam ale na WZ-tkę jakby co oddam. To koło u mnie 160zł więc wolę napinacz nowy niż koło klimy. Tylko pytanie czy nowe będzie lepsze od oryginału. Tucsona nie tłukę bo do jazdy po dziurach mam focusa w gazie i myślałem że napinacz mógłby zostać, ale wymienię skoro warto. Bedzie komplet INA. Dzięki za odezwę

Shadows:
Decyzja oczywiście Twoja, ale myślę, że nie ma co ryzykować, napinacz kosztuje ok 70zł.

PS: regenerował ktoś rolki? Dwa lata temu próbowałem zdobyć łożyska do nich, ale napotkałem problemy i temat odpuściłem (lezą nadal w piwnicy), może warto? Może są jakieś zamienniki o innych oznaczeniach. Nie wiem czy temat wart w ogóle uwagi bo nie znam ewentualnych kosztów łożysk.

Podobnie z pompą wody.

ravoj:
Dzwoniłem do swojego sklepu, w żadnej hurtowni nie mają zestawu INA albo Conti  z napinaczem. Gdzieś wyszło i poszło.  Nie mam możliwości zakupu gdzie indziej, bo ten swój już rozpakowałem i tylko w tym jednym sklepie mogę go zwrócić. Jest dostępny inny  zestaw Gates z napinaczem, ale nie wiem jakie tam części pakują. Jest tańszy.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej