Forum > Tucson JM
tarpie za kierownice przy hamowaniu
lucasy:
Nie widzę potrzeby zagłębiania się w oczywistości, zabawa w teorie była dobra na studiach. Jeśli chcesz 'naukowych' dowodów to proszę : http://www.oponeo.pl/artykul/lepsze-opony-z-przodu-czy-z-tylu-testy-michelin-adac-i-oamtc
ADAC:
--- Cytuj ---Jazda z lepszymi oponami na tylnej osi w samochodzie przednionapędowym ma więcej zalet. Trudności podczas ruszania i przyspieszania są natychmiastowym sygnałem dla kierowcy, że podłoże jest śliskie i należy zachować szczególną ostrożność. Odwrotny montaż opon działa przeciwnie usypiając czujność kierowcy oraz dając fałszywe poczucie bezpieczeństwa. Konfiguracja opon ma ogromne znaczenie, ponieważ wypadnięcie z drogi jest trzecią przyczyną wypadków drogowych.
--- Koniec cytatu ---
weuek:
--- Cytat: "Zbychu" ---
Nie wiem dlaczego, ale wyczuwam straszną bufonadę.
--- Koniec cytatu ---
A ja widzę niechęć do skorzystania z jakiegokolwiek źródła informacji. Ciekawe czy przeczytałeś to, co kolega wyżej zalinkował. Bo samemu nie chciało ci się niczego na ten temat poszukać.
Zbychu:
--- Cytat: "lucasy" ---Nie widzę potrzeby zagłębiania się w oczywistości, zabawa w teorie była dobra na studiach. Jeśli chcesz 'naukowych' dowodów to proszę : http://www.oponeo.pl/artykul/lepsze-opony-z-przodu-czy-z-tylu-testy-michelin-adac-i-oamtc
ADAC:
--- Cytuj ---Jazda z lepszymi oponami na tylnej osi w samochodzie przednionapędowym ma więcej zalet. Trudności podczas ruszania i przyspieszania są natychmiastowym sygnałem dla kierowcy, że podłoże jest śliskie i należy zachować szczególną ostrożność. Odwrotny montaż opon działa przeciwnie usypiając czujność kierowcy oraz dając fałszywe poczucie bezpieczeństwa. Konfiguracja opon ma ogromne znaczenie, ponieważ wypadnięcie z drogi jest trzecią przyczyną wypadków drogowych.
--- Koniec cytatu ---
--- Koniec cytatu ---
Jedyną oczywistość w tym zakresie zweryfikuje czas, miejsce i okoliczności zdarzenia. Szkoda, że na poczet tych oczywistości nie potrafisz przytoczyć żadnych konkretów, co faktycznie powiewa teorią. Ponad to, odsyłanie do opinii ADAC, wskazując ją jako naukowe zródło budzi szereg wątpliwości, jakoby niemiecki automobilklub, który co prawda cieszy się uznaniem, ale jednak który większość swych testów rozpoczyna właśnie przy stole biurowym, dla którego od wielu lat najlepsze jest wszystko to, co niemieckie :). Żeby było ciekawiej, znam wyniki testu ADAC w tym obszarze i są one w nieco innej formie jak te, przytoczone przez Ciebie (kłania się więc rzetelność zródła), ale nawet w tym co przytoczyłeś jest ciekawy zapis, do którego było by miło, gdybyś się pragmatycznie odniósł, a mianowicie "WNIOSEK: Każda z kombinacji dwóch podobnych par opon ma swoje wady i zalety."
--- Cytat: "weuek" ---
--- Cytat: "Zbychu" ---
Nie wiem dlaczego, ale wyczuwam straszną bufonadę.
--- Koniec cytatu ---
A ja widzę niechęć do skorzystania z jakiegokolwiek źródła informacji. Ciekawe czy przeczytałeś to, co kolega wyżej zalinkował. Bo samemu nie chciało ci się niczego na ten temat poszukać.
--- Koniec cytatu ---
Należałoby wpierw określić się, a nie zmieniać swych poglądów w zależności od sytuacji. Jeżeli twierdzisz, że "takie ciągłe podpieranie się zapożyczonymi gotowcami, pozorami fachowości." jest jak to określasz wynikiem "braku własnego zdania/doświadczenia", a następnie jak to ująłeś "w czasach powszechnego internetowego "kopizmu"" odsyłasz do takich zródeł, rozmowa traci całkowicie swe meritum i wydaje się być jedną, wielką abstrakcją.
weuek:
A do jakiego źródła odesłałem? Jednak to wskazane przez innego kolegę jest lepsze niż żadne. No i trzymają tam jakiś poziom i nie operują terminologią typu "obuwie" w kontekście opon.
Podsumowując (i kończąc fazę abstrakcji), pragnę dodać, że najlepsza kombinacja to taka, w której wszystkie 4 opony to ten sam rozmiar i model i poddawane są rotowaniu tył/przód/prawa/lewa. Dlatego kupuję asymetryczne - żeby każdą można było założyć wszędzie, bez konieczności przekładania na tarczy koła (zwanej potocznie felgą).
:-)
Zbychu:
Każde zródło, które nie jest rzetelne, jest miałkie i nawet najbardziej wysublimowane określenia techniczne w nim zawarte, tego faktu nie zmienią. Co zaś tyczy się Twojej konkluzji, jestem w stanie się z tym zgodzić rozszerzając to jednak o stwierdzenie, że wszystkie cztery opony powinny być takie same nie tylko rozmiarowo, modelowo, ale i kondycyjnie. Badania austriackiego OAMTC, odpowiednika ADAC, które moim zdaniem są bardziej wiarygodne, świetnie to przedstawiają. To jednak przekłada się niestety na zasobność portfela, dlatego zdaję sobie sprawę, że nie wszystkich na to stać i nie wszystkim ta teoria przypadnie do gustu, więc z tym nie zamierzam polemizować.
Ps.
Jeżeli mamy być już precyzyjni, to obręcz koła jest potocznie zwana felgą, zaś tarcza koła jest terminologią stosowaną przy maszynach rolniczych.
Nawigacja
[#] Następna strona