Accent II ma BEZPIECZNE zawieszenie i fajne dla tych którzy wolą płynąć po nierównościach - należy pamiętać iż jest to lekki rodzinny samochód toczący się przeważnie na kołach 13 cali.
Nie no... juz bez przesady. Jakie bezpieczne ? Bezpieczne inaczej czy na parkingu ? Nie wiem czy bedzie tak bezpiecznie jak na trasie zrobisz test losia jak Ci cos wyskoczy. Jak gwaltownie skrecisz cala buda tak sie przechyli ze bedzie ciezko juz cokolwiek zrobic o ile nie zalapiesz dacha.
Rocznie kręcę 30 kkm więc spotykam się z różnymi sytuacjami; i "łosia" w Accencie II nie zaliczam do sytuacji stresowych.
Jeżeli wyznacznikiem bezpieczeństwa zawieszenia ma być "rzucenie psa" na suchym asfalcie dajmy na to przy 100 km/h i nie złapanie dachu to Accent pewnie okazałby się niebezpiecznym autem podobnie jak większość cywilnych aut
Codziennie na trasie pokonuję specyficzny łuk, dosyć ciasny i pod górkę, na środkowym odcinku z lekkim obniżeniem.
Jeżdżąc Lantrą (auto raczej miękkie z belką w tylnym zawieszeniu+stabilizator) pewnie czułem się do 110 km/h;
ten sam łuk przejeżdżając Clio II faza 2 1.4 16v (auto twarde z belką w tylnym zawieszeniu + stabilizator poprzeczny, którego BTW Clio z mniejszymi silnikami nie posiadają) dobrze czuję się również do 110 km/h;
Accentem II (auto raczej miękkie z niezależnym tylnym zawieszeniem i kołami - jeszcze - 13') pokonuję ww. bez stresu do 120 km/h.
Nie twierdzę, że Accent II ma super hiper zawieszenie - twierdzę wyłącznie, iż pozwala ono na bezstresowe i komfortowe poruszanie się tym autem dwóm osobom na pokładzie do ~140-150 km/h po standardowej, polskiej szosie. Warunek nr 1: naprawdę sprawne amortyzatory.
Tak, są samochody którymi lepiej mnie się jeździło niż Accentem ]:->
Nie wiem jak prowadzi się Accent I, ale mam nadzieję że kiedyś uda się oba auta porównać - może na zlocie :> :roll: