Autor Wątek: Słabe trzymanie się na drodze i bujanie - Accent '00  (Przeczytany 7792 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

chris.fm

• Gość
Słabe trzymanie się na drodze i bujanie - Accent '00
« dnia: 16 Sierpień 2008, 00:17:44 »
Witajcie. Niedawno kupiłem Accenta, ale jeśli o jazdę to jest tragicznie. Strasznie buja na nierównościach, a jeśli nacisnę jedna ręką na bagażnik, to bardzo miękko i lekko mogę go rozbujać. Mechanik mi powiedział, że amory do wymiany, inny że gumy a trzeci wahacze, macie tak w swoich maszynkach czy u was tak samo? Jeśli chodzi o nawiew, to dam na szybę dmucha na nogi, na przód to dmucha na nogi...jaja. Pozdrawiam.

[ Komentarz dodany przez: weryfikator.kont: 2009-11-20, 12:37 ]
Korekta interpunkcyjna i ortograficzna.

mihu_24

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Sierpień 2008, 01:46:12 »
Nie wiem czy w Accentach z tego roku rozdzielacz nadmuchu sterowany jest podciśnieniowo.Jesli tak to masz pozamieniane przewody(wężyki) sprawdż i metodą prób i błędów dojdziesz,który przewód do czego prowadzi.Dodam jeszcze,że sterowanie działa przy włączonym silniku no i jeszcze przez chwilkę na wyłączonym dopóki jest ciśnienie w układzie.
A co do bujania to na 88 procent amory.
Ile masz przejechane/na liczniku?

kml

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Sierpień 2008, 07:52:22 »
chris.fm, masz wysrane zawieszenie i tyle. Było sprawdzać PRZED zakupem. U mnie tak nie ma. Jeżeli masz dojechane amory to pewnie i sprężyny mogą być wymęczone. W zawieszeniu zapewne sworznie wahaczy i jakies tam gumy natomiast całe wahacze to raczej nie.

Jeżeli dajesz na szybe a dmucha Ci na nogi to znaczy ze ktoś grzebał, wszystko jest na linkach i relatywnie łatwo dostępne.

Jeżeli ten samochód jest kupiony to już po jabłkach, nie mniej jednak polecam bardzo dokładne sprawdzenie wszystkiego. ZTCP to masz 14 dni na ostapienie od umowy KS jeżeli są jakieś wady ukryte.

Poczytaj w dziale polecanych warsztatów czy u Ciebie w okolicy jest ktoś sprawdzony i jedź tam na sprawdzenie samochodu.

Vex

• Gość
Re: Słabe trzymanie się na drodze i bujanie
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Sierpień 2008, 09:31:47 »
Cytat: "chris.fm"
witajcie. Niedawno kupiłem Accenta ale jeśli o jazde to jest tragicznie. strasznie buja na nieruwnościach a jeśli nacisne jedna reką na bagaznik to bardzo miekko i lekko moge go rozbujać. mechanik mi powiedział że amory do wymiany, inny że gumy a trzci wachacze, macie tak w swoich maszynkach czy u was tak samo i jeśli chodzi o nawiew to dam na szybe dmucha na nogi, na przód to dmucha na nogi...jaja .pozdrawiam.

Tak naprawde zalezy jaka masz skale porownawcza, bo... nowy accent (nie wiem jak III ale pewnie podobnie) bedzie prowadzil sie gorzej niz japonski samochod z dobrze zrobionym, twardym zawieszeniem po 150 tys.
Mowie zupelnie powaznie, to sa bardzo miekkie, niestabilne samochody. Ja bym do serwisu ASO nie jechal bo duza szansa ze trafisz na niezlych magikow i najchetniej wymienili by wszystko a na stacje diagnostyczna. Same sprawdzenie amortyzatorow to chyba 40zl. Caly przeglad z ich bujaniem, skakaniem itd 100zl.

kml

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Sierpień 2008, 09:50:49 »
Vex, ja jak wsiadłem po raz pierwszy w mojego ( 2 gen ) to odniosłem wrażenie ze jest to całkiem "sztywno" zestrojony samochód ;) Oczywiście z czasem już mi nieco przeszło ale nie uwazam, zeby on był niestabilny.

Teraz to okresliłbym go raczej jako ciut twardziej zestrojony niż miękko.

IgoReCzeK

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Sierpień 2008, 10:15:55 »
Witam. Z opisów klm dotyczącego zawieszenia Accenta wnioskuję, że miałem podobne odczucia poruszając się swoim Accentem I generacji, wygląda na to, że charakterystyka zawieszenia nie wiele się zmieniła. Ja odnosiłem wrażenie, że ze wzrostem prędkości zawieszenie się utwardzało i nie do końca zgadzam się ze stwierdzeniem, że to są bardzo miękkie i niestabilne samochody. Moim zdaniem problemów z zawieszeniem jakie wymienił chris.fm należy dopatrywać się w zużytych (uszkodzonych) amortyzatorach i być może uszkodzonego z którejś strony mocowania drążka stabilizującego. Pamiętam, że po mocowaniach bagażnika dachowego przy Accencie robiłem zawsze próby, czy nie ma tendencji do przemieszczania się i łapiąc za niego kołysałem samochodem. Musiałem się dobrze zaprzeć by go rozkołysać na boki. Pozdrawiam Igor.

kml

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Sierpień 2008, 10:28:24 »
IgoReCzeK, mamy praktycznie takie same odczucia ;) Uważam, ze zestrojnie 2 gen jest akurat do jazdy. Mi się nie podoba ze w 3osoby i bagaż samochód potrafi się przechylać na szybkich długich łukach. Zasadniczo, gdyby nie moje fanaberie to nie myslałbym o zmianie zawieszenia na twardsze :) Moim zdaniem jeżeli wszystko jest sprawne i nie zarżnięte amory to zawieszenie jest ok i nie zmusza do ciągłego myślenia o innych amorach i spręzynach.

Vex

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Sierpień 2008, 11:21:33 »
Tya... w ogole Hyundaie maja niemal sportowe zawieszenie. Fakt ze Accent ma nieco lepsze niz Pony, ale... to nadal tragedia. Moze przesiadajac sie z poloneza mozna odczuc pozytywne emocje. Ja od wlascicieli np. Sienow tez slyszalem ze super zawieszenie, ale jak sie wczesniej jezdzilo Seicento to takie wlasnie porownania wychodza.

Do rzeczy, powiem raz jeszce Accent ma tragiczne zawieszenie. Jedna z gorszych stron tego samochodu. Przejedz sie dynamicznie Honda Civic a potem Accentem. Wysoka adrenalina gwarantowana... Jak nie wypadniesz z drogi to masz farta (o ile sprobujesz wejsc w zakret z ta sama predoscia). Poprostu nie da sie szybko ponowywac zakretow tym samochodem. Zreszta wystarczy bardzo proste doswiadczenie. Postaw bokiem ten samochod na suchym asfalcie przy 50 km/h zobaczysz co sie stanie :lol: :lol: o ile samochod przezyje.
Zrob taka sama sztuczke np. wspomniaja Honda Civic to tylko poczujesz smrod opon.
Ja lubie swoj samochod, ale kurcze trzeba realnie podchodzic do drogi. Juz nie mowiac co sie dzieje jak zapakujesz bagaznik i ktos usiadze z tylu, mozna naprawde sie oszukac.

PS.

Jak macie dobre odczucia to ja Wam zazdroszcze. No i na seryjnych kolach to juz w ogole niezla jazda. W sam raz dla emeryta do kosciola...

vesoly

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Sierpień 2008, 11:42:54 »
Oj buja panowie i panie, bardzo buja w III generacji.
Ale plusem takiego zawieszenia jest niemal komfortowa jazda po wyboistej drodze - nas pobuja ale zawieszenie się nie rozsypie tak szybko. Codziennie mam do przejechania 2 x 4km drogi zbudowanej z "dziur obłożonych kawałkami betonu" i to prawie w centrum miasta i naprawdę się cieszę, że jadę swoim Accentem a nie służbową Corsą.

Vex

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Sierpień 2008, 12:18:10 »
A to ze jest jak na morzu to tez nie zawsze oznacza komfortowo :)

kml

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 16 Sierpień 2008, 15:33:29 »
Vex, masz rację ale porównaj samochody w tej samej cenie i z tego samego przedziału. Civiciem miałem okazje jechać i było bardzo fajnie dopóki nie dojechaliśmy do dużego progu zwalniające :roll: Accent nie był, nie jest i na pewno nie będzie samochodem z zacięciem do szybkiej jazdy. Nigdy nie była prezentowana jakaś mocniejsza wersja a to co było WRC to rzadko dojeżdało do mety... zatem trudno uznać porónanie z Vteciem za miarodajne.

Ja lubie accenta ale jeżeli miałbym go porównywać do czegoś w tej cenie to uważam, że nie jest aż tak źle. Oczywiście tak jak stoi nie nadaje się do naprawde dynamicznej jazdy ale czego można oczekiwać od samochodu w cenie fajnego roweru ;) Ja lubie accenta za to ze ma niezależne zawieszenie z tyłu i że nie jest ultra miękki. Liczę na to że amory np kayaba+jamex poprawią odczucia z jazdy ale cudów się nie spodziewam.

Accent jest jaki jest i albo się go akceptuje i ew coś tam poprawia albo się go sprzedaje i kupuje coś innego.

Vex, jak masz doła w zawiązku ze swoim samochodem to pożycz od kogoś tico na tydzień, będziesz na kolanach wracać do accenta :mrgreen:

Vex

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 16 Sierpień 2008, 15:51:26 »
kml, powinienes zostac filozofem :)

Moze inaczej bez wzgledu na cene samochodu zawieszenie nie nalezy do bezpiecznych i pewnych. To ze w innych samochodach sa i gorsze to nie znaczy ze w tym jest dobre. Dziwne podejscie. Temat nie jest porownaniem samochodow, ale...

jak ktos pierwszy raz wsiada do Accenta to moze miec dziwne odczucia co do zawieszenia, tzn. ze cos jest nie tak porownujac do samochodu ktory naprawde dobrze sie prowadzi

kml

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 16 Sierpień 2008, 16:42:27 »
Vex, e tam filozfem zaraz hihi :D Powrónując naprawde dobry samochód z accentem odczucią bedą negatywne ale np accent vs lanos już wypada to inaczej.

Moze inaczej bez wzgledu na cene samochodu zawieszenie nie nalezy do bezpiecznych i pewnych

Tak, ale zobacz z drugiej strony: takie nastawy jakie tam są nie są nieprzewidywalne ani niebezpieczne i w zasadzie tylko o to chodzi żeby przeciętny kierowca ( gdzie 92% uważa się za świetnych kierowców według badań ) był w stanie poradzić sobie z tym samochodem.

e-gen

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 16 Sierpień 2008, 20:47:07 »
Accent II ma BEZPIECZNE zawieszenie i fajne dla tych którzy wolą płynąć po nierównościach - należy pamiętać iż jest to lekki rodzinny samochód toczący się przeważnie na kołach 13 cali.

"Twardość" zawieszenia nie jest jednak wyznacznikiem bezpieczeństwa - twarde zawieszenie w niektórych sytuacjach bywa bardziej niebezpieczne niż miękkie :!:

ad. Civic-a
Civik jest samochodem kierowanym do innej grupy Klientów a więc przy jego konstrukcji poczyniono inne założenia - według mnie to m.in. niżej położony środek ciężkości (łatwiej przytrzeć podwozie), bardziej skomplikowane (droższe) przednie zawieszenie, mocniejsze (wysokoobrotowe) silniki.

chris.fm

Najprawdopodobniej w Twoim przypadku problem rozwiąże wymiana amorków - zakładam że sprężyny nie są "zabite". Jeżeli "będzie Ci mało" to zmień koła na 14' zachowując dedykowany obwód.

Mimo wszystko nie spodziewaj się charakterystyki zawieszenia jak w Fordach czy Golfach.

To tyle :idea:

aaa

nawiewy masz na lince - podejrzewam, że mogła spaść z jednej strony.

kml

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 16 Sierpień 2008, 20:58:22 »
Cytat: "e-gen"
nawiewy masz na lince - podejrzewam, że mogła spaść z jednej strony.

Przypomniało mi się, że mam u siebie na stronie foto relację z zakładania diód LED do przycisków na konsoli srodkowej i tam jest zdjęcie ( co prawda niewyrażne :? ) ale powinno dać pogląd na sprawę.