Autor Wątek: Słabe trzymanie się na drodze i bujanie - Accent '00  (Przeczytany 7815 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Vex

• Gość
Słabe trzymanie się na drodze i bujanie - Accent '00
« Odpowiedź #15 dnia: 16 Sierpień 2008, 22:36:54 »
Cytat: "e-gen"
Accent II ma BEZPIECZNE zawieszenie i fajne dla tych którzy wolą płynąć po nierównościach - należy pamiętać iż jest to lekki rodzinny samochód toczący się przeważnie na kołach 13 cali.

Nie no... juz bez przesady. Jakie bezpieczne ? Bezpieczne inaczej czy na parkingu ? Nie wiem czy bedzie tak bezpiecznie jak na trasie zrobisz test losia jak Ci cos wyskoczy. Jak gwaltownie skrecisz cala buda tak sie przechyli ze bedzie ciezko juz cokolwiek zrobic o ile nie zalapiesz dacha.

"Twardość" zawieszenia nie jest jednak wyznacznikiem bezpieczeństwa

Oczywiscie ze nie, chodzi o caloksztalt. Samochod ma sie sluchac i jezdzic po drodze.

Zreszta... dla jednych moze byc dobre dla innych nie. Nie mniej ja w swoim samochodzie widzialbym inne zawieszenie, bo lubie czuc sie pewnie za kierownica.
Moze wlasciciel watku sie odezwie :)

e-gen

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 16 Sierpień 2008, 23:13:40 »
Cytat: "Vex"
Cytat: "e-gen"
Accent II ma BEZPIECZNE zawieszenie i fajne dla tych którzy wolą płynąć po nierównościach - należy pamiętać iż jest to lekki rodzinny samochód toczący się przeważnie na kołach 13 cali.

Nie no... juz bez przesady. Jakie bezpieczne ? Bezpieczne inaczej czy na parkingu ? Nie wiem czy bedzie tak bezpiecznie jak na trasie zrobisz test losia jak Ci cos wyskoczy. Jak gwaltownie skrecisz cala buda tak sie przechyli ze bedzie ciezko juz cokolwiek zrobic o ile nie zalapiesz dacha.

Rocznie kręcę 30 kkm więc spotykam się z różnymi sytuacjami; i "łosia" w Accencie II nie zaliczam do sytuacji stresowych.

Jeżeli wyznacznikiem bezpieczeństwa zawieszenia ma być "rzucenie psa" na suchym asfalcie dajmy na to przy 100 km/h i nie złapanie dachu to Accent pewnie okazałby się niebezpiecznym autem podobnie jak większość cywilnych aut :o

Codziennie na trasie pokonuję specyficzny łuk, dosyć ciasny i pod górkę, na środkowym odcinku z lekkim obniżeniem.
Jeżdżąc Lantrą (auto raczej miękkie z belką w tylnym zawieszeniu+stabilizator) pewnie czułem się do 110 km/h;
ten sam łuk przejeżdżając Clio II faza 2 1.4 16v (auto twarde z belką w tylnym zawieszeniu + stabilizator poprzeczny, którego BTW Clio z mniejszymi silnikami nie posiadają) dobrze czuję się również do 110 km/h;
Accentem II (auto raczej miękkie z niezależnym tylnym zawieszeniem i kołami - jeszcze - 13') pokonuję ww. bez stresu do 120 km/h.

Nie twierdzę, że Accent II ma super hiper zawieszenie - twierdzę wyłącznie, iż pozwala ono na bezstresowe i komfortowe poruszanie się tym autem dwóm osobom na pokładzie do ~140-150 km/h po standardowej, polskiej szosie. Warunek nr 1: naprawdę sprawne amortyzatory.

Tak, są samochody którymi lepiej mnie się jeździło niż Accentem ]:->

Nie wiem jak prowadzi się Accent I, ale mam nadzieję że kiedyś uda się oba auta porównać - może na zlocie :> :roll:

chris.fm

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 18 Sierpień 2008, 22:59:10 »
Byłem u mechanika(z opini innych bardzo dobty). Po wnikliwych oględzinach stwierdził że do wymiany sa tulejki wachaczy, amortyzatory z tyłu wraz ze sprężynami. okazalo się ze auto ma ślady po haku i z i z tego co widzę ma zajechany bagażnik. poprzedni właściciel prawdopodobnie przewoził ciężkie rzeczy i ciągal przyczepe jakąś. Teraz czekam na części i za 2-3 dni wymiana. potem tylko zbieżnośc i dam znać czy się autku coś polepszyło.
Ps autko ma 150 tys przejechane i amory nigdy nie zmieniane(opinia mechanika). tego gościa -poprz. właściciela powinni ukarać za takie traktowanie tego autka. auto delikatne ale bardzo przyjemne. poprzednio miałem fiata bravo- czytaj rupeć. nigdy więcej fiata. A przyszłościowo Sonatka. Hyundaj górą. pozdro

kml

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 19 Sierpień 2008, 07:40:17 »
chris.fm, nie tylko zbieżnośc ale i GEOMETRIA.

grzechu1984

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 19 Listopad 2009, 23:32:51 »
Witam .
Sprawa wygląda tak, hultaj przy załodze 5 osób mocno siada, przy większych wybojach coś trze , pewnie opona .
Zastanawiałem się nad założeniem gum usztywniających ( po sztuce na sprężyne )
coś takiego > http://www.moto.allegro.pl/item820419332_gumy_usztywniajace_zawieszenie_najlepsze_gratisy.html
Wiem że to zmienia charakterystyke zawieszenia itp , chodzi mi tylko o to jak to wpływa na jazde samochodem nieobciążonym i obciążonym .
Dodam że hultaj przeszedł tydzień temu przegląd , amory ok ! zawieszenie ok !

kml

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 20 Listopad 2009, 06:14:30 »
Cytat: "grzechu1984"
Zastanawiałem się nad założeniem gum usztywniających

To zwykłe dziadostwo i druciarstwo. Do wymiany masz sprężyny i do kompletu dobrze byłoby wymienic amory. Jamex robi utwardzone spreżyny, które nie opuszczają samochodu więcej niż kosmetycznie.

IgoReCzeK

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 20 Listopad 2009, 08:08:00 »
Sprawa wygląda tak, hultaj przy załodze 5 osób mocno siada, przy większych wybojach coś trze , pewnie opona .

Witam. Accenty I generacji od zawsze miały miękkie sprężyny z tyłu i tendencję do nadmiernego obniżania się przy załadowanym bagażniku i komplecie osób dorosłych z tyłu. :-/ Jeśli coś już trze, to oznacza, że sprężyny są już zużyte ( zmęczenie materiału ) i są do wymiany. Jamexy są jakimś rozwiązaniem, ale bardziej utwardzają zawieszenie i trzeba to sobie przemyśleć. Pozdrawiam Igor.

adams502

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 20 Listopad 2009, 09:27:45 »
Amorki mogą być sprawne, ale na przeglądzie nie da się zbadać sprężyn. Miałem podobne problemy z tarciem, którego powodem były opony i plastikowe nadkola. Poprzedni właściciel kupił zimówki 165/80 R13 średnica większa o 3 cm (promień 1,5cm), niby nie dużo ale mam jeszcze dołożone nadkola plastykowe i dlatego oponka tarła o nadkole. Letnie opony mam na feldze od colta (szersza o pół cala, ale inne et chowające felgę do środka) i opony 175/70 R13 i nic mi nie ociera nawet przy dociążonym aucie.
grzechu1984,
Zwróć uwagę czy jeżeli dociążysz auto to opona chowa się pod błotnik cała czy wystaje. Jeżeli chowa się znacznie to te gumy będą działały jak odboje tzn. na wybojach będziesz czuł dobijanie tylnego zawieszenia. Wtedy radziłbym wymianę sprężyn, amorki zostaw stare. Kup zwykłe sprężyny nie utwardzane, a jeżeli wolisz utwardzane to musisz wymieć 4.

grzechu1984

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 20 Listopad 2009, 16:04:20 »
Witam.
Dzięki za pomoc , zdecyduje się na wymiane sprężyn na nowe. przy okazji naprawie oslone amortyzatora ( guma oslaniajaca ) .
Koła chowają się pod nadkola .
Pozdrawiam

kml

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 20 Listopad 2009, 19:21:34 »
grzechu1984, jezeli masz kase to zmien od razu amortyzatory. Wykres pokazuje, ze sa ok ale dopiero po wymianie czuć róznice. Niestety wytrząsarka nie jest miarodajna a nowe ( które będą i tak twardsze niż to co masz teraz ) lub twarde spręzyny i stare amory zaowocują samochodem, który skacze jak piłka pingpongowa. Oczywiście mozesz sprawdzić jak to będzie ale jeżeli się okaże, ze mam rację to zapłacisz drugi raz za tę samą usługę.

grzechu1984

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 20 Listopad 2009, 19:40:15 »
No faktycznie po co płacić dwa razy , niestety z braku kasy musze odłożyć to do wiosny, i wtedy jak bedzie cieplej zrobie to sam , ściągacze do sprężyn ma znajomy także spoczko :)
Aha, wiadomo że warto kupić markowe części , ale niestety nie chce pakować kasy do mojego leciwego hultaja, macie jakieś sprawdzone tanie amorki ?? taka dolna granica średniej półki ;) i nie takie " jednorazówki"

kml

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 20 Listopad 2009, 20:03:28 »
Aha, wiadomo że warto kupić markowe części , ale niestety nie chce pakować kasy do mojego leciwego hultaja, macie jakieś sprawdzone tanie amorki ?? taka dolna granica średniej półki ;) i nie takie " jednorazówki"

Jamex + kayaba - to są sprawdzone. Co do innych amorów to ciężko powiedzieć bo jakoś nikt ich nie kupuje ;)