Autor Wątek: [ix35 EL] nowy ix35 z automatyczna skrzynią biegów  (Przeczytany 28118 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

JPt_73

• Gość
[ix35 EL] nowy ix35 z automatyczna skrzynią biegów
« dnia: 01 Styczeń 2014, 15:15:20 »
Witam
To mój pierwszy post na forum wiec proszę o wyrozumiałość Szanownych Klubowiczów.
Od kilku dni jest posiadaczem fabrycznie nowego ix35, 2.0GDI, z automatyczna skrzynią biegów (to mój pierwszy hyundai oraz pierwszy automat). Przejechałem na razie ok.400km. Zauważyłem pewną rzecz o której nie wiem co sadzić tj podczas ustawienia skrzyni na R lub D i przy puszczaniu pedału hamulca słychać dziwny, dość głośny odgłos, przypominający jakby trzeszczenie (znalazłem dokładnie taki sam odgłos na YT choć tu dotyczy nowego Santa FE - ). Dźwięk ten nasila się po nocnym postoju przy niskiej temp na zewnątrz. Gdy silnik sie zagrzeje raz ten dźwięk słychać a raz nie. Nigdy nie słychac go w czasie jazdy a biegi zmieniają się płynnie i bez jakiś niepokojących dźwięków. Podobny odgłos słychac pod sam koniec hamowania choć on nie pojawia sie gdy auto zatrzymuje się b delikatnie. Proszę o opinie: czy może to być związane z docieraniem się auta (hamulce?, zawieszenie?, skrzynia automatyczna?), czy jest to coś normalnego (ten typ tak ma i trzeba do tego przyzwyczaić się) czy raczej jest to coś nieprawidłowego. Może ktoś jeżdżący automatem obserwował podobny objaw? Będę bardzo wdzięczny za wszelkie sugestie i opinie.  :-)

krzpop

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Styczeń 2014, 17:16:49 »
To nic wielkiego - to hamulec. Jak wiesz automat po przestawieniu na R lub D zaczyna już "ciągnąć". Po puszczeniu hamulca któryś klocek wolniej się cofa i stąd efekt. Możesz zresztą ten dźwięk wywołać w każdej chwili - manipulując delikatnie pedałem hamulca wywołasz dźwięk o różnej długości i częstotliwości.

JPt_73

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Styczeń 2014, 20:27:17 »
Dzięki za odpowiedz.
Kolego czy uważasz ze te hamulce jakoś ułożą się wraz z docieraniem się samochodu (i wtedy ten objaw zniknie albo przynajmniej znacznie się zmniejszy) czy raczej trzeba udac się do ASO aby się temu przyjrzeli?

boberek

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Styczeń 2014, 21:18:27 »
Cytat: "JPt_73"
Dzięki za odpowiedz.
Kolego czy uważasz ze te hamulce jakoś ułożą się wraz z docieraniem się samochodu (i wtedy ten objaw zniknie albo przynajmniej znacznie się zmniejszy) czy raczej trzeba udac się do ASO aby się temu przyjrzeli?

Witam posiadacza silnika 2.0GDI :)
U mnie ten efekt też występuje. Wydaje mi się, że na początku było jakby głośniej. generalnie nie ma się co przejmować, tylko jeździć :)

Offline lukasz.zst

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Styczeń 2014, 21:36:27 »
Ja mam automata i mam to samo , mam przejechane 40 tys.km teraz ma styk

krzpop

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Styczeń 2014, 21:46:40 »
Też mam przejechane 40kkm i ten efekt występuje nadal. Uwielbiam to robić gdy jadę z kimś w korkach - mina wsłuchującego się gościa bezcenna.

JPt_73

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Styczeń 2014, 22:06:21 »
Koledzy troche mnie przeraziliscie bo liczylem ze z czasem to sie przynajmniej zmniejszy bo jednak jest to dosyc uciazliwe. Swoja droga ciekawe czy w porownywalnych automatach (nie dwusprzeglowych) w innych markach tez to wystepuje.
Rozumiem ze proba zrobienia czegos tym w ASO jest skazana na niepowodzenie...

krzpop

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Styczeń 2014, 00:28:48 »
JPt_73 jak pisałem wcześniej to nie jest sprawa skrzyni biegów - skrzynia jest OK. To jest sprawa powolnego odpuszczania tłoczków hamulcowych. W ręcznych skrzyniach puszczamy hamulec aby dodać gazu, puszczamy sprzęgło i ruszamy energicznie przezwyciężając jakiekolwiek opory klocków hamulcowych. U nas w automacie w pozycji R lub D skrzynia przez cały czas przenosi moment na koła, puszczasz hamulec i któryś klocek jest powiedzmy w takim stanie że już puścił ale jeszcze troszkę trzyma. Luz, który występuje pomiędzy klockiem hamulcowym a dociskiem powoduje, że klocek wpada w drgania i stąd te dźwięki. To jest tak jakbyś mocno dociskał dłoń do blatu stołu i próbował przesunąć - będzie się przesuwała skokami. Pomiędzy klockiem a dociskiem musi być troszkę luzu i ten klocek obija się między ściankami zacisku - to wszystko. U mnie to występuje sporadycznie najczęściej po umyciu gdy tarcze pokryte są lekkim nalotem rdzy, natomiast mogę ten dźwięk wywołać powiedzmy na zawołanie.

klemens

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Styczeń 2014, 09:57:39 »
Ciekawe, hmm. Jeśli tak jest, to z automatami w dizlu powinno być podobnie. Zobaczymy, czy ktoś z dieslem się dopisze. Ja mam ręczną skrzynię (czego żałuję).

mron

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 02 Styczeń 2014, 10:43:26 »
Cytat: "klemens"
Ciekawe, hmm. Jeśli tak jest, to z automatami w dizlu powinno być podobnie. Zobaczymy, czy ktoś z dieslem się dopisze. Ja mam ręczną skrzynię (czego żałuję).

W deasel-u  jest tak samo. U mnie te odgłosy występują przy ruszaniu po dłuższym postoju ale też nie zawsze.

JPt_73

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 02 Styczeń 2014, 17:45:41 »
Kolego Krzpop, serdeczne dzięki za wyjaśnienia. Pocieszające jest to że u Ciebie ten odgłos występuje teraz sporadycznie wiec mam nadzieje ze u mnie tez będzie podobnie (ciekawe kiedy?? ;-) )

[ Dodano: 2014-01-02, 17:53 ]
Kolego Klemens czemu żałujesz ze masz ręczną skrzynię biegów?

boberek

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 02 Styczeń 2014, 18:07:50 »
Kolego Krzpop, serdeczne dzięki za wyjaśnienia. Pocieszające jest to że u Ciebie ten odgłos występuje teraz sporadycznie wiec mam nadzieje ze u mnie tez będzie podobnie (ciekawe kiedy?? ;-) )

[ Dodano: 2014-01-02, 17:53 ]
Kolego Klemens czemu żałujesz ze masz ręczną skrzynię biegów?

Dziś celowo zwróciłem na to uwagę. I powiem, że nie było nic słychać. Ani rano po dobie stania w garażu, ani po 8h stania na parkingu pod firmą. Tak więc, z czasem efekt ten pojawia się sporadycznie - o czym pisali wyżej koledzy.
Obyśmy mieli tylko takie zmartwienia :D

JPt_73

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 02 Styczeń 2014, 18:17:01 »
Kolego Boberek, ciekaw jestem ile do tej pory przejechałeś swoim ix35?

boberek

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 02 Styczeń 2014, 19:54:22 »
Kolego Boberek, ciekaw jestem ile do tej pory przejechałeś swoim ix35?

W sumie to niewiele. Dziś pękło 2700km.

JPt_73

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 02 Styczeń 2014, 20:22:21 »
To dobra wiadomość  :-) - mam nadzieje ze u mnie tez tak szybko ten problem zniknie...