Autor Wątek: [Santa Fe SM] Filtr kabinowy/ zakodowane radio  (Przeczytany 14852 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline volcan

• Giełda
    • http://www.prace-geologiczne.pl
[Santa Fe SM] Filtr kabinowy/ zakodowane radio
« Odpowiedź #15 dnia: 28 Maj 2016, 11:03:09 »
Plecy schowka (tzn. wnęka, w której schowek się porusza) zasłaniają praktycznie cały filtr. Jedyna opcja, to wymiana całego schowka na wersję po lifcie (jeżeli pasuje plug & play), ale na dobrą sprawę - po co... Do tego w jednoczęściowym jest taka wypustka cylindryczna, która wchodzi w gniazdo klapki - co dociska filtr na miejsce i usztywnia też klapkę. Bez tego bolca klapka może z czasem po prostu wypaść.

I w sumie patrząc na katalogi części - praktycznie wszyscy producenci opisują filtry dwuczęściowe jako pasujące do aut po 05.2003, lub później - nieliczni (obstawiam, że błędnie - bo to częste w przypadku zamienników) tylko twierdzą, że dwuczęściowy pasuje od początku produkcji.

No i każdy filtr do Santa Fe jest w plastikowej ramce - bez tego - jak wyżej pisałem - po pierwsze filtr nie uszczelni przelotu, więc i tak pył i kurz będzie leciał z nawiewów, a po drugie klapka wypadnie z gniazda.

Zerknąłem jeszcze do katalogu Valeo - filtr jednoczęściowy ma inne wymiary, niż złożone ze sobą połówki filtra dwuczęściowego - taka sama jest jedynie grubość (38mm), natomiast długość wynosi 255 vs 258, szerokość 192 vs 2x102.

Jeśli chodzi o roczniki - jednoczęściowy 08/00 - 04/03, dwuczęściowy 04/03 - 03/06.

Offline Ater

• Giełda
« Odpowiedź #16 dnia: 24 Styczeń 2017, 13:28:29 »
Czy ktoś znalazł już filtr węglowy do naszego Santka? Każda z hurtowni, do której zadzwoniłem twierdzi, że producent nie przewidział filtra węglowego, więc takiego nigdzie nie dostanę. Trochę to dziwne, bo przecież nie powinno być różnicy, przecież to tylko warstwa węgla aktywnego pomiędzy tkaniną.
Ktoś coś może pomóc?

Offline AnnaP.

• Giełda
« Odpowiedź #17 dnia: 09 Luty 2020, 18:31:27 »
Pytanie odnośnie wymiany filtra kabinowego w Santa Fe SM
Jaki filtr najlepszy? i czy dysponuje ktoś filmem z wymianą filtra?

Offline attex

• Giełda

Offline AnnaP.

• Giełda
« Odpowiedź #19 dnia: 13 Luty 2020, 15:18:46 »
Bardzo dziękuję.
Filtr kabinowy wymieniony - zajęło mi to ok 20 minut. Także dla tych którzy chcą się zabrać za to,a mają obawy o trudności, nie ma się co negatywnie nastawiać.