Forum > Matrix / ix20
[ix20] Silnik 1.4, 1.6 benzynka. Jakieś problemy, awarie?
Dider:
Ja bym stawiał na olej - przepracowany, albo za niskie ciśnienie (raczej mało prawdopodobme), albo wyrobiny napinacz łańcucha rozrządu i hydrauliczna regulacja luzu zaworowego- on się "napina" ciśnieniem z ukladu smarowania właśnie i jak się wyrobi, to właśnie tak klekocze łańcuch -bo jest luźny i zawory i uklad zmiennych faz rozrządu cvvt - tak, że olej ma tu dużo do roboty nie tylko smarowanie i odprowadzanie ciepła.
Co do wysokiego spalania, to kiedyś jak jeszcze ix20 miałem, będąc na zakupach w wilkim cantrum na "A" ze stacją paliw obok i niższą cena za paliwo niż na innych stacjach (o 20gr)- taki dumny z siebie byłem, że zatankowałem prawie cały bak taniej. Jakież bylo koje zdziwienie, jak spalanie na tym tanim paliwie skończyło o litr w górę. Jak normalnie mi komputer pokazywał 7,3 (zimą 7,5) to po tym tankowaniu poniżej 8,3 zejść nie umiałem. Po wyjeźdżeniu tego paliwa (aż do rezerwy) i zatankowaniu na stacji gdzie zawsze tankuje (z muszlą) spalanie wróciło do normy 7,5 wtedy. Więc paliwo też ma duże znaczenie.
Obiboc:
Olej wymieniany zgodnie z wymaganiami producenta w serwisie, chyba jakiś dziwny schell nie pamiętam.W zeszłym roku szukałem go w sklepach i na miejscu nigdzie nie było. Przebieg 34,6 tys na dziś auto ma trzy lata. Zobaczę co z paliwem bo faktycznie tankuje na nie firmowej stacji ale nie w krzakach z baniaka. Obejrzeć trzeba świece zapłonowe i tak też uczynię. Edit byłem wykręcić świece i moze cos znalazłem, jedna z świec pierwsza od prawej była moim zdaniem niedokrecona. Wykrecilem ja bez użycia siły jakiejkolwiek ot założyłem kluczu lekko dotknelem i poszła bez oporu może to to.
kri$:
Jeżeli świeca była luźna, to miałeś szczęście, że gniazda ci nie rozwaliło.
Zobacz czy jest ta stacja.
Stacje jakość paliwa
Dider:
Obiboc i jak jedt jakaś poprawa?
--- Cytat: rekin323i ---
--- Cytat: "Dider" ---
Rekin323i - to ile miałeś km/h przy takich obrotach? Licznikowo strzałkĄ :lol: 195-197 km/h- było prawie 200 km/h
--- Koniec cytatu ---
No ostatnio miałem miejsce sprawdzić i gps pokazywał 187 a na liczniku 193-195. Co ciekawe silnik 1,6 na 4-tym biegu wyciągnięte do około 6000 obr to już auto pędzi ponad 170 (licznikowo), na "piątce" wskakują wtedy obroty około 5200 i się auto jeszcze rozpedza. Kolejny bak wyjeździłem (jeszcze nie tankowałem) i komputer pokazuje 5,8. Trasa Wodzisław Śląski - Krynica Zdrój. Była i ekspredowka (Cieszyn - Bielsko i Kraków - Zakopane), potem krajówki (Andrychów,Nowy Sącz). 4 godziny jazdy około 220 km i z powrotem drugie tyle, tylko końcówka trasy przez Pszczynę i Jastrzębie (obwodnicą) - razem około 530 km. Według komputera jeszcze mogę przejechać na tym co zostało w baku (1/4) 280km.Ruch na trasie średni, dużo ciężarówek, w okolicach Nowego Sącza w górach ujemne temperatury, ale wszędzie asfalt czarny w najgorszym razie mokry. W drodze powrotnej miejscami ślisko i ruch wiekszy (popołudnie i powroty z pracy). Za trzy tygodnie znowu, więc sprawdzę, czy to był jednostkowy przypadek z tym spalaniem. Jak zatankuję, to napiszę ile na prawdę wyszło . A zaraz jak z trasy przyjechałem, to komputer pokazywał 5,6 ale wystarczyły dwa dni lokalnego jeżdżenia (jakieś 50 km) i już jest 5,8.
[ Dodano: 2018-01-27, 11:10 ]
A takie coś pokazuje Auto Świat. Te raporty są o kant wiadomo czego potłuc, ale jest w tym ziarnko prawdy. Nie ma tam niestety szczegółów jaki silnik czy wyposażenie.
https://moto.onet.pl/samochody-uzywane/najbardziej-bezawaryjne-modele-z-rocznika-2010/vg5tz4w
--- Koniec cytatu ---
rekin323i:
--- Cytat: "Dider" ---
Rekin323i - to ile miałeś km/h przy takich obrotach? Licznikowo strzałkĄ :lol: 195-197 km/h- było prawie 200 km/h
--- Koniec cytatu ---
Chciałem sprawdzić V-max Autostrada A1 - zero z górki ale wiatr boczny bywa.
na 6tym biegu rozpędzał się do 176-178km/h z GPS szybciej nie dało rady :shock:
na 5tym biegu rozpędziłem auto do 186km/h z GPS, ale obroty było ponad 6100-6150obr wiec po przejechaniu 500-800 metrów odpuściłem. Cel wykonany w papierach V-max 184km/h :!:
Możliwe że w tym roku raz jeszcze spróbuje :lol:
Nawigacja
[#] Następna strona