Forum > Matrix / ix20
[ix20] Silnik 1.4, 1.6 benzynka. Jakieś problemy, awarie?
Dider:
No to, jak będziesz próbować, to jeszcze zerknij na chwilowe spalanie - u mnie na tej 4-ce przy rozpedzaniu około 20 L/100km a po zatrzymaniu się prędkościomierza na tych 180 i wrzuceniu 6-ego biegu utrzymuje się pomiędzy 14,5 a 15,9. U mnie akurat bez wiatru było, nawet z górki, ale zaraz za górką stoją smerfy i granicznicy (bo kawałek dalej granica z Czechami) i szaleć nie bardzo można. Przy okazji takich prędkości - nieźle wtedy w aucie huczy (szumy opływowe) i uspokajają się te szumy dopiero jak się zwolni poniżej 140. Przy 100 to już w ogóle cicho ;). Co ciekawe, jadąc ceed 1,4 benzynowym, do 100 jest głośniej niż w Vendze/ix20 a powyżej 120 w ceed mniej huczy. Ale te głośniej do 100 to nie tyle głośniej tylko dźwięk silnika jakby niższy bardziej buczacy i opony inaczej słychać a powyżej 120 szumy w naszych są bardziej no nie wiem jak to określić - bardziej szumiące, w ceed huczy nie mniej ale jakby bardziej "głucho" i to tak mniej się na tym skupiałem - takie moje wrażenia.
Dider:
Zatankowałem i z dystrybutora wyszło 6,4 a komputer pokazywał 5,9. Po zatankowaniu (na rozgrzanym silniku)przejechałem niecałe 10km ekojazdą -dość pusto na drodze było i średnie spalanie komputer pokazuje 4,9, ale to nie jest jazda to mordęga.
Obiboc:
Dider
Poprawa jakaś jest,auto zrobiło się żwawsze. Zmieniłem stacje benzynową. Hamulce przesmarowane, wymienione klocki z przodu, po 35 tys km. I teraz tak, przez tydzień jeździłem autem osobiście, praca -domi troszkę za miastem , tyle że praca dom po obwodnicy gdańska i spalanie było w granicach 6,6. Póżniej powróciła małżonka i auto pokazuje 8,2-8,3 ale na zbiorniku robi 470-500 km nie idealnie ale lepiej. I zawory nie dzwoniły więcej.
Dider:
Obiboc, widocznie Twoja małżonka za ciężkie buty nosi :) A na serio to, sam widzisz, że może autko mniej paliwa zużywać. I coś się poprawiło. Ale dużo tu jest zmiennych (ruch na drodze, sposób jazdy, długość tras). Ostatnio kilka tras po ponad 200km zrobiłem (nawet po górach w okolicach Zakopanego i to z autem zapakowanym "po dach" - jak to z 3-ką dzieci) i spalanie na poziomie 6,5 to była norma, a specjalnie nie oszczędzałem auta.
Kudłaty_1975:
Szanowne Grono, odgrzeję kotleta, bo w nowej szacie graficznej forum jakoś nie mogę się odnaleźć, a temat bliski mojej rozterce, wątpliwości. Pacjent ix20 benzyna 1.6 rok 2017. Na zimno pracuje dosłownie jak diesel. Po złapaniu temperatury wycisza się, ale nadal słychać pracę wtrysków (chyba wtrysków). Jak dobrze pamiętam (a mogę źle pamiętać), to był tu gdzieś na forum poruszany ten temat, a mianowicie wgranie nowego softu, co skutecznie zmiękczało pracę silnika. Może ktoś pamięta??? Przy okazji zapytam jak jest u Was z kulturą pracy silnika na zimno??? Dzięki bardzo.
Nawigacja
[#] Następna strona