Autor Wątek: [i40 VF] Wymiana żarówek H7 na H7 Led  (Przeczytany 11117 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline gameosx

• HKP
  • **
[i40 VF] Wymiana żarówek H7 na H7 Led
« dnia: 12 Marzec 2017, 16:33:31 »
Cześć, czy ktoś z was wymieniał zwykłe żarówki halogenowe H7 na H7 led? Jeśli tak to czy mieliście jakiś problem z montażem? I ogólnie jakie wrażenia z takiej wymiany? Sam zastanawiam się nad kupnem takiego kompletu i wymianę w światłach mijania.

Offline weuek

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Marzec 2017, 21:39:06 »
A wiesz, że takie "żarówki" nie mają homologacji drogowej? Jak trafisz na kumatego policmajstra, to zgodnie z prawem zatrzyma DR i skieruje pojazd do SKP.

O wrażeniach i pomiarach sprawności możesz poczytać w internetach. Ogólnie: w soczewce ma to sens, w odbłyśniku nie.

Offline gameosx

• HKP
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Marzec 2017, 09:50:22 »
Cytat: "weuek"
A wiesz ...
wiem.
O wrażeniach i pomiarach sprawności możesz poczytać w internetach.

:roll: Chciałem poznać wrażenia innych posiadaczy I40
Ogólnie: w soczewce ma to sens, w odbłyśniku nie.
- tu mnie zaskoczyłeś bo nie spotkałem się jeszcze z I40 z odbłyśnikiem - dobrze wiedzieć że takie wersje też są.

Offline i40 brytyjczyk

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Marzec 2017, 03:02:52 »
Założyłem na doświetlanie ledy i po pierwszej nocy wywaliłem, z powrotem na żarniki. Miałem wrażenie, że w ogóle nie uruchamiają się. :-/

shoofeljnr

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Marzec 2017, 08:14:23 »
Chodzi Ci o zarowke led h7 czy masz na mysli te swieze zestawy oswietlenia ledowego z przetwornicami itd?
Jesli te drugie to na 90% zobaczysz roznice na drodze. Kwestia dobrego ustawienia zarnika w reflektorze ( bo tzeba go dobrze ustawic aby swiecil granica swiao/cienia i bedziesz zadowolony
Tylko jak to ktos wspolmial... Jest to produkt typu xenon Hid. Mozesz jezdzic 5 lat i nikt sie nie doczepi a mozesz stracic dowod itd. Ja w poprzednim samochodzie jezdzilem na hid'ah 3 lata wszedzie nie tylko po Pl i nikt sie nie doczepil do swiatel nawet na stacji kontroli.
Twoj wybor w zasadzie czy chcesz ryzykowac czy nie.

Offline zgierzak

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Styczeń 2019, 08:48:48 »
Ja właśnie zakupiłem takie H7 led na alliexpres ale chyba się pospieszyłem bo przy ostatniej wymianie żarówki zauważyłem że jest tam kurde mało miejsca a led ma dodatkowo radiator więc niewiem  
jak  zamknie się klapka zabezpieczająca reflektor

Offline wtom

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Styczeń 2019, 09:03:25 »
klapka się zamknie, ale będzie przegrzewał się reflektor. po drugie LED ma sens tylko jak lampa ma soczewkę. po trzecie zabiorą dowód  :-P

Offline zgierzak

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Styczeń 2019, 11:03:24 »
No ja myślę właśnie onwymianie tej żarówki na soczewce po drugie nie widziałem.i40 z lustrami w lampach a w lampoe są 3/szt żarówek H7
Mówię o i40 ptzed liftem

Offline Pajaro

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Luty 2020, 08:41:56 »
Mam pytanie odnośnie montażu.
Kupiłem zestaw H7 led i dodatkowo adapter.
https://allegro.pl/oferta/adapter-do-zarowek-led-h7-kia-hyundai-8684096977
Czy ktoś z was orientuje się czy pierwsze zakłada się adapter do lampy, a później wsuwa samą żarówkę czy wszystko razem się montuje? Kupiłem adapter z gumką i sam do końca nie wiem gdzie ona ma być założona?

Offline kacluk1987

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Luty 2020, 18:57:32 »
A może daruj sobie i zostań przy zwykłym h7 jak producent przewidział..

Offline Pajaro

• Giełda
« Odpowiedź #10 dnia: 18 Luty 2020, 07:03:33 »
kacluk1987, a może nie

Offline kacluk1987

• Giełda
« Odpowiedź #11 dnia: 18 Luty 2020, 07:11:25 »
A potem jedzie taki i oslepia innych w chinskich ledach czy xenonach..  pomysl co w razie wypadku gdy ktos powie ze go oslepiles

Offline Pajaro

• Giełda
« Odpowiedź #12 dnia: 18 Luty 2020, 07:17:28 »
kacluk1987, skąd wiesz co kupiłem? nie chce mi się nawet podejmować z Tobą dyskusji...

Offline kacluk1987

• Giełda
« Odpowiedź #13 dnia: 18 Luty 2020, 07:18:56 »
Proste. Sprawdz homologacje w swoih lampach..  jesli znajdziesz na nich homologacje dopuszczajaca do uzytku ledy/xenony czy co kolwiek to ci piwo poszta wysle.

Offline Alonzo_

• Giełda
« Odpowiedź #14 dnia: 18 Luty 2020, 18:04:03 »
Prawda jest taka że niektóre z tych "chińskich" i nie chińskich hidów, ledów itp mają tylko ten minus że nie mają homologacji. Nie mają jej dlaczego? Wiadomo.
Były robione testy przez magazyny motoryzacyjne nasze (jak znajdę to wkleję) i wykazane że część z tych "wynalazków" (hidy, ledy) świeciła lepiej niż OEM, nie raziła, miała prawidłowe linie odcięcia, kształty wiązki itd.
Jedyny ich minus był takie że zabiorą dowód bo brak homologacji.
Stwierdzenie, że na soczewce jakiś wynalazek da efekt a na lustrze nie i odwrotnie tez nie jest zasadne. W sensie generalizowanie takie.
Kiedyś w astrze H na lustrach wsadziłem Hidy z przetwornicami w krótkie i światełka były piękne.
Podjechałem do znajomego na stacje -  trzeba było je ustawić bo linia odcięcia poszła wyżej w stosunku do żarówek org ale poza brakiem homologacji było OK.
Jeździło to ze 3 lata, nawet później przegląd na innej stacji przeszło,  nikt nie mrugał że raziło bo prosiłem żonkę specjalnie aby na to zwracała uwagę.
Tak -miałem fuksa bo przy kontroli od razu to można zauważyć. Auto latało wkoło komina głównie do roboty i powrót wioskami, kilka wyjazdów  z przyczepką w PL  i przez prawie 3 lata się jakoś udawało.
Próbowałem potem te hidy w soczewce kumpla s-maxa to jakby świateł nie było, na szoczewce w capturze -podobnie.
Jest jeszcze ryzyko że w razie wypadku mogą dowalić się do żarówek - podobno mogą byc kłopoty z odszkodowaniem, tak dla zasady byle sie prz$ebać i spróbować niepłacić.
Część z tych żarówek działa prawidłowo i wręcz odwrotnie niż sądzą nieświadomi - poprawia bezpieczeństwo.

Absolutnie nie namawiam. Ale coś w temacie próbowałem.