Prawda jest taka że niektóre z tych "chińskich" i nie chińskich hidów, ledów itp mają tylko ten minus że nie mają homologacji. Nie mają jej dlaczego? Wiadomo.
Były robione testy przez magazyny motoryzacyjne nasze (jak znajdę to wkleję) i wykazane że część z tych "wynalazków" (hidy, ledy) świeciła lepiej niż OEM, nie raziła, miała prawidłowe linie odcięcia, kształty wiązki itd.
Jedyny ich minus był takie że zabiorą dowód bo brak homologacji.
Stwierdzenie, że na soczewce jakiś wynalazek da efekt a na lustrze nie i odwrotnie tez nie jest zasadne. W sensie generalizowanie takie.
Kiedyś w astrze H na lustrach wsadziłem Hidy z przetwornicami w krótkie i światełka były piękne.
Podjechałem do znajomego na stacje - trzeba było je ustawić bo linia odcięcia poszła wyżej w stosunku do żarówek org ale poza brakiem homologacji było OK.
Jeździło to ze 3 lata, nawet później przegląd na innej stacji przeszło, nikt nie mrugał że raziło bo prosiłem żonkę specjalnie aby na to zwracała uwagę.
Tak -miałem fuksa bo przy kontroli od razu to można zauważyć. Auto latało wkoło komina głównie do roboty i powrót wioskami, kilka wyjazdów z przyczepką w PL i przez prawie 3 lata się jakoś udawało.
Próbowałem potem te hidy w soczewce kumpla s-maxa to jakby świateł nie było, na szoczewce w capturze -podobnie.
Jest jeszcze ryzyko że w razie wypadku mogą dowalić się do żarówek - podobno mogą byc kłopoty z odszkodowaniem, tak dla zasady byle sie prz$ebać i spróbować niepłacić.
Część z tych żarówek działa prawidłowo i wręcz odwrotnie niż sądzą nieświadomi - poprawia bezpieczeństwo.
Absolutnie nie namawiam. Ale coś w temacie próbowałem.