Autor Wątek: Klimatyzacja  (Przeczytany 14222 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kimi

• Giełda
Klimatyzacja
« dnia: 21 Luty 2017, 11:34:13 »
Nie załącza się sprężarka klimatyzacji automatycznej. Kontrolka świeci, szyby odparowują ale sprężarka nie pracuje. Czy może to być przyczyną niskiej temperatury zewnętrznej. I czy ktoś się orientuje jakie ciśnienie ma być w układzie.

Offline weuek

• Giełda
Klimatyzacja
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Luty 2017, 11:57:46 »
Zazwyczaj sprężarki się nie włączają przy temperaturze niższej niż +4*C.

Offline sisimon

• Giełda
Klimatyzacja
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Luty 2017, 08:00:00 »
a mam pytanie , czy w i30cw z 2009 r. w klimatyzacji jest czynnik 134a ? Na co zwrócić uwagę gdy z nią pojadę do przeglądu ? (robię to pierwszy raz w życiu :) gdyż wcześniej nie miałem samochodów z klimą, dlatego zadaję może dla was oczywiste pytania). Czy wg. was jechać do ASO (tam za dobicie chcą 150 zł) czy do innych serwisów (ale polecanych i dobrych lecz nie autoryzowanych) gdzie chcą około 100 zł. Jeżeli odgrzybiałem samochód we wrześniu 2016 r. to kiedy znowu to zrobić ?

Offline weuek

• Giełda
Klimatyzacja
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Luty 2017, 08:01:29 »
Najlepsza opcja to taki serwis, który zajmuje się tylko klimatyzacją. A najgorsza to taki, gdzie robią wszystko, w tym mają do klimy automat.

Masz na aucie naklejkę z nazwą czynnika (po otwarciu maski powinna być widoczna).

Offline kimi

• Giełda
Klimatyzacja
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Luty 2017, 10:15:46 »
Mam jeszcze pytanie, czy test klimatronika wykrywa małe ciśnienie czynnika w układzie. Ja robiąc taki test na wyświetlaczu mam 00 więc chyba mam wszystko w porządku.

[ Dodano: 2017-02-24, 19:51 ]
Cytat: "kimi"
Mam jeszcze pytanie, czy test klimatronika wykrywa małe ciśnienie czynnika w układzie. Ja robiąc taki test na wyświetlaczu mam 00 więc chyba mam wszystko w porządku.

W związku z pytaniami jak zrobić test.
Naciskamy i przytrzymujemy wył. OFF i jednocześnie naciskamy czterokrotnie w ciągu 2 sek. przycisk nawiewu na twarz.

[ Dodano: 2017-03-06, 08:46 ]
Czy ktoś się orientuje czy jest osobny przekaźnik do sprężarki czy jeden obsługuje całą klimatyzację. Jeśli tak to który to będzie.

Offline Fieldorf

• HKP
  • **
Klimatyzacja
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Kwiecień 2017, 09:36:32 »
Witam wszystkich,
Zarejestrowałem się na forum żeby uzyskać pomoc w problemie dot. działania klimatyzacji, jednak problem został rozwiązany się w tzw. międzyczasie więc opiszę tutaj, może komuś to pomoże??

Miałem podobny kłopot jak Kol. kimi. Kupiłem zimą mój pierwszy egzemplarz Hyundai'a z klima automatyczną. Kupując auto sprawdziłem działanie klimatyzacji w taki sposób, że kontrolka się zapala i leci zimne powietrzne (na zimnym silniku)  :roll: głupota nie boli..

Zrobiło się cieplej i okazało się że klima nie działa, nie uruchamiał się nawet kompresor. Pomyślałem, że to pewnie z powodu braku czynnika lub nieszczelności. Pojechałem do zakładu w celu "nabicia" układu, a facet mi mówi że ciśnienie czynnika jest, za to na kostce z kablami podłączonymi do sprężarki nie ma sygnału na załączenie.

Sprawdziłem bezpieczniki odpowiedzialne za AC - były OK, potem listę błędów wg opisanego tu algorytmu i pojawiły się na wyświetlaczu numery 48 i 49 - niestety nie liście którą znalazłem w necie nie było w ogóle takich numerów..

Pojechałem do serwisu Hyundai'a - Panowie męczyli się z tym 2 godz. i nie mogli znaleźć przyczyny. Po czym wymienili cały sterownik klimy (ten panel z kokpitu z wyświetlaczem, pokrętłem i przyciskami) i wtedy dopiero ruszyło. Teraz klima działa  8-)

Pozdrawiam

Offline bobekos

• Giełda
Klimatyzacja
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Kwiecień 2017, 13:16:16 »
Ile kosztował cię ten sterownik w ASO?

Offline Fieldorf

• HKP
  • **
Klimatyzacja
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Kwiecień 2017, 16:42:20 »
Zapłaciłem 150 zł z sterownik (sprawdzili przy mnie i znaleźli w takich cenach używki na Al..ro). Auto kupiłem u nich, nie wiadomo czy klima działała czy nie więc chociaż za robociznę mi nie policzyli :-)

Offline bobekos

• Giełda
Klimatyzacja
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Kwiecień 2017, 17:36:42 »
Najważniejsze że teraz działa ale musisz obserwować...

Offline srbastek

• Giełda
Klimatyzacja
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Czerwiec 2017, 15:43:29 »
Mam pytanie, w poprzednim samochodzie jak pracowała klimatyzacja kapała mi woda, a w i30 jeszcze nie zauważyłem. Gdzie jest opływ wody która się skrapla.

Offline sklepkeller

• Giełda
    • http://www.sklepkeller.pl
Klimatyzacja
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Czerwiec 2017, 16:01:56 »
Kształt i długość spływu sugeruje że w okolicach ściany grodziowej (patrz rys.).

Offline srbastek

• Giełda
Klimatyzacja
« Odpowiedź #11 dnia: 09 Czerwiec 2017, 16:09:41 »
Dzięki, chyba od strony pasażera z tego co widzę.  

muszę wjechać na kanał i poszukać :)

Offline GRZECH

• Giełda
Klimatyzacja
« Odpowiedź #12 dnia: 09 Czerwiec 2017, 21:59:56 »
Na wysokości przedniego chlapacza, od strony pasażera.
Po pół godzinie jazdy powinno kapnąć :P

Offline sisimon

• Giełda
Klimatyzacja
« Odpowiedź #13 dnia: 12 Czerwiec 2017, 09:07:41 »
witam, a ten odpływ idzie z jakiejś rurki metalowej czy gumowej ? Zrobiłem konserwację tydzień temu i od tego czasu mam sucho pod samochodem a w samochodzie zaczyna mi śmierdzieć. Podejrzewam zatkany odpływ z klimatyzacji. Nie macie może jakiegoś zdjęcia dokładnie w którym miejscu go szukać i jak to wygląda ? Pod samochodem mam tylko czarną maź :)  Jeżeli to rurka gumowa to odetnę kawałek ten zatkany na końcu a jak metalowa to będę musiał jakość ją udrożnić. Mam nadzieję że mi jej głęboko nie zatkało.
A ten spływ z rysunku to jest nr 97238D czy 97651 ? :)

Offline srbastek

• Giełda
Klimatyzacja
« Odpowiedź #14 dnia: 12 Czerwiec 2017, 09:45:25 »
Odpływ to 97651 i jest gumowy. Z tego co zauważyłem to widać go jak otworzysz maskę i dokładnie na wysokości szyby od strony pasażera taki kilku centymetrowy wężyk. Od dołu jeszcze go nie oglądałem.