Witam wszystkich,
Zarejestrowałem się na forum żeby uzyskać pomoc w problemie dot. działania klimatyzacji, jednak problem został rozwiązany się w tzw. międzyczasie więc opiszę tutaj, może komuś to pomoże??
Miałem podobny kłopot jak Kol. kimi. Kupiłem zimą mój pierwszy egzemplarz Hyundai'a z klima automatyczną. Kupując auto sprawdziłem działanie klimatyzacji w taki sposób, że kontrolka się zapala i leci zimne powietrzne (na zimnym silniku) :roll: głupota nie boli..
Zrobiło się cieplej i okazało się że klima nie działa, nie uruchamiał się nawet kompresor. Pomyślałem, że to pewnie z powodu braku czynnika lub nieszczelności. Pojechałem do zakładu w celu "nabicia" układu, a facet mi mówi że ciśnienie czynnika jest, za to na kostce z kablami podłączonymi do sprężarki nie ma sygnału na załączenie.
Sprawdziłem bezpieczniki odpowiedzialne za AC - były OK, potem listę błędów wg opisanego tu algorytmu i pojawiły się na wyświetlaczu numery 48 i 49 - niestety nie liście którą znalazłem w necie nie było w ogóle takich numerów..
Pojechałem do serwisu Hyundai'a - Panowie męczyli się z tym 2 godz. i nie mogli znaleźć przyczyny. Po czym wymienili cały sterownik klimy (ten panel z kokpitu z wyświetlaczem, pokrętłem i przyciskami) i wtedy dopiero ruszyło. Teraz klima działa 8-)
Pozdrawiam