Forum > i40 VF
[i40 VF] Olej skrzynia manualna
kielta82:
Sprobowal bym najpierw wymienic olej w skrzyni biegów
Maucinek:
U mnie wymiana oleju nie przyniosła efektu. Stary olej wyglądał idealnie. Był czysty i klarowny jak nowy. Nowy olej dobierałem w sklepie na postawie modelu auta. Nie wiem czy można azalac olej który ma jakieś inne właściwości które by poprawiły smarowanie. Jeśli taki jest to jestem otwarty na sugestie. Czy ktoś z was po wymianę oleju wyeliminował problem z 2ka na zimnym silniku / otoczeniu? Jeśli tak to jaki olej został zalany?
borowa2:
--- Cytuj ---
Nie wiem czy już jesteś po wymianie bo dopiero teraz przeczytałem ten post. Mam u siebie identyczne problemy z haczeniem 2ki. W zimę jest bardzo uciążliwe. W lato im bardziej gorąco tym biegi wchodzą lepiej. Na zimnym silniku nawet w lato jest problem z 2ka do momentu przejechania ok 10+ km. Powracając do wymiany oleju, ja robiłem ja na jesieni zeszłego roku. U mnie brak znaczącej poprawy, co wskazuje na to ze to nie problem oleju. Haczenie 2ki + czasem ciężej wejdzie 3ka, miałem od zakupu auta 2lata temu przy przebiegu 92tys km. Teraz mam 140tys. Przez jakiś czas zastanawiałem się czy to nie sprzęgło ale wtedy nie było by różnicy przez zmienię temperatury otoczenia. Słyszałem tez o wadliwych skrzyniach biegów, które były wymieniane na gwarancji. Czy ktoś z kolegów ma podobne problemy? Może już komuś udało się zdiagnozować przyczynę?
--- Koniec cytatu ---
Tak ja wkońcu zdecydowałem sie na olej RAVENOL MTF-1 75W85, ma specyfikacje Hyundaia wiec nie ryzykowałem z innymi. Poprawy nie ma wiec lipa. Jak autko postoi na słońcu albo się rozgrzeje to skrzynia daje rade, Rano już jest gorzej. Irytuje ale narazie nie mam pomysłu poza tym żeby zalać olejem o niższej lepkości. Wcześniej ten problem nie występował, zaczęło sie gdzieś przy 110 tys. Jak ktoś coś, to niech się podzieli :)
Maucinek:
Przy upałach jake są w tym tygodniu 2ka wchodzi bardzo dobrze od razu. Wpływ temperatury otoczenia na prace skrzyni biegów jest bardzo dziwny. Nie spotkałem się z tym w żadnym z posiadanych przeze mnie samochodów. Przeglądałem trochę forów innych marek i takie problemy się zdarzają. Czasem pomaga wymiana oleju. Na forum Skody ludzie polecają olej kupowany w autoryzowany serwisie i nieoficjalnie ochrzczony jako „olej na haczace biegi”. Czy ktoś z kolegów wymienia olej na taki kupowany w serwisie Hyundai?
wtom:
przy doborze oleju jest ważne API, jeżeli producent określił GL-4 to nie wolno używa GL-5 bo padną synchronizatory i będą kłopoty z biegami, zgrzytami itp.
Nawigacja
[#] Następna strona