Autor Wątek: [Accent LC] Własnoręczna wymiana kilku części  (Przeczytany 25980 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Sanktum

• Gość
[Accent LC] Własnoręczna wymiana kilku części
« dnia: 24 Luty 2012, 14:15:41 »
Witam,
Czy może ktoś mi powiedzieć czy da się samemu zmienić w II :
zderzak przód, zderzak tył i błotnik przód?

Jeżeli tak, czy ktoś w skrócie mógłby napisać co w kolejności robić?

Jeżeli nie, to jaki może to być koszt u mechaników?

Pozdrawiam:)

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Luty 2012, 23:24:12 »
Demontaż zderzak tył
0-rozłączenie kostki światła przeciwmgielnego znajduje się pod wzmocnienie tylnego zderzaka A ( praca na plecach )
1-po odkręceniu dwóch wkrętów mocujących tylne lampy (lampe odkręcamy i przesuwamy ruchem na zewnątrz karoserii ) odkręcamy cztery plastikowe kołki rozporowe na każdą stronę
2-trzy plastikowe kołki rozporowe od dołu zderzaka ( praca na plecach )
3-po otwarciu klapy bagażnika cztery wkręty na krawędzi tam gdzie zamek klapy
4-wkręt na klucz chyba 10( wkręcany w plastikową kostkę mocowaną w błotnik ) mocujący zderzak do błotnika dostępny od wnęki nadkola
5- prowadnica z zatrzaskiem nie ciągnąć tak jak niebieska strzałka tylko jak żółta

KISIEL2000

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Wrzesień 2013, 21:48:40 »
Chciałbym się podpiąć do tematu, gdyż chcę zrobić kilka zaprawek przed zimą i moze ktoś posiada wiedze jak zdemontować zderzak przedni od Accenta II LC

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Wrzesień 2013, 23:00:45 »
Osobiście nie demontowałem ( tył owszem), ale wygląda to tak. Oczywiście jak są lampy przeciwmgłowe to trzeba odłączyć przewody.

Offline kadafi

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Wrzesień 2013, 09:06:30 »
Ja  ostatnio robiłem trochę porządków z rudą.
Sam demontaż nie jest trudny - dużo plastikowych kołeczków których część na pewno zostanie zniszczona bo nie da się ich odkręcić - bez problemu do zamówienia w sklepach z częściami.
Tu kilka fotek z przebiegu prac - accenta rozbierałem pierwszy raz więc też bez żadnej wiedzy. Jedynie czego nie zauważyłem że pod lampami jest po jednym kołku z każdej strony - należy zdemontować wcześniej lampy.

KISIEL2000

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Wrzesień 2013, 14:35:41 »
Cytat: "kadafi"
Ja ostatnio robiłem trochę porządków z rudą.
Sam demontaż nie jest trudny - dużo plastikowych kołeczków których część na pewno zostanie zniszczona bo nie da się ich odkręcić - bez problemu do zamówienia w sklepach z częściami.
Tu kilka fotek z przebiegu prac - accenta rozbierałem pierwszy raz więc też bez żadnej wiedzy. Jedynie czego nie zauważyłem że pod lampami jest po jednym kołku z każdej strony - należy zdemontować wcześniej lampy.

Kadafi - jestem pod wrażaniem przeprowadzonych prac :-) .
Widząc to wszystko troche mnie to przeraża  :shock: .
Możesz jeszcze napisać jakich środków używałeś (nazwy, ilości, kopszty)? ile Ci to czasu zajęło?

Offline kadafi

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Wrzesień 2013, 17:12:51 »
Czasowo to ci nie powiem bo auto 2 miechy stało rozbebeszone po kupnie i wszystko naraz było robione.
Na wyczyszczoną rdzę poszedł podkład reaktywny  Novola Protect 340  ( ten czerwonawy ), na to poszedł podkład akrylowy Novola Protect 310.
Na przednie wzmocnienie  i pare innych części czarny lakier akrylowy.
Natomiast nadkola zrobiłem biteksem na pędzlu (dobrze wchodzi w zakamarki) - po przeschnięciu poszedł baranek bol ( zielony korek)  z pistoletu a na baranek znowu bitex. Wszystkie profile zamknięte+ progi oczywiście też zabezpieczone środkiem do profili z bola na pistolet  :-)

Oczywiście nie można zapomnieć o papierach sciernych, tarczach/sczotkach wszelkiego rodzaju ( na wiertarki, szlifierki) do czyszczenia rdzy , nitrze i zmywaczu silikonu, tasmach, foliach , papierach do oklejania wozu  ;-)

Ile kasy to nie wiem - co ile kosztuje można porównać np z allegro lub sklepami lakierniczymi.
Oprócz tego co na fotkach wymieniałem jeszcze tylne reperaturki błotników i dodatkowo lakierowałem 2 przednie błotniki tak więc nie powiem ci też ile i czago poszło.

Kermit

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Wrzesień 2013, 17:46:28 »
a ja się martwiłem, że dużo wpakowałem kasy i roboty po zakupie :)
Btw. najs łork Kadafi

bercik

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Październik 2013, 19:53:27 »
Witam forumowiczów.
Czy aby wymienić sam błotnik przedni w Hyundai Accent LC (2005) konieczne jest zdjęcie zderzaka. Męczę się już z tym trochę, ale nie wiem czy po odkręceniu zderzaka nie skomplikuje sobie za bardzo życia.
Prawie cały błotnik odkręciłem, zostały mi tylko 2 śruby - właśnie najbliżej zderzaka. Proszę pilnie o radę.
Pozdrawiam!

leszek660

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Październik 2013, 13:25:49 »
Witam, czy żeby odkręcić lampę przeciwmgielną muszę zdemontować zderzak?
  I przy okazji nie wiecie panowie gdzie poza Allegro :))) , można kupić taką lampę?

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Październik 2013, 13:54:37 »
Lampa lewa 92201-25210, lampa prawa 92202-25210 oryginał można kupić w Fox-Rzeszów. Depo lewa 221-2008L, prawa 221-2008R.

Żeby dostać się do lampy to chyba wystarczy odchylić część przedniego nadkola tak jak na zdjęciu.

xardasfx

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 26 Październik 2013, 17:50:52 »
Jeśli komuś zależy to mam oryginalny tzw: FOG LAMP-KIT do hyundaia (zderzak typu sedan, taki jak ma kadafi powyżej na fotkach), a więc cały zestaw obejmujący oryginalne: halogeny, całą wiązkę kabli ze wszystkimi potrzebnymi wtyczkami  i bezpiecznikiem, włącznik do konsoli, potrzebne wkręty, przekaźnik do skrzynki bezpieczników, organizery kabli, klej uszczelniający ( w razie czego) i instrukcja instalacji . Słowem pełna, kompletna i oryginalna instalacja halogenów do hyundaia accenta.

Całość jest nowa i oryginalna hyundai w oryginalnych opakowaniach hyundai ściągana prosto z Korei. Stan jest perfekcyjny.( Nie są to jakieś tam zamienniki depo i inne, które rozklejają się, parują etc). Cały czas u mnie są i kurzą się na półce w domu, chciałem je do siebie zakładać, ale swojego accenta sprzedałem. Tak więc szkoda, żeby tylko leżały więc sprzedaję ją za mniej jak pół ceny którą za nie dałem. Naprawdę warto jak ktoś chce mieć halogeny na zimę. 100% satysfakcji - gwarantuję, że kupujący się nie zawiedzie. Dla zainteresowanych mogę podrzucić zdjęcia.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #12 dnia: 26 Październik 2013, 18:01:33 »
Wrzuć ogłoszenie tutaj http://hyundaiklub.pl/forum/viewforum.php?f=53 podaj cenę i zamieść zdjęcia. Po 14 dniach od ostatniego postu ogłoszenie zostanie usunięte.

xardasfx

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 26 Październik 2013, 18:11:51 »
Dziękuję kolego i przepraszam za zaśmiecanie forum takim tematem  (kategoria) ale tu się kilka osób o to pytało, to pomyślałem, że może zobaczą i uszczęśliwią i siebie i mnie, bo serce mi się kraja jak leżą bezużytecznie na półce. Pozdrawiam

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #14 dnia: 26 Październik 2013, 18:37:14 »
To raczej powinieneś zbłądzić tutaj http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=3193&highlight=halogeny . Pamiętaj koniecznie o cenie.